Optimale pijnzorg in regio Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – In regio Zwolle wordt gewerkt aan het Regionaal Pijncentrum Zwolle (RPZ) om de zorgroute voor mensen met chronische pijn te verbeteren. Het doel van het RPZ is zorgen dat mensen met chronische pijn niet langer van het kastje naar de muur worden gestuurd. Er komt één loket waar men in de toekomst kan rekenen op de juiste zorg, op het juiste moment, op de juiste plaats.

In Nederland hebben ruim twee miljoen mensen chronische pijn. De pijn heeft een grote impact op hun dagelijks functioneren, welzijn, omgeving en het arbeidsverzuim. De reden van de pijn is veelal onduidelijk, waardoor vaak sprake is van een lange zoektocht langs verschillende zorgaanbieders. De kosten van chronische pijn zorg en het verzuim worden geschat op twintig miljard euro per jaar. De verwachting is dat deze zorgvraag de komende jaren verder toeneemt. Innovatieve oplossingen zoals het RPZ zijn nodig om bij te dragen aan zinnige, zuinige en excellente chronische pijnzorg. Het RPZ is geïnitieerd door Vogellanden en CIR. Inmiddels zijn ook de huisartsen van Medrie aangesloten en het plan is om het Pijncentrum van Isala en eerste- en tweedelijns behandelaren te betrekken. De huisartsen en initiators willen de handen in één slaan om chronische pijn patiënten door goede samenwerking en onderlinge afstemming te voorzien van de juiste zorg. Zilveren Kruis Achmea ondersteunt dit initiatief.

In Amsterdam is op 29 september de landelijke Health Deal ‘Chronische Pijn’ getekend door Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hierbij zijn diverse partijen aangesloten, waaronder Vogellanden en CIR. De ondertekening vindt plaats in de ‘Week van de Chronische Pijn’. De Health Deal staat voor een nieuwe samenwerking tussen publieke en private partijen, waarin kostenbesparende zorginnovaties tot stand moeten komen die breed toepasbaar zijn.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)