Van podcast tot personal story

Foto van auteur

ZWOLLE – Internationaal vertel- en straattheaterfestival Zwolle Unlimited experimenteert dit jaar met workshops in de festivalprogrammering. Liefhebbers met schrijfambitie of een voorliefde voor het vertellen van verhalen, kunnen op het festivalterrein van 2 tot en met 4 juni een eigen podcast maken, een Zeer Kort Verhaal schrijven, vertellen voor en met dementerenden, of persoonlijke verhalen vertellen of schrijven. www.zwolleunlimited.nl

de_verhalenboot_.jpg 

Er zijn in de wereld diverse festivals die het ‘zelf kunst maken’ tot vast onderdeel van de programmering hebben verheven, met grote publieksparticipatie tot gevolg. Het is een inspirerende manier om de bewonderde internationale verhalenvertellers/schrijvers die te gast zijn, na te volgen door het zelf te doen. De Podcasts en de Zeer Korte Verhalen die tijdens Zwolle Unlimited zullen worden geproduceerd, worden via de website van het festival uitgezonden en gepubliceerd, mits de deelnemers dat willen.

De Verhalenboot, kenniscentrum voor het verhaal
Organisator van de workshops is De Verhalenboot, kenniscentrum voor het geschreven en vertelde verhaal in Zwolle. De Verhalenboot huisvest de afdelingen Zwolle van Schrijversvakschool Groningen/Noord-Nederland en Vertelacademie Nederland/Vlaanderen. Beide scholen zijn aanbieders van meerjarige onderwijstrajecten voor mensen die willen leren schrijven of vertellen, of zich verder willen verdiepen in hun vak.

Alle workshops van Zwolle Unlimited op een rij
Alle workshops worden gehouden op Festival Zwolle Unlimited, van 2 tot en met 4 juni (Pinksteren). De precieze data en aanvangstijden staan online vermeld.
Introductie schrijven: Zoals een marathonloper zonder training geen goede tijd kan lopen, moeten ook schrijvers trainen. Zet je eerste stappen op het schrijverspad!
Introductie vertellen: Beeldend en boeiend vertellen, hoe doe je dat? Past vertellen goed in jouw werk? Wil je verhalen vertellen toepassen in je privéleven? Of er je beroep van maken?
Personal storytelling: Het delen van ons leven via sociale media is van deze tijd. Maar als je er echt de tijd voor zou nemen; welk persoonlijk verhaal zou jij dan vertellen?
Je podcast maken: Ben je een enthousiaste podcastluisteraar en wil je graag weten hoe je er zelf één maakt? Je leert hoe je je idee kunt omzetten in effectieve audio.
Een Zeer Kort Verhaal: Een verhaal, met alles erop en eraan, dat niet langer is dan één bladzijde. Beproefd literair genre. Met (de mensen op) het festivalterrein als inspiratiebron.
Je ‘personal story’ als basis: Proza schrijven naar aanleiding van je personal story. Hoe kun je schrijftechnieken inzetten om je belevenissen om te zetten naar mooie verhalen?
Vertellen voor en met dementerenden: Als er nog maar weinig ingangen zijn, bieden traditioneel vertelde sprookjes troost en geborgenheid; door hun beeldspraak en onbewust werkende inhoud.

Inschrijven workshops
Tot donderdag 25 mei kunnen geïnteresseerden online kaartjes kopen voor de workshops op de site www.zwolleunlimited.nl  onder het kopje ‘programma’. Tijdens het festival zijn alleen aan de kassa kaartjes voor de workshops te koop. De workshops zijn bedoeld voor volwassenen.

Méér schrijf- of vertelambitie?
In september starten zowel op de Schrijversvakschool als op de Vertelacademie weer diverse onderwijstrajecten voor beginners en gevorderden. Kijk op www.deverhalenboot.nl voor het aanbod in Zwolle en voor de open lessen. Of kijk op www.schrijversvakschoolgroningen.nl of www.vertelacademie.nl  voor het complete, landelijke aanbod van beide scholen.