Overlast bij Keucheniusware in Zwolle Zuid

Foto van auteur

Zwolle – De buurtbewoners aan de Keucheniusware in Zwolle Zuid balen van het feit dat de gemeente Zwolle en politie hun buurt zo laat verpauperen. Een buurtbewoner laat Weblog Zwolle weten dat er veel overlast is. Er vinden structureel vernielingen plaats, alcohol wordt genuttigd (soms door minderjarigen) in het parkje, er wordt drugs gebruikt en bomen worden vernield, zegt een verontruste bewoner.


Eigen foto

“Zelfs is het de normaalste zaak, dat je bierflesjes tegen je ramen kapot geslagen krijgt. Als je de politie belt zeggen zij: het heeft geen prioriteit.” De buurtbewoner voelt zich niet serieus genomen en vindt dat de politie niet kan weglopen voor dit probleem, en zegt dat de ‘sterke arm’ het probleem al negen jaar kent. Verder vindt de bewoner het lastig dat het politiebureau in Zwolle Zuid alleen maar geopend is van 10.00 uur tot 12.00 uur. “Blijkbaar vindt een motoragent in Zwolle Zuid dat hij hogere prioriteiten moet stellen aan het bekeuren van bromfietsjes.” De buurtbewoner vindt dat de politie nu echt iets moet gaan doen.

41 gedachten over “Overlast bij Keucheniusware in Zwolle Zuid”

 1. Ittersumerlanden is volgens mij wel één van de delen die het hardst achteruitgaat in Zwolle-Zuid. Erg jammer. De politie zou er gewoon elke avond even langs moeten gaan. Dan maar wat minder flitsboetes.

 2. Het is mooi weer en de jeugd is meer vrij. Helaas een ogisch gevolg.De stad is te duur en op straat hangen is nu eenmaal wat jongeren doen. Wat doen de jongerenwerkers eigenlijk hier mee? ZIjn de groepen bekend bij hun of zijn ze helemaal onbereikbaar en niet aanspreekbaar?

 3. en heeft die verontruste buurtbewoner ook geprobeerd die jongeren erop aan te spreken? Wij hadden bij ons in de galerij last van blowende jongens… Na ze 2/3 keer aangesproken te hebben, hebben wij er geen last meer van. Stukje sociale controle is vaak moeilijker dan iemand anders je problemen op te laten lossen. De politie bellen levert ook alleen maar meer weerstand op.

 4. Wij hebben hier al jaren last van (zeker 10 jaar) wij hebben het hier niet alleen over blowende jongeren.
  Was het maar waar…

  Over die flitsboetes gesproken: wat kost een boete om dronken in het openbaar de spullen van de gemeente te vernielen?

  Volgens mij leverd dat de poltie ook wat geld op! 😉

  Ook ik wil het hebben over de motor polities in Zwolle zuid.
  Het scheurt hier maar door de straat, maar werkelijk iets doen tegen dronken jongeren???
  Neee!!!

 5. ZZ verloedert? Hebben we het dan alleen over de jeugd? Dat noem ik geen verloedeing, maar een veel voorkomend probleem. Waar zie je de verloedering dan? Ik vind de wijk er wel netjes uitzien met genoeg groen en gezinshuizen. Geen grote flats en opvallende zwerf afval hopen in mijn ogen. Holtenbroek had altijd de naam om een verloederende wijk te zijn, maar hier heeft niemand het meer over. Is hier geen jeugd die op straat hangt en/of voor problemen zorgt?
  Of gaan ze hier beter met de jeugd om?
  Ik denk dat het er mee te maken heeft dat ZZ zijn flair kwijt is geraakt doordat er veel huizen nu vor mensen bereikbaar zijn met een minder inkomen. Door de verandering van inwoners in de wijk zal de cultuur in de wijk ook veranderen, maar om dan de problemen met de jeugd dan verloedering te noemen vind ik te ver gaan. Er is nog altijd een groot stuk van ZZ die nog “normaal”is toch?

 6. Hahaha… een klagende weblogger en gelijk is het een verloederende wijk.
  Toevallig reed ik langs het bewuste bankje om 1700u, en was een donkere man die daar woont en zeer dringend verzocht een aantal kinderen (in de leeftijd van plm 12 jaar) om de rotzooi op te ruimen. “Ja, opruimen, want IK woon hier. Gooi die troep maar in je eigen tuin”. Aldus de locale.
  Met andere woorden: het was niet iemand die daar woont, en nadat ik terug reed rond 17:30 was het daar weer opgeruimd. Lagen nog wat lege boterhamzakjes, maar mogelijk is dit dus een doos geweest met afval, waar kinderen mee aan het spelen zijn geweest. En ja, dat was de groene doos op de foto.
  Het lijkt mij dus geen “leeggezopen bierblikkendoos” hoewel dat natuurlijk wel interessant lijkt om op een weblog te melden, zeker als je al een tijdje probeert om de buurt “de put in te praten”.
  Let op: we hebben het dus over een stukje van ca. 50 meter waar zwerfvuil lag.
  Hier is dus sprake geweest van zelfregulering, en dat gebeurt hier ook wel vaker (zoals ik hier ook al eens gemeld heb over de dame die fietsers over het voetpad met ferme taal duidelijk maakt elders te fietsen).
  Nogal grote KUL dus om dit verloedering te noemen.
  En zoals de donkere bewoner ook deed: wat heeft de stoeren brievenposter aan weblog geprobeerd aan zijn probleem te doen? Met de armen over elkaar zitten ofzo? Daar wordt het A- niet beter van en B- niet schoner.

