Terrassen binnenstad niet meer opruimen

Foto van auteur

Zwolle – Horecaondernemers in de Zwolse binnenstad hoeven voortaan niet meer iedere avond hun terrasmeubilair op te ruimen. Hiermee komt de gemeente tegemoet aan de wens van ondernemers. Op dit moment is de regel nog dat terrassen na sluitingstijd uit de openbare ruimte verwijderd moeten zijn. Veel horeca ondernemers vinden deze regel bezwaarlijk en in de praktijk blijven veel terrassen daarom nu al buiten staan. Het dagelijks opruimen kost veel tijd en opslagruimte.

Burgemeester en wethouders laten in antwoord op mondelinge vragen van de gemeenteraad weten dat de terrassen buiten mogen blijven staan. Ze gaan er daarbij wel van uit dat ondernemers die hun spullen buiten laten staan zelf het terras schoonhouden. De opruimplicht blijft wel bestaan voor de terrassen op het marktterrein van de Grote Markt, Melkmarkt en Grote Kerkplein op de marktdagen (vrijdag en zaterdag). Daarnaast blijven de veiligheidsregels van toepassing en mogen de terrassen de doorgang van de hulpdiensten niet belemmeren.

35 gedachten over “Terrassen binnenstad niet meer opruimen”

 1. Begrijp me niet verkeerd, ik vind terrassen super. Heerlijk om er op te zitten. Maar ik vind de situatie op de Grote Markt nu wel wat overdreven worden. Blij heeft een klein gangetje overgelaten, en bouwt de rest tot halverwege de markt. Hoofdwacht vult de ruimte tussen het terras van Blij en het beeld. Talamini en aanverwanten zorgen voor de andere kant. Zodra Van Orsouw z’n terras op zomerstand zet, is de Markt zo’n beetje vol. Als het druk is wordt het voor voetgangers al bijna niet meer te doen. Laat staan dat fietsers nog een beetje normaal over de Markt kunnen. En dan moet het mogelijk zijn dat hulpdiensten niet belemmert worden? Tsja, dat gaat dus nu al zo’n beetje niet meer.

 2. Geheel mee eens Jasper. Gisteren ook, is geen doorkomen meer aan met de fiets. Nu ook nog met de Primark drukte erbij. Van mij mogen die terrassen zeker de helft minder..

 3. tsja, de ene keer is er in Zwolle ‘geen ene moer’ te doen, de andere keer zijn er teveel terrassen.
  De ene keer regelt de gemeente veel te veel (bijv. waar je wel en geen fietsen neer mag zetten), de andere keer is ‘er geen doorkomen aan’ en moet er wat gebeuren.

  Half vol, half leef. Geniet er een beetje van, laat je ergenissen thuis, zit in het zonnetje en ‘proost’!

 4. Ik kwam er gisteren met mijn fiets gemakkelijk door,
  alleen het serveertertje van Blij was niet zo blij, liet namelijk het blaadje met drinken vallen, vervolgens fiets ik zoals ik normaal ook fiets en dat is hard, ik hou niet van zachjes fietsen, bijna 4 dametjes die uit die nieuwe textielwinkeltje kwamen op de melkmarkt, nergens op letten en bla bla bla bla gewoon de winkel uitlopen en gewoon oversteken. :D:D:D
  Ik had ze dus voor de fiets 😛
  Al dat Kut volk wat er loopt kijkt niet uit, loopt gewoon lukraak maar de straat op.

 5. Waarom moet je persé met de fiets tussen al die terrassen manouvreren? Ga gewoon lopen zou ik zeggen en zet je fiets ergens aan de rand van het centrum neer in 1 van de fietsenstallingen. Wat een gezeur zeg!

 6. @Der Kaiser

  Volgens mij is de melkmarkt een voetgangersgebied. Dat bla bla bla is dus niet meer dan logisch en moet jij gewoon beter uitkijken.
  Het is naar mijn idee asociaal om hard te gaan fietsen in die omgeving maar als je dan ook nog mensen (bijna) aanrijdt ben toch echt verkeerd bezig.

 7. Hulde voor Steven Bruins. Hij weet precies waar mensen vandaan komen, waar ze naartoe willen en wat hun volgende bestemming is. Laten we de Grote Markt en toegangswegen daar naartoe maar afsluiten voor fietsverkeer, want mensen stall en hun fiets maar en lopen maar heen en weer om daarnaar via een alternatieve route naar hun uiteindelijke bestemming te gaan.

 8. @Leonardo
  Ik volg gewoon de kortste route van het station naar huis 🙂

  ’s ochtends (6:30) en in de winter geen probleem 🙂

  @Blauw Luttekestraat, Grote Markt/Kerkplein en Melkmarkt is voetgangersgebied waar fietsen wordt toegestaan. Zodra dat veranderd wordt door de gemeente, fiets ik om via de Eekwal, tot die tijd, heb ik het recht om daar te fietsen.

