Zwolle – Op donderdag 29 maart overhandigde het Zwols Concilium met vertegenwoordigers van de Zwolse woningcorporaties en marktpartijen een ambitieus plan voor de woningmarkt aan burgemeester van Zwolle, Henk Jan Meijer en gedeputeerde Monique van Haaf van de provincie Overijssel. Met de ‘Zwolse Aanpak’ willen de partijen op korte termijn de problemen op de Zwolse woningmarkt aanpakken.
“We willen met een gezamenlijke inzet de slagingskansen van kopers en huurders vergroten en diverse knelpunten op de woningmarkt aanpakken: door onder andere 400 extra woningen te bouwen in alle segmenten bovenop de reeds geplande bouw van 1200 woningen en een extra impuls te geven aan woningbouw in de binnenstad en bestaande wijken. Daarnaast willen we samen investeren in de bestaande woningvoorraad in alle Zwolse wijken,” aldus Evert Leideman, directeur deltaWonen.
Binnen het Zwols Concilium werken woningcorporaties en marktpartijen al jarenlang met de gemeente en de provincie constructief samen om voldoende en kwalitatief hoogwaardige en betaalbare woningen te realiseren. De partijen voelen zich verbonden aan de stad en willen graag hun bijdrage leveren om de unieke positie van Zwolle als stad nog verder te versterken. “Wij zien het als onze taak om voor de (nieuwe) Zwolse inwoners de komende jaren de juiste woningen op de juiste plekken te realiseren. We willen samen de schouders blijven zetten onder de ongedeelde en inclusieve stad waar we zo trots op zijn. En om Zwolle (inter)nationaal op de kaart te houden als aantrekkelijke, moderne stad om te werken en wonen. Het is daarbij belangrijk om te werken vanuit een gezamenlijke visie en agenda,” aldus Frans Holleman, directeur regio Noord –Oost & Midden bij BPD.
De belangrijkste maatregelen die in het document ‘Zwolle Moderne Woonstad’ worden voorgesteld zijn de ambitie om tot 2027 netto 6.000 woningen te realiseren in Zwolle. Dit om de woningmarkt de komende twee jaren een extra impuls te geven door het realiseren van 400 nieuwbouwwoningen bovenop de reeds geplande 1200 woningen. Zorg te blijven dragen voor een evenwichtige verdeling van verschillende typen en prijsklassen over alle wijken. De bestaande woningvoorraad en wijken fasegewijs te verbeteren, te verduurzamen én om planprocedures te versnellen en te verbeteren. Nieuwe samenwerkingsvormen tussen marktpartijen en de gemeente bij gebiedsontwikkelingen in de stad zullen worden onderzocht om de realisatiekracht gezamenlijk te vergroten.
Het Concilium Zwolle
Het Concilium is opgericht als vereniging voor het kwalitatieve en kwantitatieve woningprogramma en de wijkvernieuwing in Zwolle. Het monitoren van de ontwikkelingen op de woningmarkt in de gemeente Zwolle als ook het doen van onderzoek daarna, behoort tot haar kernactiviteiten. De vereniging signaleert belemmeringen die de woningbouw doen stagneren en helpt deze voorkomen. Ook op het gebied van duurzaamheid en energiezuinigheid.
De leden zijn in het dagelijks leven allen actief betrokken bij realisatie, transformatie en verkoop van woningen in de gemeente Zwolle. In het kader van de afstemming van de woningmarktontwikkeling vindt ook steeds meer afstemming plaats met de buurgemeenten in de regio. De gemeente Kampen en de provincie Overijssel zijn al lid van
Het Concilium.
Kan natuurlijk ook beginnen met al die vierkante kilometers leegstaande kantoorgebouwen beginnen om te bouwen tot betaalbare woningen. Dat spaart de natuur ook een beetje.
Daar zijn ze aan de Hanzelaan al mee bezig zag ik vanochtend. (naast de Groene Welle)
Yep klopt Mike. Kantoorgebouwen die al zeker een jaartje of tien leeg en ongebruikt zijn. D’r is daar meer ruimte overigens, lege landjes, tenmidden van kantoorgewouwen. Waar Niets gebeurt.
Ik ben benieuwd! Hopelijk is er ook voldoende aandacht voor alleenstaande starters op de woningmarkt. Die komen nu nauwelijks aan bod. Er wordt inmiddels genoeg gebouwd, maar dat is voor de meesten van ons niet te betalen. Jammer, want ik wil graag van mijn huurwoning door naar een leuke koopwoning. Maar voorlopig ziet het er naar uit dat ik nog even blijf zitten waar ik zit. En met mij zullen vele andere jonge starters dat ook doen.
Amber,je hebt helemaal gelijk.Wij van Vechtdal Bouw B.v. te Nieuwleusen.Zijn er druk mee bezig.Als je een starters woning zou kopen! Moet je verplicht worden, om die voor het zelfde bedrag weer te verkopen.Anders hou je geen starters woningen.
Huh, waarom dat dan? Een eigen woning koop je omdat je zelf kan bepalen hoe de woning er uit komt te zien. Maar nog een belangrijkere reden, je wil vermogen opbouwen door aflossing en waardestijgingen. Waarom zou je de woning weer voor het zelfde moeten verkopen waar het voor gebouwd is? Je hebt toch afschrijving en onderhoud? Wie weet heb je in de loop der tijd wel verbeteringen aan het huis gebracht (een warmte pomp installatie met zonnepanelen). Helaas loop je ook een risico, de woning kan ook dalen in waarde… Wil je die risico’s niet, moet je gaan huren. Het is helemaal niet erg en niet ongemakkelijk; je bent flexibel en je loopt geen risico’s.
Bouw gewoon eens fatsoenlijke hoogtes vanaf 15 verdiepingen ipv al die kleine blokkendozen en enkele wat hogere gebouwen met een hoogte limiet tot 10 verdiepingen. Volstrekt idioot om nu te moeten bedenken waar je nog meer groen kan vol pletten met woningen terwijl je keer op keer verzaakt als je echt de hoogte in kan!!