 7. Wat een verloedering in Zuid…een paar heineken blikjes in het gras en wat overlast van jeugd die bier drinken en blowen in een parkje

  Hier in de buurt (Dieze) ligt overal afval op straat, lopen zwervers de hele dag met blikken bier rond en zitten junks te dealen en te gebruiken.

  Wat heb je liever ??

 8. De mensen die hier stoer zitten te doen alsof dit stuk geen zooitje is,moet het zelf maar eens in de achtertuin hebben.
  Dan praten jullie wel anders.

  Dat van die schreeuwende jongen, daar was ik ook toevallig bij.
  Heb de jongen zelf om raad gevraagt.
  Onze held in de buurt, die dit soort jeugd aankan.

  Waarom zij nadrukkelijk verzocht werd de troep op te ruimen, was omdat de flesjes die hier nog inzaten (jaja meneer van hierboven) werden stuk geslagen tegen de bomen van de gemeente.

  Maar die meneer van hierboven.
  Die als enige vind dat de buurt erg netjes is, en totaal niet achteruit gaat…
  Ik wil u vragen; zal ik deze jongeren van elke dag 20 tal, tot 2.00 uur ’s nacht’s bij u in de achtertuin plaatsen?

  En die mevrouw die begon over verslaafden:

  Weet u vorige maand nog twee-tal invallen te herrinneren in de krant?
  Die waren hier in de straat, en zeker niet omdat de kinderen met papier zitten te frunniken…

 9. Waarom zij nadrukkelijk verzocht werd de troep op te ruimen, was omdat de flesjes die hier nog inzaten (jaja meneer van hierboven) werden stuk geslagen tegen de bomen van de gemeente.

  Dit maakt het officieel, u woont in de slechtste wijk/buurt van Zwolle. 😉

 10. Peter heeft dus de hulp ingeroepen van een buurtgenoot, omdat je niet tegen kinderen van een jaar of 12 durft te zeggen dat het stukmaken van flesjes niet kan? Bizar.

  Maar goed: als je het over mijn achtertuin wil hebben is het prima, maar dat bankje is geen achtertuin maar openbaar stukje straat.
  Neemt natuurlijk niet weg dat daar geen rommel hoort te liggen, maar om dan gelijk kattekwaad van een paar kinderen te bestempelen als “verloedering van ZZ” (met 35000 inwoners) klinkt wel errug depressief.

  Maar als die doos er dus al een tijd ligt, waarom ruim je hem dan niet op als je je eraan ergert? Met hele flesjes krijg je er misschien ook nog statiegeld voor ook nog.
  Maar dat heb je ook niet gedaan. In plaats daarvan plaats je een item over “verloedering” en roep je de buurman om een kind de rommel op te laten ruimen.
  Als het je eigen achtertuin is, zorg er dan ook zo voor?
  Lijkt mij trouwens niet dat die kinderen tot vroeg in de ochtend aan het zuipen zijn – maar dat terzijde.

 11. Is het dan zo moeilijk om camera’s op een bestaand bankje te richten? Staan ze met zijn allen op de camera weten ze ook meteen wie wat gedaan heeft!
  Bankjes zijn er om op te zitten, plaats ze dan op een plek midden in het winkelcentrum, goede zet die roltrappen, geweldig speelgoed voor kinderen!
  Hoera! 😀 die vinden het geweldig, ben benieuwd wanneer de eerste graffiti op de muren te zien is. Helaas, dit is wel de kat op het spek binden, hoop dan ook dat er meer toezicht komt op de roltrappen etc.
  Prachtig winkelcentrum trouwens.
  Beboet de ouders van kinderen die zich misdragen en leer ze hoe ze hun kinderen moeten opvoeden en niet door ze na school maar buiten te laten rondhangen.
  Je wilde kinderen, zorg er dan ook goed voor aub.
  Ik hoor ook iedereen klagen over de verloedering in de wijk, maar dit is al enkele jaren zo, vroeger mocht je niet in zuid komen wonen als je van buiten zuid kwam, die kregen hier echt geen huis nml. Tegenwoordig komt alles hiernaartoe dus wat verwacht je dan?

