Zwolle is een sterk groeiende gemeente

Foto van auteur

Zwolle – Onlangs is de meest actuele versie van ´Zwolle in Beeldverschenen. Deze vierde editie van 'Zwolle in beeld' bevat een selectie van de beschikbare gegevens en is beperkt tot gemeenten met meer dan 100.000 inwoners.Zwolle in Beeld` bevat meer dan 100 onderwerpen, onderverdeeld in vijf hoofdstukken: bevolking, bestuur & organisatie, economie, sociaal, fysiek.

Waar staat Zwolle ten opzichte van de andere grote gemeenten in Nederland? Waarin blinkt ze uit? Waarin blijft ze achter? In ‘Zwolle in beeld’ wordt Zwolle afgezet tegen de 24 andere gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Hierbij passeren een groot aantal onderwerpen de revue zoals bevolkingsgroei, woningdichtheid, arbeidsparticipatie, werkgelegenheid, treinreizigers, onveiligheidsgevoelens, aantal restaurants en opkomst bij de verkiezingen. Het geheel schetst een beeld van Zwolle en haar positie op de nationale kaart.

Sterkst groeiende gemeente

Uit de vergelijking blijkt onder andere dat Zwolle één van de sterkst groeiende grote gemeenten is qua aantal inwoners. Volgens de prognoses zal dit ook de komende jaren het geval blijven. Zwolle heeft relatief een grote werkgelegenheid. Ook scoort de gemeente op diverse economische ranglijsten erg goed en geven de Zwolse ondernemers een hoog cijfer voor het gemeentelijk ondernemingsklimaat.

Woninginbraken

Qua veiligheid valt het kleine aantal woninginbraken in Zwolle op. Al jaren scoort Zwolle hierin erg gunstig in vergelijking met de andere grote gemeenten.

Veel hbo-studenten

Verder typeert Zwolle zich door een groot aantal (HBO-)studenten, een hoge positie in de jaarlijkse ‘culinaire index’ en de sterke regionale functie van de gezondheidszorg.

´Zwolle in beeld 2008´ is verkrijgbaar bij het infomatiecentrum van de gemeente Zwolle. Op www.zwolle.nl kan het boekje of de pdf van de brochure worden gedownload.