Rekendictee hoogtepunt tijdens Bartjensweek

Foto van auteur

Het is weer bijna zover! Dit jaar wordt voor de 3e achtereenvolgende keer de Bartjensweek georganiseerd in Zwolle. De rekenweek is van 13 tot en met 16 november. Het hoogtepunt van deze week is het Groot Zwolsch Bartjens Rekendictee op donderdag 16 november. Dit Rekendictee is nu grootser van opzet, doordat personen uit een grotere regio mee kunnen doen.

Willem Bartjens (1569-1638) is de persoon achter de uitdrukking “volgens Bartjens”. Met zijn rekenboek De Cijfferinghe, dat in 1604 verscheen, zette hij twee eeuwen de toon voor het Nederlandse rekenonderwijs. Bartjens kreeg daarmee zoveel bekendheid dat het gezegde “volgens Bartjens” geboren was, wat ‘nauwkeurig berekend’ betekent. De rekenmeester staat centraal in de Bartjensweek.

Verschillende groepen gaan deze week op een ludieke, spannende en laagdrempelige manier de strijd met elkaar aan op het gebied van rekenen. Daar draait het in de Bartjensweek om: het rekenen, maar dan zonder de rekenmachine die tegenwoordig bijna niet meer weg te denken is. Alleen pen en papier mag bij het dictee als hulpmiddel gebruikt worden.

Op maandag en dinsdag wagen scholieren en PABO studenten zich aan een dictee. 14 Middelbare scholen in Zwolle en de wijde omgeving hebben zich hiervoor aangemeld.  De studenten van alle 7 PABO opleidingen uit de regio (van Meppel tot Doetichem) breken tevens hun hoofd over de sommen uit het dictee. Iedereen kon afgelopen week via de site van de Stentor meedoen aan het internetdictee. Meer dan 900 deelnemers hebben dit gedaan en de beste 150 zijn op dinsdagavond uitgenodigd voor een voorronde. Jaap Hagedoorn (oud wethouder Zwolle) presenteert deze voorronde in Zwolle, Fred Kulik (directeur Etty Hillesum Lyceum) in Deventer en Alex Engbers (Algemeen Hoofdredacteur de Stentor) heeft de eer om de voorronde in Apeldoorn te presenteren. De 45 beste deelnemers worden uitgenodigd voor de finale van donderdagavond.

Het hoogtepunt van de week is op donderdagavond het Groot Zwolsch Bartjens Rekendictee dat gehouden wordt op Christelijke Hogeschool Windesheim. Scholieren, PABO studenten, winnaars uit de voorrondes en genodigden nemen het tegen elkaar op. De oud winnaars van afgelopen jaren wagen ook weer een gokje, maar ze krijgen dit jaar veel tegenstand van andere rekenliefhebbers. De opgaven worden gepresenteerd en voorgelezen door dr. Marjolein Kool. Zij is één van de redacteuren van de heruitgave van ‘de Cijfferinghe’. Aan het eind van de avond is het duidelijk wie zich een jaar lang beste rekenaar van Zwolle en omgeving mag noemen.

Het Groot Zwolsch Bartjens Rekendictee wordt mede mogelijk gemaakt door NVORWO, Kamer van Koophandel, VVV Kampen-Zwolle-Overijssels Vechtdal, gemeente Zwolle, Windesheim en de Stentor. Kijk voor meer informatie op www.bartjens.net

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Rekendictee hoogtepunt tijdens Bartjensweek”

Reacties zijn gesloten.