Ondergronds goud in Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – De tijd is rijp om wat te gaan doen met de vele ondergrondse schatten in het centrum van Zwolle. Afgelopen jaren zijn vele Zwollenaren en niet Zwollenaren al geconfronteerd met bijzondere plekken in het oude centrum van Zwolle. Het gaat daarbij vooral om bovengrondse plekken zoals de Grote Kerk, de Sassenpoort, Het Vrouwenhuis, Celekwartier en de Fraterhuizen. 

De Actuele Moderne Devotie beweging pleit voor het zichtbaar maken van de ondergrondse schatten om ze daar waar mogelijk ook een bestemming te geven. Het gaat dan om bijvoorbeeld de kelder en kerker onder het Stadhuis, de kelders onder het Refter, de overkluisde Grote Aa en de Kleine Aa, de grote kelder onder het Arme Fraterhuis en de kelder onder het Celegebouw. Waarom geen brouwerij in oude stijl onder het Refter of een Brood Bierbrouwerij onder het Celegebouw, waar ook de Brood tentoonstelling komt. Of de Grote Aa en Kleine Aa weer bevaren met kano’s onder de grond. De gewelven onder het Stadhuis zijn uitermate geschikt voor een horeca gelegenheid, waarbij ook het verhaal van Zwolle onder de grond wordt verteld en getoond. Een geweldige uitdaging om het nieuwe jaar mee in te gaan. De Actuele Moderne Devotie beweging streeft naar het laten zien van de identiteit van de stad, zowel bovengronds als ondergronds. In het nieuwe jaar zal deze beweging partijen gaan opzoeken die mede willen gaan voor Zwolle, een stad om trots op te zijn.

3 gedachten over “Ondergronds goud in Zwolle”

 1. In Utrecht is er een fietsenstalling, waarbij er bij de verbouwing een stuk van een oude muur is opgegraven. Dit is nu heel netjes blijven staan en zo zichtbaar, met glas erom heen en een stukje historische toelichting, dat het voor toeristen heel interessant is om even een wandeling door de fietsenstalling te maken om een stukje muur te bekijken.

  Ik zie niet in waarom dit in Zwolle ook niet op een dergelijke manier zou kunnen. Je kunt het in Utrecht vinden onder de Sting, op Vredeburg.

 2. Wauw! Wat een bericht, ik wist niet dat er ondergronds zoveel
  moois te ontdekken is / van te maken zou kunnen zijn.
  Wellicht dat gaan ontdekken en ontwikkelen in verbinding
  met museum de Fundatie ?
  Lezende “De gewelven onder het Stadhuis”.
  Spannend…

 3. We hebben tijdens het sprookjesfestival in theater Odeon een rondleiding van Stan Fritschy gehad. Hij heeft ons een aantal ondergrondse plekken laten zien en daar natuurlijk een verhaal verteld. Leuk!

Reacties zijn gesloten.