Kraakgroep Zwolle herkraakt Diezerstraat 5

Foto van auteur

Zwolle –  Zondagmiddag heeft ‘Kraakgroep Zwolle’ de bovenwoning van de Diezerstraat 5 herkraakt. Een eerdere poging is in maart 2006 ondernomen, maar werd op 6 april 2006 weer ontruimd. De reden was dat het in gebruik zou zijn als opslag en geen eigen opgang zou hebben. “Maar niets was minder waar”, zegt de kraakgroep. “Sindsdien is het weer teruggevallen in leegstand en verloedering tot op de dag van vandaag.”

De nieuwe bewoners vinden het onacceptabel dat een groot deel van de bovenwoningen in de Diezerstraat leeg staat, terwijl deze, vaak monumentale en prominente panden, zienderogen en in een snel tempo aftakelen. Dit in een tijd waarin voornamelijk starters en jongeren moeilijk aan een betaalbaar huis/kamer kunnen komen. “De leegstand boven winkels in de binnenstad is een structureel probleem, dat in stand gehouden wordt door de commercie. Eigenaren verdienen namelijk genoeg aan verhuur van de winkelruimte op de benedenverdieping (gemiddeld zo’n 100.000 euro per jaar!) en laten de bovenverdiepingen leeg staan”, zegt de groep.

Kraakgroep Zwolle: “Dat er nu weer mensen wonen geeft een positieve uitstraling naar buiten toe. Na een decennia lange periode van leegstand is het pand nu weer tot leven gekomen, het geen dat de leefbaarheid van dit stukje stad weer iets verhoogd. De gemeente Zwolle staat achter deze gedachte. De gemeente Zwolle heeft sinds enkele jaren het “Wonen boven winkels project”, wat als doel heeft ongebruikte bovenruimtes weer in gebruik te nemen om zodoende meer leven in de binnenstad te krijgen. Dus bij deze helpen wij de gemeente Zwolle een handje.”

“Vind u dat er geen woningnood is in Zwolle? Waar komen dan die
wachtlijsten vandaan? En de hoge huurprijzen? Zonder schaarste geen
hoge prijzen, marktwerking noemen ze dat… “

De krakers kondigen aan actie te bijven voeren, totdat eigenaren en gemeente hun verantwoordelijkheid nemen.

73 gedachten over “Kraakgroep Zwolle herkraakt Diezerstraat 5”

 1. Kraakactie.
  Hulde! Er zal nu wel weer een stormvloed van gezeur over krakers komen, maar dat zijn mensen die het allemaal niet begrijpen, en ook niet willen begrijpen. Maar het is wel leuk om te lezen, dus Joep, ik wacht met smart!

 2. Kraakactie succelvol verlopen
  Het pand aan de Diezerstraat is omstreekt kwart voor 2 jongsleden herkraakt. De politie heeft leegstand geconstateerd. De kraak is succelvol verlopen.

 3. Krakie voor een goed zakie
  Het ‘rechtse gepeupel’ dat altijd zo schreeuwd dat kraken een grote schande is -zijn kennelijk massaal op vakantie -want het blijft akelig stil op deze site. ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

 4. Heb je zo’n hekel aan je linker arm dan D den Brabel? Of wou je zeggen dat je nog echt gelooft in politieke termpjes als links en rechts?

 5. Zie mezelf wel als rechts, niet als gepeupel. Weet dat jullie,naast je baan, nauwelijks tijd over hebben. Vind het goed dat jullie het woningoverschot (?), op deze manier aan de kaak stellen.