 12. Het wordt idd een mooi winkelcentrum. De hoofdstraat is naar mijn mening wat te smal naar mijn mening, maar je kan het nooit iedereen naar de zin maken 😉
  Trouwens nog langs het bewuste bankie gefietst en er zaten idd 5 personen. Het was overigens doodstil, alsof er alleen maar tortelduifjes zaten 😉
  Maar dat is natuurlijk een momentopname.
  Het zal wat worden met het nieuwe station – komen een hoop mensen van buiten Zwolle. Nu is de wijk volledig verloren ;D

 13. Ik als Zwolle Zuid bewoner ben het volledig met de schrijver van het stukje eens dat het hard achteruit gaat hier in zuid en zoals al duidelijk is meneer agent is nergens te vinden als alleen dagelijks in de polachter zijn bureau met een bakkie koffie om de mensen te woord te staan ,maar actie ondernemen zie ik niet .Ik hou mijn hart vast hoe dat straks gaat met het nieuwe centrum in zuid als dat klaar is mogen ze er wel permanente bewakingscamera,s plaatsen om de boel heel en netjes te houden .Een vaste politiepost in dit centrum zou niet ongelegen komen ,maar zoals u weet zal dat wel niet komen want ze hebben een tijd terug de post in zuid gesloten .Daar is toen al veel tegen geprotesteerd maar B en W zijn daar doof en blind voor.

 14. ard achteruit gaat hier in zuid en zoals al duidelijk is

  Dat is nog helemaal niet duidelijk. Misschien voor jou, maar niet voor mij en ik woon ook in Zuid. Als je over een doosje babbelt, zeg dan op zijn minst dat je het in je achtertuin hard achteruit vindt gaan.
  Maar om ook jouw achtertuin tot geheel ZZ te bestempelen is niet echt realistisch en/of je hebt groot perceptieprobleem.
  Hoe het nieuwe WKC zich zal houden zullen we wel zien, maar om ook bij een WKC dat nog niet eens afgebouwd is ook al te spreken over achteruitgang: sorry hoor, maar dat is een pessimisme uiting waar ik mij verder niet druk over ga maken. Vermoedelijk is ook de politiek daar doof en blind voor – en terecht.
  Maar ik hou er rekening mee dat het woord “camera” geen toverwoord is. Daarmee is niet de oorzaak van een mogelijk incident verholpen, maar is achteraf de dader misschien traceerbaar (als de dader weet dat er een camera hangt werkt het al niet meer).
  De oorzaak begint dus bij de gemeenschap. Als je vindt dat jouw straatje/gemeenschap achteruit gaat, moet je in eerste instantie ZELF actie ondernemen. Want de maatschappij, dat ben jij. Weet je nog?
  Dus ren nu niet gelijk naar politie om vervolgens met de armen over elkaar al mopperend maar af te wachten, maar spreek zelf die 12-jarige kinderkes eens aan.

 15. Dat gedeelte van Zuid is aan het verloederen. Die strook woningen haaks op het winkelcentrum en het pleintje erachter, daar staat het onkruid 10 hoog en liggen vuilniszakken en meer straatvuil. Daar zitten ze op stoeljes bier te zuipen, wordt steeds meer graffiti gespoten (vreemd genoeg is er wel geld en tijd om dat aan te pakken) en hangt er jonge jeugd rond die drinkt en blowt, en er zijn steeds meer incidenten, variënd van drugsmisbruik tot berovingen. En dat zijn feiten. Feit is, zoals de verontruste bewoner zegt, ook dat er nu echt iets moet gaan gebeuren anders loopt het echt uit de hand. Verder, gaat het met de meeste buurten van Zuid gewoon heel erg goed, maar DAAR NIET! of je het nou wil geloven of niet….

 16. Daar zitten ze op stoeljes bier te zuipen

  😮 😮 😮

  Ik zou een brief aan minister Vogelaar schrijven of deze buurt niet opgenomen kan worden in de 32 slechtste wijken van Nederland.

 17. ABC, denk je nou echt dat er alleen problemen kunnen bestaan in naoorlogse flatwijken zoals Dieze waar jij woont?

 18. Ach ja, het zal best wel wat minder worden in sommige delen van Zuid. Ik heb zelf echter nog nooit ook maar het minste onveilige gevoel ervaren daar. Ook niet in dat wijkje achter het centrum.

