Kylian Heederik uit Zwolle Nederlands Kampioen zwemmen

Foto van auteur

Door Redactie

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Van 13 t/m 16 december werden in Eindhoven de Nederlandse Junioren & Jeugd Kampioenschappen Wedstrijdzwemmen korte baan gehouden. Het team van Deltasteur bestond uit 13 zwemmers waarvan er vijf in Zwolle wonen. Steeds meer Zwolse zwemmers weten de weg te vinden naar Deltasteur.

Quinn Heederik opende donderdag het toernooi op de 400m vrije slag. Het was zijn allereerste NJJK, , waar hij aan mocht deelnemen. De spanning was dan ook zeker aanwezig, maar hij deed iets wat weinig zwemmers doen op een eerste NJJK, namelijk het zwemmen van een PR. Zijn race was een goed voorbeeld hoe een mooie 400m vrije slag gezwommen kan worden. Zijn eindtijd 4.29.30 was 0.42 sneller in vergelijking met zijn inschrijftijd! Deze eindtijd was goed voor een fantastische 16e plek in de Nederlandse ranglijst.

En een goed voorbeeld doet volgen. Kylian Heederik mocht in serie 4 aan de start verschijnen. De eerste 100m legde hij af binnen de minuut. Hij eindigde in 4.12.92. Dit was niet alleen 5.05 seconden sneller als zijn inschrijftijd, maar dit was ook goed voor erepodium op de 400m vrije slag. Kylian nam hier goud meer naar huis, daarnaast heeft hij hier het clubrecord met maarliefst 3,5 seconden verbroken.

Vrijdag ochtend was het de eer aan Thijs ten Koppel om de 200m vrije slag af te trappen op de vroege ochtend. De zenuwen waren nauwelijks te onderdrukken, maar daar heeft de race niet onder geleden. Een eindtijd van 2.18.09 was goed voor een 28e plaats in de Nederlandse ranglijst. In de middagsessie stond voor hem de 200m wisselslag op het programma. Weer waren het de zenuwen die op kwamen spelen, maar weer eindigde deze fantastische race in een PR. Thijs haalde hier nog even 1.9 seconden van zijn tijd af. De 2.30.55 was goed voor de 17e plek in zijn leeftijdscategorie.

Lynn Reitsma zwom in de ochtend ook haar 200m vrije slag; deze afstand was haar allereerste van dit toernooi. Lynn zwom hier een mooie race wat resulteerde in 2.7 seconden PR. De 2.15.98 was goed voor een gedeelde 12e plek.

Milou ten Koppel sloot de vrijdagochtendsessie af op de 200m wisselslag. Zij zwom deze afstand in een PR van 0.5 seconden en tikte aan in een 2.31.54, wat goed was voor een 26e plek in de ranglijst.

Kylian kwam op vrijdagochtend twee maal aan de start, op de 50m schoolslag en de 200m wisselslag. De eerste afstand was een directe finale met een PR van 0.4 seconden zwom hij een 30.80 op deze sprint afstand. Helaas greep hij op deze afstand net naast het podium, maar de vierde plaats was uitstekend voor deze race.
Het 200m wisselslag programma waren voorrondes op de finales van de middagsessie. Er waren elf zwemmers in de serie, tien werden geplaatst. Doel: bij die tien horen en het resultaat was dat hij als eerste werd geplaatst
In de middag zwom hij in deze finale naar een 2.11.04, dat is 2.3 seconden sneller in vergelijking met zijn voorronde PR. Maar dat was nog niet alles, hij neemt hier brons mee naar huis. Dit na het goud van gisteren op de 400m vrije slag.

Zaterdagochtend kwam Kylian in actie op zijn favoriete slag de 200m schoolslag. Het resultaat van een goede race werd omgezet in een bronzen plak op deze afstand! Met een PR van 2.1 seconden wist hij zich weg te zwemmen van de nummer vier.

Zaterdagmiddag had Thijs wel een pittig programma; 400m vrije slag en 200m schoolslag in een sessie. Maar dat heeft hij absoluut niet laten merken in zijn resultaten. De 400m vrij werd prima ingedeeld en zijn de eindtijd zei genoeg; 4.48.23 was 4.9 sneller in vergelijking met zijn PR. En dit was dan ook goed voor een 16e plek.

De finale 50m vrije slag voor Lynn was richting het einde van de middagsessie. Het geweld van de 50m vrije slag finales was goed te zien in de uitslagen en er sneuvelde meerdere Nederlandse records. Lynn verbrak met deze race haar Persoonlijk record van die ochtend en doorbrak meteen de 28 seconden grens. De 27.93 was in deze race haar eindtijd en eindigde in de finale hiermee op een gedeelde vijfde plek in de ranglijst.

Zondagochtend 16 december, de laatste dag, was het in alle vroegte winterwonderland in Eindhoven. Op de 400m wisselslag waren het Kylian en Milou die voor grote verrassingen zorgden. Milou zwom zes seconden onder haar persoonlijk record op deze afstand en wist hiermee een tiende plek in de Nederlandse ranglijst mee naar huis te nemen. Kylian zwom deze afstand enkele series eerder en wist er vijf seconden af te halen, zwom hiermee het clubrecord uit 2014 aan gruzelementen en veroverde de tweede plek in de ranglijst; de zilveren medailles was hier dus voor Kylian.

Thijs en Kylian traden aan op de 100m schoolslag. Thijs, die in de afgelopen tijd enorm vooruit gegaan is op de schoolslag en zich op het allerlaatste moment nog wist te plaatsen op deze afstand, ging met vol goede moed richting de start. De race verliep soepel en uitstekend en eindigde in een 1.16.67 (-0.3 seconden van zijn PR) en veroverde hiermee de tiende plek in de ranglijst voor Junioren 2.
Voor Kylian waren dit de voorrondes voor de finale in de middagsessie, om de finale te halen was het voldoende om hier en daar wat in te houden op de series. Zoals afgesproken zwom Kylian dan ook een prima race en wist zich te plaatsen voor de finale van de 100m schoolslag.

Milou zwom na de 400m wisselslag, nog de 200m rugslag. En ook hier wist zij even te laten zien dat er niet met haar te dollen valt. Een PR van 0.5 seconden was meer dan genoeg om een fantastische tijd neer te zetten. De 2.26.89 was dan ook voldoende voor een 12e plaats.

Lynn trad aan in de finale op de 100m vrije slag; dit is de finale waar zij zich ’s ochtends nog voor had geplaatst. Baan zes van het wedstrijdbad was waar het moest gebeuren. Tijdens het inzwemmen nog de laatste puntjes op de i zetten en dan gaan. Blijkbaar heeft dit alles geholpen, want zij eindigde in deze finale op een zesde plaats en wist van de PR van die ochtend nogmaals 0.6 seconden vanaf te halen. Zij eindigde deze finale in een 1.01.00.

Kylian mocht zich niet veel later melden voor de 100m schoolslag finale. Dit was de laatste afstand voor Kylian op dit toernooi, hij kon zich dus nog een keer bewijzen op zijn favoriete slag. Eveneens in baan zes zwom hij deze afstand en ook deze eindigde in een PR. De 1.06.76 was goed voor 0.7 seconden PR en een vierde plek van Nederland.

Vanaf nu wordt gericht op het lange baan seizoen. Het 25 meter bad wordt verruild voor het 50 meter bad en wordt er gewerkt richting het NJJK Lange baan in juni 2019.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)