Veerkrachtig Oud met Jong

Foto van auteur

Zwolle – In september dit jaar start Stichting JOW! met steun van het programma Meer Veerkracht, Langer Thuis van FNO (Fonds NutsOhra) het project ‘Veerkrachtig oud met jong’ in de wijk de Aa-Landen. Vanaf dat moment zet stichting JOW! zich in om zelfstandig en alleenwonende ouderen met een of meerdere fysieke beperkingen in contact te brengen met Zwolse jongeren.

foto_jong_en_oud_jow_bij_persbericht.jpg 

De term ‘veerkracht’ staat centraal in dit project. Wanneer men ouder wordt, nemen de fysieke ongemakken toe en het sociale netwerk neemt af. Veel ouderen zien zich hierdoor steeds meer verwijderd van de maatschappij. Een partner is reeds overleden en familie is weinig in beeld. Toch wordt verwacht dat deze ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Bij deze ouderen is de veerkracht, de wil om nog van betekenis te zijn of om activiteiten te ondernemen, klein geworden. Doe ik er nog wel toe?

Stichting JOW! gaat zich het komende jaar inzetten voor deze groep ouderen, die doorgaans moeilijk is te bereiken met een zorg- en welzijnsaanbod, maar die daar wel de meeste baat bij heeft. Door de samenwerking met en de financiële steun van FNO is JOW! in staat om deze groep ouderen persoonlijk in de wijk te benaderen en om hen te matchen aan een jongere. Samen ondernemen zij activiteiten die erop gericht zijn om hun blikveld aan mogelijkheden te verruimen, in beweging te komen, het sociaal netwerk te vergroten en om van betekenis te kunnen zijn voor andere ouderen en voor jongeren.

Aanmelden
De website www.jow-zwolle.nl staat geheel in het teken van dit project. Ouderen uit de wijk de Aa-landen kunnen zich daar sinds 1 augustus al opgeven. Het is uiteraard ook voor familieleden of zorgverleners mogelijk om Stichting JOW! te benaderen om een oudere aan te melden. Onder de aanmeldingen die voor 6 oktober zijn gedaan verloot Stichting JOW! tevens een iPad inclusief 3 lessen van een jongere om ermee te leren omgaan. Jongeren die het leuk vinden om zich als maatje aan te sluiten bij JOW! kunnen tevens op dezelfde website terecht.

Stichting JOW! is enkele jaren geleden opgericht in Zwolle met als doel om jongeren en ouderen voor langere periode aan elkaar te koppelen als maatjes. Het aantal aanmeldingen van ouderen is de afgelopen tijd erg gestegen. Het is daardoor niet ondenkbaar dat de stichting op korte termijn ook actief zal worden in andere steden.

 

2 gedachten over “Veerkrachtig Oud met Jong”

Reacties zijn gesloten.