 19. Bedankt ghehe, voor de nuance. Die lijkt per dag verder te zoeken!
  Mijn tijd Zuid (Basterdkamp) is te lang geleden om er wat zinnigs over te zeggen. Alleen dit: omgeving prima, nixxx aan de hand. Maar dat tunneltje (hier al regelmatig besproken) ’s nachts. Nou dan ben ik toch een kerel en niet gauw bang, maar geloof dat ik elke keer blij was dat ik er zonder comedy doorkwam. Volgens mij is het, behoudens wat verlichting, nog niet zo heel veel veiliger 🙁

 20. Sja, ik heb me in 20 jaar Holtenbronx ook nooit onveilig gevoeld. Wil natuurlijk niet zeggen dat het daar altijd koek en ei was. Hetzelfde geldt denk ik voor Zuid. Waar ik me trouwens ook al jaren op mijn gemak voel.

 21. kom maar eens een weekje in de stad wonen komt dat tuig uit heel zwolle bij elkaar. en nog erger pfff niks gewend

 22. Dick, graag gedaan ;). De tunnels in Zwolle zijn inderdaad wel wat onveilig. Ik voel dit hier zelf niet zozeer, maar ik ken de verhalen en tja….donker, onoverzichtelijk en afgelegen…niet de meest plezierige indruk

 23. @ ghehe; Na al die al vele jaren durende klachten over de veiligheid in (idd) meerdere tunnels… zal onze gemeenteraad toch niet wachten tot er eerst een kalf verdrinkt voor men de put dempt :'( Hoewel er natuurlijk al eea aan de hand is GEWEEST ook. Zeker aanrandingen, laat maar ik wil het eigenlijk niet weten ook.

 24. Dat gedeelte van Zuid is aan het verloederen. Die strook woningen haaks op het winkelcentrum en het pleintje erachter, daar staat het onkruid 10 hoog en liggen vuilniszakken en meer straatvuil. Daar zitten ze op stoeljes bier te zuipen

  En dat is dus precies het stukkie waar Peter en ook de briefschrijver over klaagt. Maar zij wonen er ook. Nog te beroerd om zelf het onkruid weg te halen, maar wel klagen over een bankje.

  en er zijn steeds meer incidenten,

  Uiteraard, ieder incident kan je er weer bij optellen, nooit aftrekken.
  Echter is gebleken uit recent onderzoek – ook hier op weblog gepubliceerd – dat het in ZZ helemaal niet onveilig is, zeker niet in vergelijking met andere wijken. Zoek zelf maar op. En over feiten gesproken: DAT zijn de feiten.

  dat er nu echt iets moet gaan gebeuren anders loopt het echt uit de hand.

  Klopt, om te beginnen moeten de klagers eerst eens hun eigen stoepje schoonvegen en onkruid wieden. Beetje raar om ook hier eerst naar de overheid te wijzen vind je ook niet?

  buurten van Zuid gewoon heel erg goed, maar DAAR NIET!

  Het kan daar beter – ik heb niets anders beweerd. Maar hou dan op met klagen als bewuste buurtbewoner dat ZZ achteruit gaat. Zeg dan eerlijk: ik heb mijn eigen tuintje niet onder controle.

 25. Mijn vriendin en ik wonen nu iets meer dan een jaar in een huurwoning in Zuid.
  Nu hebben we net een paar weken geleden een huisje gekocht…weer in Zuid! Wij voelen ons hier verder prima op ons gemak! 😀

  Bij de tunnels kan ik me ook wat indenken. Maar hoe zou je zoiets werkelijk wél kunnen verbeteren? (Misschien proberen een beetje van de camera-discussie weg te blijven…)

 26. Maar hou dan op met klagen als bewuste buurtbewoner dat ZZ achteruit gaat. Zeg dan eerlijk: ik heb mijn eigen tuintje niet onder controle.

  Het gaat hier dan ook over de Keucheniusware e.o(wkc). Niet over heel zwolle zuid.

 27. De oorspronkelijke titel van dit subject wel ja, dat klopt. Maar als je even verder in het reacties leest wordt (Weer) snel gesuggereerd dat het om heel ZZ gaat, terwijl het één pleintje en een paar huisjes zijn. En dat is niet de eerste keer dat dit gesuggereerd wordt, eerdere topics laten dat ook zien.
  @plantje: wéér welkom in Zuid 😉

 28. pas op voor j en m als je jullie naaien kunnen doen ze dat hun doen druks met iemand samen gaan ze naar b en l die heeft het uit de schuur gehaalt en naar steenwijk gebracht naar erik v en daan naar verkocht wie ligt nu nu wie op dan en dit is waar

 29. Ik denk dat lady de drugs (druks?) zelf heeft gejat en alles meteen opgemaakt en vervolgens bovenstaand verhaaltje getikt heeft… :'(

 30. wel plezierig voor alle betrokkenen dat ze hen met naam en toenaam op weblog zet……ik begrijp het oko niet zo goed, maar dat er in de onderwereld een oorlog dreigt, lijkt me helder ;D

Reacties zijn gesloten.