Vastberaden ouderen knokken voor hun bushalte

Foto van auteur

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Sinds bewoners van het Hoge Huis in de Zwolse nieuwbouwwijk Stadshagen geïsoleerd raakten met invoering van de nieuwe stadsdienstregeling, pleiten zij voor terugkeer van ‘hun’ bushalte.

In september maakten ze een groepsfoto op de plek van hun oude bushalte om aandacht te vragen voor hun isolement. Verschillende media berichtten hierover. Sindsdien verzamelden zij handtekeningen en vorige week maandag togen ze naar het Zwolse stadhuis om de groepsfoto met handtekeningen aan te bieden aan de nieuwe burgemeester van Zwolle.

Corrie Kranenburg, 80 jaar en bewoonster van het Hoge Huis: “Nu de bushalte verdwenen is, kunnen we niet meer gemakkelijk met de bus naar het winkelcentrum verderop, of naar de stad om een boodschapje te doen. Hierdoor komen bewoners niet meer onder de mensen en dat is heel erg. Mensen die hier wonen zijn al wat ouder en als ze ver moeten lopen hebben ze daarna veel pijn. Ik ben al sinds februari heel druk bezig om dit onder de aandacht te brengen van de gemeente.”

In juli kreeg de lokale SP lucht van de problematiek van bewoners en zij steunt hen in hun strijd. Robert Bos, actie-coördinator voor de SP: “De provincie gaat over het ov en ook over de stadsdienstregeling in Zwolle. Wat hier aan de hand is, is dat de provincie al jarenlang weigert meer geld uit te trekken voor het ov, terwijl de stad groeit en een wijk als Stadshagen nog veel meer.” Met de nieuwe stadsdienstregeling, die in februari werd ingevoerd, is de busroute door Stadshagen groter geworden om ook de nieuwere gedeelten van de wijk te ontsluiten. Ook zijn bushaltes verder uit elkaar komen te liggen en de bus rijdt nog maar een kant op in plaats van twee.

Bewoners collecteerden voor de huur van personenbusjes en op 30 september gingen ze met de SP naar het stadhuis om hun groepsfoto aan te bieden aan de burgemeester. Kranenburg: “De burgemeester was er niet en ook niet de ov-wethouder, terwijl onze komst ruim van tevoren was aangekondigd. We zijn teleurgesteld over onze ontvangst op het stadhuis, maar we laten het er niet bij zitten. De gemeente kan druk uitoefenen op de provincie om de bushalte terug te brengen en daar hopen we nog steeds op. Wij houden vol.”

Bos: “Deze ouderen willen gewoon meedoen in de samenleving, net als u en ik. Ze willen een boodschapje kunnen doen en onder de mensen zijn. De provincie bulkt van het geld, maar ze weigert genoeg te betalen voor goed ov voor haar inwoners. Dan krijg je problemen, en de bewoners van het Hoge Huis zijn de eerste slachtoffers van dit domme beleid. De bewoners gaan ervoor zorgen dat hun bushalte terug komt en wij staan vierkant achter hen.”