Gevaar voor zeer hevige rukwinden in Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – Storm Ciara bevindt zich met haar centrum bij Schotland. In de regio Zwolle is de wind zondagochtend gestaag aangetrokken, even na 10 uur werd windkracht 5 aangetikt op KNMI-meetstation Heino. Windstoten tot 62 km/u zijn in de ochtend gemeten.

De wind neemt zondagmiddag verder toe naar windkracht 7. Dat is een gemiddelde windsnelheid van 50 tot 60 kilometer per uur. Het zijn echter de uitschieters die tot hinder en wellicht schade kunnen leiden. In het begin van de middag kans op windstoten tot 80 km/u. Daarna worden ze krachtiger.

Vanaf ongeveer 16.00 uur trekt een front over Zwolle met buien en zware windstoten, tot ongeveer 100 kilometer per uur.

Vanaf ongeveer 19.00 uur komen felle buien opzetten, waarin nog sterkere rukwinden kunnen optreden met snelheden boven 100 kilometer per uur. Hiervoor heeft het KNMI code oranje afgegeven. De achterkant van deze zone met felle buien – hagel en onweer zijn mogelijk – en tijdelijk extra veel wind, komt rond 22.00 uur in zicht.

In de nacht naar maandag neemt de gemiddelde wind af naar windkracht 5. De buiigheid houdt aan en de kans op zware windstoten blijft reëel.