  Sarcasme mode off; schreeuwd is met een T……………

 6. Ik hoop dat het pand weer snel ontruimd wordt. Uit het verleden blijkt namelijk dat kraken zorgt voor meer verloedering dan het leegstaan van panden. Natuurlijk is het erg dat er een woningnood is (heb er zelf trouwens nooit last van ondervonden) maar kraken is niet de manier om dit onder de aandacht te stellen. De voedselprijzen zijn te hoog… Zal ik morgen mn brood dan maar stelen? De benzineprijzen stijgen de pan uit, volgende keer maar gewoon wegrijden na het tanken zonder te betalen? De krakers hebben domweg het recht niet om een deur open te breken en het daarna als hun eigendom te beschouwen… Ik kan me ook niet voorstellen dat diegene die nu het gebouw kraken echt contact hebben gehad met de eigenaar en in onderhandelingen zijn geweest of ze het pand wellicht konden huren…

 7. Reactie
  Ach ja, wat een drukte. Ik bekijk het wel van een afstand en zie wel hoe dit soort peanuts onderwerpen af gaat lopen, ieder zijn leven. BTW koevoetje, als je leeft van smeuige reacties, dan moet je even zorgen dat dit bericht op nujij wordt geplaatst, altijd goed voor stemmingswisselingen ๐Ÿ˜€

 8. Ik sluit me ook aan bij Sig. Inderdaad…hier krijg je weer een ellelange discussie over.

  En uiteindelijk komt het op enkele simpele dingen neer:
  -Kraken is bij wet toegestaan
  -Sommige mensen (waaronder ikzelf) vinden het niet nodig en zien het toch als gebruik maken van spullen die iemand anders zijn eigendom zijn

  En daar krijg je dan allerlei varianten op. Ik verheug me er nu al weer op ๐Ÿ˜€

  Dick is volgens mij inderdaad met vakantie. Maar ik vertrouw er op, dat hij het weblog niet langer dan een week in de steek laat en dat we spoedig reactie zien ๐Ÿ˜‰

 9. En om er dan direct ook maar weer op in te gaan: nu is het toch gekraakt (daar verander je nu niets meer aan) en we zullen wel zien of het gebouw er van opknapt en of het er op voorruit gaat.

 10. Een eigenaar van een pand kan er mee doen wat hij wil, als hij alleen de benedenverdieping wil verhuren dan is dat zijn goed recht.

  In zo’n geval zou ik als eigenaar een knokploeg inhuren die de krakers er uithaalt. De politie maakt geen indruk, maar een constante fysieke dreiging van een 3e partij zal wel helpen.

 11. Ach abc, als ik kraker was, dan lag die knokploeg binnen 2 minuten op de stoep….zo kunnen we aan de gang blijven, geweld werkt niet.

 12. @maarten wat een goed onderbouwde reactie van je… De wet is net de bijbel… het spreekt zichzelf nogal vaak tegen… het gaat erom hoe een rechter het uit legt/blaat…
  wat betreft de knokploeg. Ik herinner me de sportschool in het centrum dat die gekraakt was. De eigenaar daarvan heeft wat oud leden van hem opgebeld en het gebouw “schoongeveegd” Het staat nog steeds leeg naar mijn weten… Ook de watertoren op de turfmarkt is op dezelfde manier ontdaan van kraaktuig. Hoewel ik er niet mee instem werkt het dus wel. Kraken is niet meer van deze tijd, dat weten de krakers alleen nog niet

 13. Bouwvakker van beroep en kraakdeskundige
  kraken is trerreur tegenwoordig en as je niet uitkijkt overleef je het niet als rechtmatige eigenaar!

 14. Ik denk dat als er zoiets zou gebeuren het snel afgelopen is met dat gekraak…

  Net zoals een tijd geleden (ik weet niet meer precies waar) dat pand waar de krakers allerlei levensgevaarlijke vallen hadden gebouwd!

  Maar goed: als het kalf verdronken is…

 15. Als het kalf verdronken is, blijft men nog tot in den treure discusiรซren waarom het kalf verdronken is, waar het gebeurde, wie er verantwoordelijk is, de diepte van de put, wat de link is met het nazi regiem, hoe dat allemaal wordt opgeschreven en waarom het eigenlijk de schuld van de buitenlanders is.

 16. die krakers kunnen toch ook gaan werken voor de centen en dan een huis huren of kopen. of zou het gewoon een beetje zielig doen zijn ,van nou mensen wij hebben de boel gekraakt kijk eens hoe stoer we zijn.

