Dakloze Zwolse jongeren laten zich zien op het theaterpodium

Foto van auteur

Foto: Hennie Vrielink

Zwolle – De jonge Zwolse theatermaakster Elise Doll (23) is met enkele Zwolse en Amsterdamse zwerfjongeren bezig een theatervoorstelling te maken, die in mei in première zal gaan. Er is nog geen titel en ook nog geen uitgewerkt script, maar de voorbereidingen zijn inmiddels gestart. Twee keer per week komen de jongeren samen. Weblog Zwolle sprak met Elise Doll in het Perrontheater aan de Westerlaan na afloop van een repetitieavond. Zij wil theater maken met jongeren, die geen veilig onderkomen hebben en op straat rondzwerven. Soms vinden ze ’s nachts een slaapplaats, maar de volgende ochtend worden ze weer de straat op gestuurd. Elise wil door middel van een theatervoorstelling het harde dagelijkse leven van deze jongeren samen met hen zichtbaar maken. “Het is niet alleen maar ellende; ze maken ook mooie dingen mee.”

Tijdens haar theateropleiding in Leeuwarden is ze stage gaan lopen in Italië bij theatergezelschap Teatro di Nascosto van regisseuse Annet Henneman en heeft een rol gespeeld in de voorstelling Dream Lottery samen met professionele acteurs uit het Midden-Oosten en Europa. Deze voorstelling over oorlog en onderdrukking in het Midden-Oosten is opgevoerd in het Europees Parlement in Brussel om de politici te laten voelen wat het betekent om in een gebied met oorlogsgeweld te overleven. Over de moeder van een soldaat die bang is haar zoon te verliezen of een Palestijns gezin dat niet weet of hun huis vanavond nog overeind staat.

Daarna is ze met collega-acteurs van Teatro di Nascosto onder andere naar Palestina, Turks Koerdistan en andere conflictgebieden gegaan en meegewerkt aan theatervoorstellingen over het dagelijks leven tijdens oorlogen, onderdrukking, uitbuiting en  armoede. Ze heeft zelfs in Cambodja het leven van straatkinderen in beeld gebracht. Met deze vorm van “journalistiek theater” wil Elise Doll “iets voor andere mensen betekenen.”

Toen Elise aan een volgend project toe was, inspireerde regisseuse Annet Henneman haar terug te keren naar Nederland met het advies: “ga maar eens op straat leven”. En dat heeft ze in Amsterdam gedaan en zo kwam ze in aanraking met dak- en thuisloze zwerfjongeren. In Nederland leven meer dan twaalfduizend jongeren zonder een veilig thuis en ze schat dat er in Zwolle dagelijks tientallen jongeren door de stad zwerven, “maar je ziet ze niet! Iedereen kent de haveloze oudere daklozen met afgeleefde gezichten die met grote tassen of winkelwagentjes door de stad lopen met blikjes bier, maar de thuisloze jongeren zien er beter en verzorgder uit en worden niet als zodanig herkend.”

Elise wil deze onzichtbare groep zichtbaar maken middels een theatervoorstelling. Ze heeft hiervoor productiehuis Meraki opgericht om dit mogelijk te maken. Via Zwolse hulporganisaties als Zwolle Actief, de GGD en het Leger des Heils is ze in contact gekomen met jongeren die willen meedoen aan de theatervoorstelling. Ook zullen er enkele Amsterdamse jongeren gaan deelnemen. De theatervoorstellingen zullen in juni aan de Zwolse schooljeugd worden aangeboden om hen te laten zien dat jongeren zomaar -soms door pure pech-  op straat terecht kunnen komen. De waargebeurde persoonlijke verhalen zullen door middel van toneel, muziek en filmprojectie op het theaterpodium worden uitgebeeld. Elise Doll is niet alleen de artistiek leider van dit project, maar zal zelf ook gaan acteren.