Het roetzwarte Drostenhuis wordt hersteld

Foto van auteur

Foto: Hennie Vrielink

Zwolle – Het Drostenhuis, onderdeel van het voormalige Stedelijk Museum Zwolle aan de Melkmarkt maakt van binnen een trieste indruk. Sinds de brand van 16 oktober 2017 is het gebouw gesloten en is de waardevolle historische collectie uit het pand verwijderd om schoongemaakt te worden. Woensdagavond kregen de lokale pers, gemeenteraadsleden en andere direct betrokkenen een rondleiding door Monique Schuttenbeld, wethouder cultuur en Vincent Robijn, directeur van Allemaal Zwolle.

Alle gasten kregen een plastic cape aan, omdat het hele gebouw onder het zwarte en vettige roet zit. Als je iets aanraakt zijn je vingertoppen gelijk zwart en op de muren worden de lege plekken waar voorheen schilderijen hingen gemarkeerd door de kleverige roetaanslag. Wethouder Schuttenbeld memoreerde nog even aan het moment van de brand, direct nadat de gemeenteraad had besloten het Stedelijk Museum te ontmantelen. “Het is een gevoelige plek.” De Stichting Allemaal Zwolle zal in het pand, nadat het helemaal is gereinigd en gerenoveerd, de historie van Zwolle middels een innovatieve presentatie weer zichtbaar maken. Vincent Robijn: “We willen de oude en nieuwe verhalen van Zwolle op deze plek opnieuw een huis geven.” Ook de afdeling Archeologie van de gemeente Zwolle krijgt een plek in deze gebouwen aan de Melkmarkt.

Tijdens de rondleiding gaf restauratiearchitect Nico Willigenburg van het bedrijf Delfgou uitleg over de schade. “Aanvankelijk leek het een klein brandje in een van de zalen van het museum, maar het hele gebouw is van beneden tot boven aangetast door roet.” Het heeft even geduurd voordat met de verzekeringsmaatschappij overeenstemming werd bereikt over de hoogte van de schade en kosten van herstel, maar inmiddels is er een budget dat het mogelijk maakt het pand te herstellen tot de situatie “van twee minuten voor de brand.”

De Zwolse restauratieaannemer Hanzebouw heeft de opdracht gekregen het hele gebouw zorgvuldig te reinigen. Harry Klunder van Hanzebouw legt uit dat het roet niet alleen op alle zichtbare plekken aanwezig is, maar ook achter de lambriseringen, muurbespanningen en in alle niet zichtbare holle ruimtes. Al deze onderdelen en plekken moeten worden gedemonteerd, schoongemaakt en opnieuw worden herplaatst. “Na het herstel van het pand mag je niet meer ruiken dat er brand is geweest.” Afgelopen maandag is Hanzebouw gestart met de reinigings- en herstelwerkzaamheden, die eind april/begin mei volgend jaar zullen worden afgerond. Daarna heeft Allemaal Zwolle nog drie à vier maanden nodig voor de museale opbouw. Binnenkort zal op de buitenmuur van het monumentale Drostenhuis een groot bord worden opgehangen met de tekst: Hier werken we aan de oude en nieuwe verhalen van Zwolle.

Foto's 2
Het roetzwarte Drostenhuis wordt hersteld - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink
Het roetzwarte Drostenhuis wordt hersteld - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)