 17. Lang niet alle krakers zijn werkeloos of kunnen de huur niet betalen. Veelal gebeurt het uit een ideรซle overwegingen. Kun je het niet eens zijn met die ideรซn, tuurlijk. Neemt niet weg dat de krakers vinden dat zij het juiste doen. Namelijk leegstand van panden op een overvolle huizenmarkt op hun manier aanpakken.

 18. Stuke toen en nu

  geschreven door Japser, op 14 juli 2008 om 10:17
  …Veelal gebeurt het uit een ideรซle overwegingen. …Neemt niet weg dat de krakers vinden dat zij het juiste doen. Namelijk leegstand van panden op een overvolle huizenmarkt op hun manier aanpakken.

  Er was eens:
  Anders dan vaak wordt aangenomen, is het kraakrecht geen verworvenheid van de jaren zestig, maar een fenomeen uit de crisisjaren. Als in de jaren dertig gezinnen met een huurschuld uit hun huizen worden gezet, kraken bewonerscomitรฉs als alternatief leegstaande huizen elders in de stad. Met een bed, een tafel en een stoel in de woning ontstaat er een ‘huisrecht?? en kunnen krakers er niet zomaar worden uitgegooid

  Recent verleden:
  Rond 1980 krijgt de kraakbeweging een ander gezicht. Maakten krakers zich tot dat moment ?? met op socialistische leest geschoeide actiemethoden ?? vooral hard voor jongerenhuisvesting, nu gaan ze een ongerichte tegenbeweging vormen: tegen militarisme, tegen vrouwenonderdrukking, tegen racisme en fascisme, tegen kernenergie, tegen de consumptiemaatschappij, tegen bijna alles. …Maar de bewoners van krakersbolwerken, die vaak zijn gelegaliseerd door lokale overheden, houden zich vooral bezig met ‘links activisme??. Anarchisten, communisten, anti-kapitalisten en strijders voor dierenrechten: de kraakbeweging is een schuilplaats geworden voor verloren gewaande ideologieรซn uit grootmoeders tijd, gelardeerd met grofgebekt verzet tegen het asielbeleid van het kabinet.

  en nu
  bhdo – 15.06.2008 15:47
  Vanmiddag werd een fel debat gevoerd over de dynamiek tussen krakers, de media, en de autoriteiten. De discussie werd ingeleid door Menno Hurenkamp (Groene Amsterdammer en onderzoeker aan de UvA) en Jan (kraker). …Er was echter wel eensgezindheid erover dat ‘kraken’ achterhaald nieuws is, en er gewerkt moet worden aan innovatieve verhalen en allianties om de woningnood en stadherstructurering als sociaal relevant thema op de agenda te zetten. …

  dan ga ik er maar vanuit dat het doel is om dit pand op de agenda te krijgen en ga ervan uit dat dit niet de ?wij zijn tegen alles? krakers zijn. Excuus voor de grote hoeveelheid tekst, Arjan ๐Ÿ˜‰

 19. Mist nog steeds รฉรฉn van de belangrijke aspecten in de hele discussie:

  Zonder Kraak geen Antikraak!

  Zonder dat er een kraakwet zou zijn en zonder dat er nog steeds (in de ogen van velen hier veel te ideรซle) mensen zijn die iets met deze wet wat doen, zou er geen noodzaak meer bestaan om leegstaande panden bewoond te laten worden als anti-kraak woning.

  Het gevolg daarvan zou zijn:
  – een nog grotere schaarste op de woningmarkt.
  – grootschalige verpaupering van leegstaande panden.
  – explosieve stijging van woonlasten.
  – woningnood.
  – stijging aantal dak- en thuislozen.

  Een ieder die huurt zou de krakers dankbaar mogen zijn voor het enigszinds in toom houden van hun huurprijzen; en dat zij daar (veelal) naast hun studie de tijd voor vrij willen maken.

 20. in Toom

  Een ieder die huurt zou de krakers dankbaar mogen zijn voor het enigszinds in toom houden van hun huurprijzen; en dat zij daar (veelal) naast hun studie de tijd voor vrij willen maken.

