Wethouder Van As kondigt vertrek aan

Foto van auteur

Door Redactie

Zwolle – Wethouder Filip van As (ChristenUnie) van de gemeente Zwolle heeft met onmiddellijke ingang zijn functie beschikbaar gesteld. In onderstaande persverklaring motiveert hij zijn besluit:

‘Ik heb mij de afgelopen zeven jaar met hart en ziel ingezet voor deze functie. Het was steeds een voorrecht om als wethouder deze mooie stad te mogen dienen. En het kost mij dan ook veel moeite en pijn om daar nu afscheid van te nemen. Toch zie ik deze stap als onvermijdelijk.
Een van de belangrijkste onderdelen van mijn portefeuille is duurzaamheid; een thema dat mij zeer aan het hart gaat. Een belangrijke opgave binnen de duurzaamheid is de omschakeling naar duurzame energiebronnen. Dat transitieproces moet, samen met de stad, de komende tijd meer vaart krijgen. Maar de versnelling van dit proces vraagt voor een bestuurder een breed politiek draagvlak. Ik heb met name afgelopen maandag tijdens het debat over energietransitie dit politieke draagvlak niet ervaren. Om die reden vind ik het juist om nu mijn functie neer te leggen.’ Filip van As is sinds 2010 wethouder van de gemeente Zwolle. In het huidige college is hij portefeuillehouder voor onder andere duurzaamheid, mobiliteit en de binnenstad. Hij is wijkwethouder van de binnenstad, AA-landen en Berkum.

32 gedachten over “Wethouder Van As kondigt vertrek aan”

 1. Het was niet mogelijk ook dit met een geheime en gemanipuleerde stemming er door te drukken gelijk hij dit heeft gedaan bij het ZwolleFonds. (ondernemersfonds voor de binnenstad.)
  Maar gelukkig zijn inkomen zal er niet onder lijden.

 2. Dat is heel jammer. Ik heb dat debat maandagavond gevolgd. Ik proefde niet bepaald een voortvarende geest wat betreft de energietransitie in de raad. Men is nog steeds niet wakker daar. Ook Van As had voortvarender kunnen zijn. Maar er zat beweging in. Weliswaar veel te weinig, maar toch. En nu ligt de heleboel dus plat. Een slechte zaak.

 3. Helaas heb ik het debat niet gezien, maar ik denk dat hier wel meer aan de knikker was. Opstappen om een paar windmolens, dat gaat er bij mij niet in. De proefballon Diftar, de plaatsing van de zendmast, het is een opeenstapeling van incidenten geweest. Gelukkig houdt hij de eer aan zich zelf.
  Ik ben zelf nooit een liefhebber van Van As geweest en heb eigenlijk nooit goed begrepen waarom de CU Zwolle die man heeft voorgedragen? Wat waren zijn kwaliteiten en eigenschappen om in Zwolle zaken te verbeteren? Heeft de partij de man (misschien op de achtergrond) gecoached om het functioneren van de wethouder nog te verbeteren? Indien dit niet is gedaan, dan valt de CU als partij ook zeker nog wat aan te rekenen. Zij waren het immers die deze man hebben voorgedragen.

 4. Weet er het fijne niet van, maar wel jammer dat het doorvoeren van dit soort belangrijke maatregelen wordt gefrustreerd. We zullen toch echt iets anders en meer moeten gaan doen op gebied van duurzaamheid. Vernieuwing is moeilijk en per definitie onontgonnen terrein en verloopt dus per definitie niet zoals je kan plannen. Er zal vast wat fout gegaan zijn her en der, maar zou het op prijs stellen als onze volksvertegenwoordigers dit type dossiers niet gebruikt voor politiek gewin, want het belang is groter dan dat. (Sprak hij licht naief…..).

  enfin.

 5. Het beste wat Zwolle, onze samenleving kan overkomen.
  Teveel kapotgemaakt en geen greintje vertrouwen en respect overgehouden.
  Graag zijn broeder in ??t kwaad Anker meteen ook inpakken, met pek en veren de stadsgrens over.

 6. Verstandige reactie van Klaas Jan. Dit is niet de eerste keer dat brekebeen Van As struikelt. Dat zelfs zijn eigen partij hem afviel, zegt boekdelen.

  Van As probeert zijn falen met wollig taalgebruik te verbloemen, maar dat draagvlak heeft hij toch echt zelf verspeeld.

