Dalende trend populatie muskusratten zet zich voort

Zwolle – Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) ving in 2017 minder muskusratten dan de jaren ervoor. Dit betekent dat het waterschap de populatie steeds beter onder controle krijgt. Vergeleken met 2016 daalden de vangsten van 10.105 naar 7.389. Een daling van 27 procent.  Muskusratten worden gevangen, omdat ze gangen en holen graven in dijken en oevers. Deze raken daardoor verzwakt en kunnen (deels) instorten. Daardoor is de bestrijding van muskusratten in ons land bij wet geregeld.

“Door meer te bestrijden bij de bron neemt de populatie jaar na jaar af”, zeggen teamleiders Muskusrattenbestrijding Bart Rosenboom en Johan Goos. “In het ‘trekseizoen’ treffen de mannetjes en vrouwtjes elkaar minder bij een lage populatie en vermenigvuldigen ze zich ook minder. Want dat gaat razendsnel.”

Voortplantingsdrift
Naast zijn graafschade is de muskusrat berucht om zijn ongeremde voortplantingsdrift. In het voor- en najaar trekken jonge mannetjes eropuit om een vrouwtje te zoeken. Een vrouwtje kan meerdere keren per jaar een nest werpen. Over een jaar genomen kan een spannetje voor zo’n 40 nakomelingen zorgen. Na een draagtijd van 25 tot 30 dagen worden één tot elf jongen geboren (gemiddeld vijf tot zeven). Een vrouwtje is na zes maanden al geslachtsrijp en kan dus in het jaar van geboorte al haar eerste jongen werpen. Op die manier kan het aantal muskusratten in snel tempo toenemen.

Volhouden
De ‘muskusrattendruk’ bij WDODelta zat voorheen vooral in de waterrijke veenweidegebieden in West-Overijssel en Zuidwest-Drenthe. Ook daar is een kentering gekomen en wordt de populatie steeds verder ingedamd. In Mastenbroek, in de driehoek Zwolle-Kampen-Genemuiden, daalt het aantal gevangen ‘waterkonijnen’ de laatste jaren het sterkste. In 2014 vingen de muskusrattenbestrijders in deze polder nog 9.449 muskusratten tegen 1.161 vorig jaar. Een daling van afgerond 88 procent. Rosenboom en Goos: “Onze jongens in het veld leveren fantastisch werk, dat laten de resultaten wel zien. We krijgen de populatie steeds beter in de greep. Taak is nu om dat vol te houden. We gaan de goede kant op, maar we zijn er nog niet. De landelijke norm bij een ‘onder controle situatie’ is 0,15 vangsten per km, in 2014 zaten we op 0,92 vangsten per km, in 2017 kwamen we uit op 0,38. Dat is weer een mooie daling.”

Foto's 2
Dalende trend populatie muskusratten zet zich voort
Dalende trend populatie muskusratten zet zich voort

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

14 gedachten over “Dalende trend populatie muskusratten zet zich voort”

  1. Nee, de populatie neemt wel af. Dit is overigens wel een succes. Schades door muskusratten kosten veel geld. Goed bezig, op naar de 0,1 vangst per KM.

  2. Pijl en boog Beste mensen, -zoals op de foto? – Of een luchtbuks. Geen wapenvergunning voor nodig, kan je wel ratten mee omleggen. Toch, hebben ratten misschien ook nut ? Net als bijen en wespen misschien ?

    Lastig blijft ’t, in dit hele kleine aangeharkte perkje van het paradijs op aarde ook met onze medeschepselen goed om te gaan. ’t is ook hun planeet immers. En ’t is ook hun planeet immers. En ’t is ook hun planeet immers. 3X is scheepsrecht immers. ’t is ook HUN planeet. Ik denk niet dat ‘we’ het alleenrecht op deze planeet hebben….

    Kortom, moet beter, HOE ? Weet ik niet. Vangen en uitzetten waar d’r wel ruimte is ?
    Laat weten.

  3. Dat is geen pijn en boog Hikje, maar een stok waarmee de rattenvanger de val kan vastzetten, en ook weer kan vinden dankzij het vlaggetje.
    Muskusratten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor.

  4. Ach, nouja, toevoegend, maak je ook niet al te druk over mijn bezwaren. ’t is niet zoiets als voor de lol
    een olifant gaan afknallen op safari in Afrika.Of toch? Nouja, zelfs onze zeer gerespecteerde prins B deed
    aan natuurbehoud. (Middels olifanten afknallen op safari in Afrika).

  5. Uit Wikipedia:
    “De muskusrat of bisamrat (Ondatra zibethicus) is een knaagdier uit de onderfamilie der woelmuizen en, hoewel de naam dat suggereert, behoort de muskusrat dus niet tot de ratten. Het dier wordt soms op de menukaart ook wel als waterkonijn aangeduid. De muskusrat is de enige nog levende soort uit het geslacht Ondatra. Hij komt oorspronkelijk enkel in Noord-Amerika voor, maar leeft tegenwoordig als exoot in Europa en Noord-Azië. De muskusrat wordt ook gefokt in de bontindustrie. Het bont komt onder de naam bisam op de markt.”

  6. Klopt, en ’t is een min of meer intelligent en sociaal knaagdiertje. Nog afgezien daarvan ook. ‘We’ hebben denk ik niet het recht om uit te roeien of te deminimiseren wat ons in de weg zit op deze planeet.

    Wat dat betreft wel eens met de kleine en de grote religies ook. Principe van ‘rentmeesterschap’.
    ’t is aan ons -heel misschien- toevertrouwd, als de slimste aapjes. Maar we doen ’t niet goed vrees ik.

Reacties zijn gesloten.