 9. @PieterD

  Ten eerste bedankt voor de hulde. Maar langzamerhand in jouw bericht bespeur ik frustratie. Hier mijn oplossing; Bouw je conditie op door wat meer beweging plus een klein beetje therapie erbij en je wilt nooit meer anders. Weg stress. Jij loopt straks van een gespannen naar een ontspannen mens door onze mooie binnenstad.

 10. En dan nog, haal mij helemaal uit de vergelijking, dan nog kunnen de hulpdiensten er niet meer door. En dat lijkt me vrij ernstig.

 11. @Japser

  Absoluut maar dat houdt dus in dat je als fietser beter moet opletten. Het feit dat Der Kaiser zegt dat hij er gewoon keihard op in rijdt en mensen die daar doen wat ze mogen doen Kut volk noemt vind ik kwalijk

 12. Bericht door Der Kaiser, op 31 maart 2017 11:51
  Ik kwam er gisteren met mijn fiets gemakkelijk door,
  alleen het serveertertje van Blij was niet zo blij, liet namelijk het blaadje met drinken vallen, vervolgens fiets ik zoals ik normaal ook fiets en dat is hard, ik hou niet van zachjes fietsen, bijna 4 dametjes die uit die nieuwe textielwinkeltje kwamen op de melkmarkt, nergens op letten en bla bla bla bla gewoon de winkel uitlopen en gewoon oversteken. smilies/cheesy.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/cheesy.gif
  Ik had ze dus voor de fiets smilies/tongue.gif
  Al dat Kut volk wat er loopt kijkt niet uit, loopt gewoon lukraak maar de straat op.

  Dit is een troll die reacties uitlokt.
  Geen reactie is beter voor zo’n figuur.

 13. @Sjaakmans,

  Al dat Kut [/b]volk wat er loopt kijkt niet uit, loopt gewoon lukraak maar de straat op.

  Daar ben ik het helemaal mee eens! Behalve het woord kut dat wordt genoemd door @Der Kaiser.

 14. De situatie is zo langzamerhand wel een beetje uit de klauwen aan het lopen, en dan speciaal rondom de grote markt en de melkmarkt. Tot niet zo heel lang geleden was het een prima samengaan van voetgangers, fietsers en terrassen. Heel jammer dat dat blijkbaar niet meer kan of mag.

 15. Steven Bruins. Je oordeelt over situaties waar je niets van weet. Ik heb een hekel aan mensen die overal een mening over hebben en die luidkeels verkondigen zonder zich te verdiepen in de materie.
  Vertel eens waarom mijn conditie meer verbetert Door te lopen in plaats van te fietsen?

 16. @PieterD

  Nou dan zal ik je dat in één regel heel duidelijk uitleggen; Met lopen beweeg je het hele lichaam en met fietsen alleen maar je onderlichaam (benen, heupen en bilspieren). En ik heb een hekel aan mensen zoals jij, die dit soort feiten nog niet weten, maar wel al een mening uit onwetendheid daarover hebben!

 17. @Steven Bruins: niet dat ik me in jullie discussie wil mengen (of een nieuwe discussie wil beginnen) maar bij fietsen gebruikt een normaal mens toch echt wel z’n bovenlichaam hoor. Meer nog dan bij lopen zelfs.

 18. Kom ik daar laat mee, Steven Bruins? Kun jij in je almacht zelf niet bedenken dat er mensen met goede redenen die liever fietsen dan lopen? Je weet het toch allemaal zo goed met je geklets over gebruik van ledematen. Ik wil jou weleens zien lopen schuddend met je bovenlijf om je spieren te trainen.

 19. @Steven Bruins: het tegenovergestelde is waar. Bij het lopen gebruik je juist zo min mogelijk ledematen en bij fietsen juist zoveel mogelijk. Bij fietsen gebruik ik feitelijk mijn hele lichaam om het zwaartepunt van de fiets te beheersen, ik stuur met mijn armen en ik draai constant mijn hoofd (waarmee ik mijn nekspieren oefen) om het verkeer in de gaten te houden. Als je al je ledematen wil oefenen is de fiets het middel bij uitstek.

 20. Ik zie wel eens van die levensgevaarlijke idioten voorbij racen in zon ligfiets.
  Wat gebruiken hunnie voor spieren.
  Van mij mogen ze de weg afgetrapr worden.
  Levensgevaarlijk

 21. @ribo

  Nogmaals nee! Dat jij een fietser bent, is duidelijk in jouw reactie. Ik doe beide frequent namelijk joggen en ben een actief mountainbiker. Als ik jou was, zou je ook eens moeten gaan joggen naast het fietsen wat je nu doet.

 22. @PieterD

  Pardon? Wie heeft er nu last van het verkeer in de binnenstad? Ik niet maar jij wel. Trouwens ga eens wat joggen, fietsen of aan een andere vorm van beweging doen wat binnen jouw mogelijkheden valt. Daar zal je van opknappen en dan zul jij je niet meer aan fietsers en wandelaars ergeren in de binnenstad.

Reacties zijn gesloten.