PvdA: Oproep tot bouwstop geitenstallen

Foto van auteur

Zwolle – De PvdA Overijssel wil dat de provincie het onmogelijk maakt om geitenstallen te bouwen of uit te breiden tot er meer bekend is over de gezondheidsrisico’s die de stallen met zich meebrengen. Aanleiding zijn de conclusies uit "veehouderij en gezondheid omwonenden (aanvullende studies)’ die mede namens de minister van VWS door de staatssecretaris van EZ zijn aangeboden aan de Tweede Kamer. Uit dat onderzoek blijkt dat mensen rondom geitenhouderijen een grotere kans hebben op onder meer longontsteking.

"De overheid houdt te weinig rekening met het voorkomen van gezondheidsproblemen door de veehouderij," zegt PvdA-Statenlid Annemieke Wissink. "Dat vind ik niet, dat is een conclusie van het rapport ‘volksgezondheid en veehouderij: alles op een rij’ dat eerder dit jaar uitkwam. De provincie vond dat destijds geen reden voor zorgen. Nu ligt er opnieuw een rapport waaruit blijkt dat mensen die in de buurt van veebedrijven wonen gezondheidsrisico’s lopen. Het is tijd dat Overijssel deze signalen serieus neemt en actie onderneemt."  

Om erachter te komen wát er precies voor zorgt dat mensen vaker ziek zijn in de buurt van geitenstallen is meer onderzoek nodig. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken roept provincies op om tot die resultaten er zijn geen onnodige vergunningen af te geven voor het bouwen van geitenstallen. Wissink sluit zich daarbij aan. "Economische belangen mogen het niet winnen van de volksgezondheid. We moeten als provincie de klachten van omwonenden serieus te nemen, duidelijke regels stellen en zorgen voor een schone leefomgeving voor dier én mens."

 

4 gedachten over “PvdA: Oproep tot bouwstop geitenstallen”

  1. Laat de Pvda maar eens oproepen de grenzen te sluiten .
    Door deze partij van de aftreders met het hoofdkantoor in Mekka zitten we nu en straks helemaal met alle multi culti ellende.

  2. Die geiten zijn niet het probleem.
    De PVDA wel!
    PVDA is een groter risico voor de Nederlandse gezondheid als een paar geiten.

Reacties zijn gesloten.