Bankenlocatie wordt monument

Foto van auteur

Donderdagmorgen heeft D66-fractievoorzitter Jan Zelle verzocht als agendapunt van de commissie ruimte van maandag 13 november 2006 af te voeren het raadsvoorstel “Bouwaanvraag bouwplan Bankenlocatie (Voorstraat/Melkmarkt) binnenstad”. Donderdagmiddag is dit verzoek gehonoreerd. Het voorstel komt niet op 13 november aan de orde.

De D66-voorman heeft hierom verzocht, omdat de welstandcommissie positief adviseert om het pand van de ABN-AMRO en van Tijl monumentwaardig te verklaren en op de monumentenlijst te zetten.

Ter info:

De welstand- en monumentencommissie heeft op 11 juli 2006 een positief advies uitgebracht over het bouwplan.
Een 1e fase van het bouwhistorisch onderzoek zal voor de sloop plaatsvinden; tijdens en na de sloop vindt het verdere archeologisch en bouwhistorisch onderzoek plaats. Het doen van deze onderzoeken zal ook als voorwaarde aan de bouwvergunning worden verbonden.
Het bouwplan wordt tegen het rijksmonument De Harmonie aan de Grote Markt 13a gebouwd. Hiervoor is een monumentenvergunning nodig. De aanvraagprocedure is gestart. De rijksdienst en de monumentencommissie hebben een positief advies uitgebracht. Deze monumentenvergunning moet zijn verleend voordat de bouwvergunning kan worden verleend.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Bankenlocatie wordt monument”

 1. Eindelijk eens iemand in de raad die wakker wordt en tegen alle vernieuwingsdrang van het vorige vorige ?©n dit colleges in durft te gaan? Aan dat ‘oude ABN-kantoor hoeft aan de buitenkant weinig gedaan te worden en dat totaal verminkte gebouw van Tijl kan natuurlijk best nog wel in een oude bouwstijl worden teruggebracht.
  Kom op Jan (d66) – schud die andere snurkers in de raad ?³?³k nog maar eens goed wakker.

 2. De welstands- en monumentencommissie adviseerde gisterochtend unaniem positief op de monumentenaanvraag van de Stichting Bankgebouw Van Straaten. Als het college van burgemeester en wethouders dat advies overneemt zullen het oude bankgebouw van ABN/Amro en de voormalige Tijlpanden in het bouwplan moeten worden opgenomen. Maar in de bouwplannen van DLH projectontwikkeling voor de Melkmarkt verdwijnen de panden. Ze hebben geen functie in de nieuwe invulling.

  De Stichting Bankgebouw Van Straaten reageerde gisteren blij verrast op de uitslag. â??˽ Dit is een duidelijk verhaal. Hier kan men niet omheenâ????, zegt Monique Schuttenbeld opgetogen.

  De stichting is speciaal opgericht voor het behoud van het bankgebouw van ABN/Amro en naastgelegen Tijlpanden aan de Melkmarkt. Ze weet zich zich in haar strijd om een monumentenstatus voor deze panden te krijgen, gesteund door de Bond Heemschut, de Vrienden van de Stadskern en de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle.

  De belangenclubs vinden het onbegrijpelijk dat de gebouwen nooit op een rijks- of gemeentelijke monumentenlijst zijn gekomen. Het bankgebouw uit de jaren dertig vertegenwoordigt een bouwstijl die nog maar weinig te zien is in de stad.

  Het bakstenen gebouw met originele elementen aan de gevel is van architectonische waarde voor de stad, betoogt de stichting. De middeleeuwse panden hebben veel meer een cultuurhistorische waarde, vooral ook door de kelders. De adviescommissie is het daar mee eens.

  Dick Huiskamp van DLH projectontwikkeling wil niet reageren op het advies van de commissie.

  Bron: http://www.destentor.nl/zwolle/article817158.ece

Reacties zijn gesloten.