 7. Riet, het is voor de man en de omgeving heel vervelend wanneer iets mis gaat. Dat de man zelf opstapt, vind ik moedig. Wat mij als burger interesseert is wat de beweegredenen zijn geweest van de CU Zwolle om de heer Van As in Zwolle te willen hebben? Welke unieke kwaliteiten en eigenschappen hebben de CU de doorslag gegeven om juist deze man voor te dragen? Komt dit misschien door een verzoek van de scoutingcommissie van de landelijke partij? https://www.christenunie.nl/page/41831
  Kortom veel vragen, waar ik hoop dat ook andere partijen de CU in de raad naar zullen gaan vragen. Openheid is nu erg belangrijk. Zwolle scoort gelukkig niet hoog op de lijst van draaideur wethouders. Employability is belangrijk, niet alleen in het gewone werkende leven, maar ook in de politiek. Heeft de CU de wethouder gecoached of niet? Mag de CU weer een persoon voorstellen of gaat men nu partij onafhankelijk iemand voorstellen (waar ik voor pleit). Wanneer bijvoorbeeld Harry van Bommel van de SP het beste profiel en de kwaliteiten heeft moet hij de taak gaan doen. Als stad hebben we veel te doen en daarvoor hebben we de beste mensen nodig; de stad heeft niets aan “kneuzen” uit een pooltje die ergens geplaatst moeten worden. Toppers hebben we in de stad nodig.

 8. Marco, die windmolens en dat DIFTAR gaan de wereld in Zwolle echt niet zo veel veranderen. Het waren on doordachte plannen die veel mensen tegen de haren streken. Energietransitie regel je niet in de stad, maar vergt een landelijke aanpak. Wie haalt het toch in zijn hoofd om grote windmolens midden in de stad te plaatsen? In Houten (zichtbaar A27) staan ook van die windmolens. Een simpele googlesessie leert dat het plaatsen van deze apparaten in de nabijheid van woningen gezeur brengt. http://www.ad.nl/utrecht/eneco-moet-bromtoon-windmolens-houten-verhelpen~a1c41547/ De wethouder, maar ook de CU, had moeten nadenken toen men met dit plan op de proppen kwam. Die molens plaats je dun bevolkte gebieden, zoals ergens achter op de Hessenpoort. Ook de CU had de man moeten waarschuwen voor het te verwachten gedoe.
  Diftar idem, hoe bedenk je toch om DIFTAR te willen in te voeren wanneer je het scheiden van hoogbouw nog geen eens voor elkaar hebt? Onbegrijpelijk en ik denk zelfs dat hij het zelf ook geen eens wist.

  Ik denk dat de man het zelf ook allemaal geen eens wist, maar klakkeloos zo nu en dan eens een voorstel de raad in stuurde. Dat werkte in de voorgaande gemeenten misschien zo. Maar Zwolle is een stad met meer dan 100.000 inwoners, met veel economische potentie. Daar heb je heb je kwaliteiten en verstand voor nodig.

  Wat wel vervelend is, is dat de man nu terug valt op wachtgeld. Deze mismatch kost de gemeente geld.

 9. Klaas Jan, het is voor de man en de omgeving heel vervelend wanneer iets mis gaat hij iets mis laat gaan.

  FTFY

  Wethouder maakt ergens een potje van, stapt op, krijgt een paar mooie woorden tot afscheid en niemand heeft het meer over de mensen die met de brokken zitten. Voor hun is het pas vervelend!

 10. @Klaas Jan: Het ging niet zozeer over die windmolens, maar om het hele pakket. Dus zonnepanelen, aardwarmte, besparingen, waterkracht (Je schijnt iets te kunnen met de stroming tussen de kribben in de IJssel) en noem maar op. Sterker nog die windmolens in Voorst gingen zelfs buiten dat plan om. Dat was ook een verwijt van de raad.

 11. En uit zijn motivatie blijkt niet dat hij er iets van opgestoken heeft. Geef het draagvlak maar de schuld, dan is het niemands schuld, in ieder geval niet de zijne. Van As kan de boom in.

 12. Koopt de gemeente Zwolle onderhand zelf de elektriciteit al duurzaam in? In 2016 nl nog niet!
  Zie artikel en kaartje Zwolle: https://www.somo.nl/nl/maar-1-op-de-3-nederlandse-gemeenten-koopt-elektriciteit-duurzaam-in/

  Naam: Zwolle
  Classificatie: Oranje
  De gemeente neemt stroom af van: E.On
  Groene stroom?
  Nee, de gemeente koopt sjoemelstroom. Dat betekent dat in landen als Noorwegen en IJsland groene stroom wordt opgewekt en de gemeente doet alsof ze deze stroom gebruikt. In werkelijkheid gebruikt de gemeente (grotendeels) grijze stroom die bijvoorbeeld is opgewekt in kolencentrales.