  Bedoel je daarmee het in toom houden van hun eigen huurprijzen op deze manier ? ๐Ÿ˜›

 21. Met de vorige kraakactie nog vers in mijn geheugen en met de reacties hier in het achterhoofd, vind ik het prima als het gaat op de manier zoals hierboven geschetst is: met politie die constateert of er leegstand is en na grondig onderzoek of de eigenaar dit al lang zo heeft en er geen moeite wordt gedaan om een huurder te vinden die de bovenwoning ook wil huren en dat de onderwoning al zat opbrengt om ook de bovenwoning niet meer te hoeven verhuren.
  Wat ik dus wel betwijfel in de meeste situaties of dat allemaal gecontroleerd wordt.
  Mocht ik niet terecht twijfelen dan hoor ik dat wel hier ๐Ÿ˜‰

 22. Ik vind kraken vanuit de basis een goed alternatief. Wel moet ik zeggen dat het eigenlijk niet conform is aan de huidige maatschappij, waardoor conflicten en onbegrip hierbinnen sterk aanwezig zijn. Maar als ik heel eerlijk ben, vind ik de ‘van mij’ en ‘van jou’ maatschappij een concept wat vanuit de basis al misplaatste doelen nastreeft.
  Toch, zolang deze maatschappij nog floreert, is kraken een riskant gebeuren denk ik.

 23. Eigenaar Hans Boerboom van het gekraakte pand aan de Diezerstraat 5 in Zwolle is duidelijk: “Dit is geen woonhuis. Het heeft niet eens de bestemming wonen. Ik ben niet van plan er een woonhuis van te maken.”

  Boerboom vindt dat hij geen verplichtingen heeft om het pand bewoonbaar te maken. “Het is een winkel. Ik verhuur het hele pand aan Bijou Birgit, inclusief de bovenetages. De huurder mag de etages gebruiken voor opslag en dat moet ze zelf maar uitmaken. Daar bemoei ik me niet mee.”

  Het winkelpand in de Diezerstraat is al heel lang in bezit van Boerboom. Twee jaar geleden is het pand juridisch van eigenaar gewisseld, omdat het aan een andere bv van Boerboom werd verkocht. “Maar de facto ben ik gewoon eigenaar gebleven.”

  De eigenaar wordt door de verslaggever van de Stentor op de hoogte gebracht dat zijn pand gekraakt is. De krakers hebben hem een brief gestuurd, die gisteravond nog niet was gearriveerd. Boerboom: “Het is toch raar dat ik niet door de huurder wordt gebeld. En niet door de politie.”

  Boerboom ergert zich aan de politie Zwolle. “Als er een inbreker in een pand zit, dan moeten ze hem arresteren. De politie wist op basis van de kraakactie van twee jaar geleden dat ze moesten ingrijpen. Maar ze zijn gewoon bang voor relletjes.”

  De eigenaar laat de verdere juridische afhandeling over aan de huurder van het winkelpand. “Er zal wel een rechtszaak komen, verwacht ik. Maar juridisch ben ik niet degene die verantwoordelijk is. Al zal er wel een ritje naar Zwolle aankomen, vrees ik”, zegt de onroerendgoedbezitter uit Gorssel.

  Stentor

 24. geschreven door jasper, op 14 juli 2008 om 20:37

  Mist nog steeds รฉรฉn van de belangrijke aspecten in de hele discussie:

  Zonder Kraak geen Antikraak!

  Ik neem even aan, dat je inderdaad Jasper bent en niet Japser. Het klopt denk ik deels wat je zegt… Maar er mist nog wat: zonder kraak was er geen antikraak nodig geweest! Het is absurd, dat je je eigendom op deze manier moet beschermen!

  Zonder dat er een kraakwet zou zijn… zou er geen noodzaak meer bestaan om leegstaande panden bewoond te laten worden als anti-kraak woning.

  Die noodzaak is er in dit geval eigenlijk ook niet. Het gekraakte pand staat namelijk niet leeg! Het wordt in zijn geheel verhuurd. En enkel de onderverdieping wordt als winkel gebruikt. De verdiepingen erboven kunnen gebruikt worden voor opslag. Hulde voor Bijou Birgit dat zij hun bedrijfsvoering dermate goed op orde hebben dat ze geen complete verdiepingen nodig hebben voor opslag!

