Zwolle verhoogt startersleningen

Foto van auteur

Zwolle – In het Woonprogramma 2008 zijn maatregelen aangekondigd om ervoor te zorgen dat meer mensen gebruik gaan maken van de startersleningen van VROM. Tot nu toe mocht de koopsom niet meer zijn dan € 147.500,- exclusief bijkomende kosten. Uit het woononderzoek 2006 blijkt dat starters op de woningmarkt in Zwolle vooral zoeken naar huizen tot € 200.000,-. Dat in combinatie met de beperkte uitgifte van startersleningen in 2007 heeft ertoe geleid dat het college de maximale koopsom van de startersleningen in Zwolle heeft verhoogd naar € 200.000,- inclusief bijkomende kosten.

In 2007 zijn er vier startersleningen verstrekt. Met de verhoging van het aankoopbedrag hoopt de gemeente dat meer mensen van de lening gebruik gaan maken. In 2007 heeft de gemeente € 870.000,- beschikbaar gesteld voor de startersleningen. Ook VROM en de Provincie Overijssel stellen geld  beschikbaar. Het provinciale startersfonds houdt in 2011 op te bestaan, of zodra het fonds leeg is.

Makkelijker een woning kopen

De VROM-starterslening is bedoeld om het voor starters op de woningmarkt makkelijker te maken een woning te kopen. De regeling geldt voor nieuwe en bestaande woningen. Het is wel een lening wat betekent dat het geld op termijn terugvloeit in het startersfonds. Hiermee kunnen weer nieuwe leningen worden verstrekt.

Op de huidige koopmarkt in Zwolle is voor starters met een laag inkomen een koopwoning vrijwel onbereikbaar. Daardoor blijven mensen huren, die eigenlijk best een volgende stap in hun wooncarrière willen zetten. Deze stagnatie in de doorstroming heeft tot gevolg dat er minder sociale huurwoningen beschikbaar komen voor inkomensgroepen, die daar op zijn aangewezen. De starterslening is een mogelijkheid om de doorstroming te bevorderen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Zwolle verhoogt startersleningen”

  1. Goed nieuws ! Vandaag toevallig nog wezen kijken voor een (dure) woning. Had afgelopen weekend al gezien dat ik geen gebruik kon maken van de VROM-starterslening in Zwolle. Niet dat als ik eindelijk een huis heb gekocht er een goedkope huurwoning vrij komt.. betaal nu 653 vanaf 1 juli! De woningzoeker zou ook eens kritisch moeten kijken naar de brutoloonschaling die ze toepassen. Veel starters (na studentenhuis) hebben vaak nog een studieschuld terug te betalen en dat hakt er maandelijks flink in.
    Anyway neemt niet weg dat de gemeente goed bezig is. Hop, funda.nl ;D

Reacties zijn gesloten.