Nieuw recreatiegebied bij Berkum

Foto van auteur

Struinen of paardrijden buiten de gebaande paden, midden in de natuur. Dat is straks mogelijk in de zuidelijke uiterwaard van de Overijsselse Vecht bij Berkum. Daar wordt een speciale ‘struinwaard’ gecreëerd. De uiterwaard is nu in gebruik als agrarisch gebied en is niet recreatief toegankelijk.

Natuur, recreatie en water krijgen meer ruimte in de uiterwaard. De begroeiing wordt iets ruiger in combinatie met water en rietzones. Ook worden aanleg- en wisselplaatsen aangelegd voor kanoërs en roeiers. Stichting Landschap Overijssel krijgt het gebied (3,6 ha) in eigendom en beheer. De verwachting is dat de zeldzame Kievitsbloem zich in dit nieuwe natuurgebied op grotere schaal gaat vestigen.

  De kosten, 265.000 euro, worden door drie partijen gedeeld. De provincie Overijssel, waterschap Groot-Salland en de gemeente Zwolle nemen elk ongeveer een derde voor hun rekening. Na goedkeuring door het algemeen bestuur van het waterschap en de gemeenteraad kan met de verdere procedure gestart worden. De bedoeling is dat in januari 2008 de struinwaard klaar is.

De Struinwaard vormt één van de projecten uit het in 2002 door de Raad vastgestelde Ontwikkelingsplan Hasselt-Zwolle. De eerste schetsen dateren uit eind 2004 en die zijn toen in een wijkplatform gepresenteerd. Daarna is het plan op basis van suggesties en opmerkingen aangepast en uitgewerkt. Op 28 november is er van 17.00 tot 20.00 uur een inloopavond voor de buurt in Wijkcentrum de Weijenbelt in Berkum.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Nieuw recreatiegebied bij Berkum”

  1. Veel te klein aangepakt.
    Als dit een beginpunt is, en dan die natuurlijke uiterwaard helemaal doortrekken langs alle water boven de stad.
    Dus de vecht, het zwarte water, en uiteindelijk aansluiten op de vreugderijkerwaard.

    Dat is pas een route waar je een paard kan laten lopen, ipv. die luttele 250 meter ruiterpad.

Reacties zijn gesloten.