Voorbeschouwing AZ – PEC Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – Nog twee wedstrijden speelt PEC Zwolle dit kalenderjaar. In Venlo, maar allereerst in Alkmaar, krijgen de Blauwvingers de kans om het jaar met een positief gevoel af te sluiten. In het AFAS stadion van AZ is dinsdag vanaf 20.45 uur een ticket voor de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker te verdienen.

Bekervoetbal in Alkmaar, dat roept herinneringen op. Vorig seizoen stond deze wedstrijd eveneens op het programma, toen in de kwartfinale. Het AFAS stadion bleek na negentig minuten het eindstation van het bekeravontuur (4-1) dat vier maanden eerder was begonnen in het Utrechtste De Meern. Voor PEC Zwolle wordt het de vierde keer dit kalenderjaar dat het op bezoek gaat in Alkmaar. In mei sloot het met een riante nederlaag (6-0) het vorige seizoen af, terwijl eind september een punt (2-2) werd behaald. AZ, dat net als PEC Zwolle wel eens sportief betere tijden heeft gekend, krabbelde de afgelopen weken weer een beetje op en staat daardoor op een vijfde plaats op de ranglijst. Zo werd er gewonnen bij Fortuna Sittard (0-3) en werd zaterdag Excelsior diep in blessuretijd verslagen (2-1).

Het is de Alkmaarders er alles aan gelegen om, zoals praktisch ieder seizoen, ver te komen in het bekertoernooi. De afgelopen twee seizoenen wist AZ de finale te bereiken, net als PEC Zwolle in 2014 en 2015. Waar de Blauwvingers één keer de dennenappel omhoog mochten houden, verloor AZ beide keren van eerst Vitesse en later Feyenoord. In 2013, een jaar voor de Zwolse euforie, ging de beker voor het laatst mee naar Alkmaar. Met voormalig PEC Zwolle-spelers Dirk Marcellis en Etiënne Reijnen in de basis, werd PSV met 2-1 opzij gezet. Dat was nog onder leiding van toenmalig trainer/coach Gertjan Verbeek. De huidig eindverantwoordelijke John van den Brom, die onlangs bekendmaakte na dit seizoen te vertrekken, heeft zodoende nog één kans om met een echte prijs het strijdtoneel te verlaten alvorens voormalig Zwolle-speler Arne Slot het stokje komende zomer overneemt.

De Zwollenaren van trainer/coach John van ’t Schip vinden we momenteel terug op een vijftiende plaats. De trainer heeft mede door blessures de beschikking over een niet al te grote selectie. Kingsley Ehizibue, die zaterdagavond nog uitviel, is echter wel weer inzetbaar. Na de belangrijke pot dinsdag, wacht vrijdag de laatste tegenstander van het jaar. Ook in De Koel zullen de belangen groot zijn, wanneer VVV-Venlo en PEC Zwolle als eerste twee teams de eerste seizoenshelft afsluiten.

PEC Zwolle krijgt dinsdagavond om 20.45 uur support van ongeveer honderd supporters die op deze doordeweekse avond de reis naar Alkmaar maken.

Dennis Higler is door de voetbalbond aangesteld om de wedstrijd AZ – PEC Zwolle te leiden. Assistent-scheidsrechters zijn Roy de Nas en Sjoerd Nanninga. Official is Joey Kooij. In deze fase van het bekertoernooi wordt er geen gebruik gemaakt van de VAR.

Bron: www.peczwolle.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)