 13. Bernard, idd. Maar de windmolens werden wel voorgesteld? Ik heb nooit begrepen waarom Zwolle niet verplicht bij de bouw van Nieuwe woningen om warmte pompen te verplichten? Kan heel eenvoudig en had al jaren eerder gemoeten. Volgens informatie worden er 410 nieuwbouw huizen in de gemeente aangeboden. Er van uitgaande dat een gemiddeld huishouden 1.500 m3 verbruikt, dat is minimaal 615.000m3 per jaar. Wanneer gerenoveerde huurhuizen ook op warmte pompen zouden overgaan, dan gaat het nog harder. Dat zijn pas klappen. Zonnecellen plaatsen op geschikte daken van bedrijven. Ga zo maar door. Het is echt treurig dat verschrikkelijke tunnelvisie met windmolens zo aantrekkelijk zijn voor bestuurders. Rendementstechnisch zijn windmolens helemaal niet interessant, het is slechts 50%? Daarnaast zijn windmolens een horizon vervuiler naast dat ze geluidsoverlast brengen. Onbegrijpelijk, maar Van As is weg.
  Ben erg benieuwd of de CU nog een verklaring kan geven waarom men overtuigd was in de kwaliteiten van Van As? Ook of men de man heeft gecoached gedurende zijn tijd hier in Zwolle?

 14. Maar de windmolens werden wel voorgesteld

  Nee, dat zou terug moeten naar de initiatiefnemers omdat drie windmolens niet blijkt te kunnen. Waar trouwens ook weer gemopper over was.

 15. Ik snap de drukte echt niet over windmolens enzo.
  ’t hele global warming gedoe is een hoax.
  (hoax betekent; totale onzin)

  De wereld is voortdurend in verandering,
  mocht groenland en antartica ontdooien
  en ’t in afrika te warm worden, wel …

  Omarm verandering.

  Ik snap wel dat Filip’t stokje aan anderen
  gaat overlaten. Hopelijk hebben ze iemand
  bij de CU die meer kijk heeft op verandering.

 16. Global climate change is een bewezen feit, zullen we het klimaatsveranderingontkennen aan simpele figuren als Trump overlaten?

 17. Ik bedoel niet klimaat verandering te negeren.
  Groenland en Antartica gaan ontdooien.
  Bewezen feit, mee eens.

  Sneller dan we ’t kunnen opvangen overigens.
  Nouja, jammer voor de ijsberen.

  Als Groenland ontdooit is kunnen heel veel religieuse
  vluchtelingen uit Afrika daar gaan wonen denk ik.

  Omarm veranderingen 🙂

 18. Deze wethouder verdiende meer steun maar had wellicht ook krachtiger kunnen opereren. Beetje goedkoop van Swollwacht om hem en de CU op rtvoost af te branden. De wethouder was aardig op weg met de plannen. Samen met meer dan 100 Zwollenaren heb ook ik meegedacht in de plannen om over te stappen naar duurzame energie. De inkt is nog maar nauwelijks droog van dat proces en iedereen weet nu al dat de vaart er of meer in had gemoeten of dat de ambitie te laag lag. Waar al die meningen op gestoeld zijn? Onderzoeken? Ik zou het niet weten.

  Ofschoon er ook verschil van inzicht was hebben we in de wijk Berkum goed met van As kunnen samenwerken. Respect voor zijn moedige keuze om af te treden. We wensen hem alle goeds toe.

 19. Ik heb er weinig van gemerkt in ons tuindorp ben vaak in het wijkcentrum geweest maar van As heb ik nooit gezien.Maar nu kan die lekker op wachtgeld hand ophouden en zondags vooraan in de tempel zitten.
  Samen met al die andere bijbelbikkers uit Berkum.

 20. @berkum2, met dit soort stigmatiserende opmerkingen begin je al aardig af te zakken naar het niveau extremist, besef je dat wel?

 21. Nee dat besef ik niet en wil het ook niet beseffen.Ik zeg gewoon waar het opstaat.Maar ja op dit weblogje ben je al snel racistisch of extremistisch.

 22. Riet of tewel Zwolse ik denk niet dat jij weet wat dat betekend.
  Maar misschien kun je informatie inwinnen bij Veldenbroek die kan je wel helpen

 23. Ik ben inderdaad een extremist. Een radicale democraat, dat ben ik. We leven tenslotte in een democratie. Ben je het daar niet mee eens, ga dan maar lekker in Saudi-Arabië of Rusland gekozen proberen te worden. Niet hier.

 24. Speciaal voor Casper Bosch, leg ik nog een keer iets uit over “gekozen politieke partijen”:
  Een beroemd voorbeeld is natuurlijk dat Hitler ook ooit democratisch gekozen is. Maar al besluit een volk bij overgrote meerderheid een dictator aan de macht te brengen, het blijft een ondemocratisch besluit.
  De rest staat hier.

Reacties zijn gesloten.