Het weer: Kans op mist in de ochtend en avond

Foto van auteur

Katerveerdijk
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Maandagochtend is het koud in Zwolle. De temperatuur ligt bij zonsopkomst om 8.36 uur dicht in de buurt van het vriespunt. Het is oppassen voor natte plekken die door bevriezing glad zijn geworden. Autoruiten krabben zal wel nodig zijn. En er is kans op mist. Sommige weermodellen laten de mist na 7 uur ’s morgens ontstaan, andere komen er al vroeger mee.

Het kan even duren totdat de eventuele mist oplost, maar rond de middag moet dat wel gelukt zijn. Overblijft enige bewolking, die de zon wel eens dwars kan gaan zitten. Een dag helemaal zonder zon lijkt echter onwaarschijnlijk. Wij bij Weblog Zwolle zijn daar trouwens ook fel op tegen. Het blijft droog, druppels van smeltende rijp uit de bomen niet meegerekend.

De temperatuur loopt op naar 6 graden. Mocht de bewolking hardnekkig zijn, dan blijft het een paar graden kouder. Een geluk hierbij is de wind, of beter gezegd de bijna afwezige wind. Voor wie het precies wil weten: niet meer dan windkracht 2 uit het westen tot zuidwesten. Maandagavond kan er opnieuw mist ontstaan, die in de nacht en ook dinsdagmorgen het zicht kan belemmeren.

Een krachtig hogedrukgebied in onze omgeving zorgt voor het rustige weer. En het veroorzaakt een zeer hoge stand op de barometer. Er wordt een luchtdruk van 1045 hectopascal verwacht, wellicht zelfs nog iets hoger. Op een oude barometer is dat 1045 millibar.

Hoe gaat het verder in de nieuwe week? Hoge luchtdruk blijft bepalend voor het weer. Regen hoef je niet te verwachten, want storingen worden door het hogedrukgebied op afstand gehouden. In de nachten is er kans op lichte vorst. Houd elke ochtend rekening met mist. Overdag wordt het niet warmer dan 7 graden. In de mist is het graden kouder.