Volop belangstelling voor CSE Collegetour

Door Redactie

Zwolle – Voor de tweede keer organiseerde het Centre for Sports & Education (CSE) woensdag de Collegetour; een avondvullend programma met interessante sprekers. Directeur PSV en voormalig bondscoach heren volleybal Toon Gerbrands, volleybalcoach Redband Strikwerda en voormalig tophockeyer Jacques Brinkman gaven in het Landstede Topsport Centrum college aan zo’n tweehonderd belangstellenden.

De CSE Collegetour is een bijzonder evenement dat georganiseerd wordt voor ouders van CSE-leerlingen, medewerkers en andere belangstellenden. ‘Wij willen meer zijn dan een school alleen’, zegt CSE-directeur Thomas van der Staak. ‘Wij willen wat teruggeven aan al die mensen die onze school tot een succes maken en daarom nodigen we personen uit die hun strepen hebben verdiend in de topsport. Vorig jaar hebben we het voor het eerst georganiseerd, toen kwamen er ongeveer 130 mensen, dit jaar zijn het er rond de 200. Het is een uniek evenement, georganiseerd door een unieke school. Ik ben er trots op dat we dit kunnen organiseren.’

Gastheer van de avond Gerard Marsman, directeur van Coaches Betaald Voetbal en vader van een topsporter, gaf de aftrap, waarna de belangstellenden naar de colleges van hun keuze vertrokken. ‘Ik heb me aangemeld om wat beter te begrijpen hoe topsporters worden gecoacht en begeleid’, zegt Jos Krijt. Hij is vader van de dertienjarige CSE-leerling Ticho, die bij PEC Zwolle voetbalt. ‘Je ziet je zoon alleen maar bij de wedstrijden, de rest van de week ben je er niet bij. Dus ik wil daar wel wat meer over weten. Het is leuk dat CSE dit organiseert.’  De sprekers putten uit heel veel ervaring met hun verhaal en dat is te merken aan hun gedrevenheid. ‘Er zijn heel veel talenten, maar slechts weinigen halen het eerste’, zegt Toon Gerbands. ‘De vraag waarom de een het wel haalt en de ander niet, is heel interessant. Uit ervaring weet ik dat je de mensen het beste kunt testen als ze een beetje tegenslag hebben, dat heb ik wel ontdekt. Toen ik coach was van het nationale team ging het ’t ene jaar geweldig, het andere jaar zat alles tegen. Daar moet je dan dwars doorheen, je moet vechten. Pas onder echte weerstand kun je mensen testen en ontdekken of ze intrinsiek gemotiveerd zijn en kunnen knokken.’ Het thema van de lezing van Redbad Strikwerda was ‘Jong talent in een ervaren team’. Maar hij weerlegt meteen het woord ‘talent’. ‘Dat woord wordt te vaak gebruikt. Net alsof het standaard is dat iedereen talent heeft. Dat is wat mij betreft niet zo. Iemand met echt talent tref je maar eens in de drie jaar ongeveer. Dat is iemand die allerlei kwaliteiten in zich heeft, zoals samenwerken, hard kunnen werken. Iemand die exceptioneel goed is en het verschil kan maken.’ Het was een boeiende avond, vol waardevolle discussies en nieuwe inzichten. Voor herhaling vatbaar, daar waren de aanwezigen het over eens. De Collegetour werd gezamenlijk afgesloten op het centre court van het Landstede Sportcentrum. Wie naar school gaat en de ambitie én het talent heeft om als sporter te slagen is bij het Centre for Sports & Education (CSE) aan het enige juiste adres. Het CSE in Zwolle is de topsportopleiding en onderwijsinstelling in één. Op het CSE haalt ieder talent dagelijks het beste uit zichzelf, of het nu in de schoolbanken, op het veld, in de rijbaan of in de zaal is. Door goed onderwijs, sportspecifieke trainingen en sportondersteunende lessen over bijvoorbeeld voeding, kracht en mentale aspecten worden de leerlingen van het CSE van A tot Z voorbereid op een toekomst als topsporter.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)