  Een ieder die huurt zou de krakers dankbaar mogen zijn voor het enigszinds in toom houden van hun huurprijzen; en dat zij daar (veelal) naast hun studie de tijd voor vrij willen maken.

  Via via ken ik iemand die in Groningen in een kraakpand zit. Haar ouders wonen in Groningen en aan geld absoluut geen gebrek! Maar ze wilde wat avontuur! En als ze dan door alle omstandigheden een jaartje studie mist neemt ze dat op de koop toe…. :'(
  Ik vind dat mensen niet zo licht met hun mogelijkheid om te mogen studeren om moeten gaan. Als je het avontuur wil opzoeken zijn daar volgens mij ook hele andere manieren voor.
  Om het niet een al te lang verhaal te maken…mijn punt is: in de huidige maatschappij is er volgens mij geen enkele noodzaak meer tot kraken!

  Eigenaar Hans Boerboom van het gekraakte pand aan de Diezerstraat 5 in Zwolle is duidelijk: “Dit is geen woonhuis. Het heeft niet eens de bestemming wonen. Ik ben niet van plan er een woonhuis van te maken.”

  Nu weet ik hier niet het fijne van… Maar als een pand geen woonbestemming heeft…valt het dan nog onder de kraakwet?

 25. als een pand geen woonbestemming heeft kan het gewoon gekraakt worden.
  verder schandalig dat winkeleigenaren deze monumentale panden laten verkrotten omdat zei alleen de financiele draagkracht hebben om deze A locaties te huren.
  Gister langs geweest en vanaf het dak zie je pas hoe mooi deze panden zijn(oud zwolle), veel mooier dan de patserige glimmende voor-puien in de winkelstraat. helaas word er totaal niet aan onderhoud gedaan op wat voor manier dan ook binnen in het pand. De krakers zullen dit wel doen en dat is alleen maar goed voor een pand, zei willen het namelijk wel leefbaar maken.
  verder aan alle “hardwerkende mensen” die hier lopen te verkondigen dat er geen woningnood in het kleine zwolle is. die is er wel klaar..ik kan het weten, ik ben jong, student geweest, en er is geen plek voor mij..klaar.
  verder zei iemand iets over steigende voedselprijzen? steel dat brood dan ook, supermarkten, grote ketens en merken stelen al langer en op een veel ergere manier onze portomonees leeg.
  en ja als een fiets een half jaar staat te verkrotten neem ik hem ook mee.
  en kom eens achter je computer vandaan met je vooroordelen en ga eens een gesprek aan met en kraker, je zult zien dat het gewoon aardige mensen zijn met inderdaad een mening en een ideaal.

  verder is dit mijn menig en verkodnig ik hier niet meningen die iedereeen naloopt van welke kraakgroep dan ook. o en als er spelfouten in zitten, ga die dan niet opsommen, u get the point..

  x
  bjorn

 26. verder aan alle “hardwerkende mensen” die hier lopen te verkondigen dat er geen woningnood in het kleine zwolle is. die is er wel klaar..ik kan het weten, ik ben jong, student geweest, en er is geen plek voor mij..klaar.
  verder zei iemand iets over steigende voedselprijzen?

  Ik heb nog geen reactie gezien van iemand hierboven dat er geen woningnood is in Zwolle maar ik neem aan dat je gewoon je verhaal kwijt wilt maar dan wel wijzend naar anderen want dat voelt prettiger? Waarom kom jij dan niet in aanmerking voor een huurwoning of een flat in bv Holterbroek, lijkt mij geen probleem om daar tussen te komen? tot zover maar weer. Arjan
  :-*

 27. ik doe even wat voorbeelden
  wat huurwoningen direct beschikbaar onder de 300 euro
  Oervatstraat Bruto prijs: ?? 245,-
  Monteverdilaan Bruto prijs: ?? 260,-
  Monteverdilaan Bruto prijs: ?? 200,-
  Prins Mauritsstraat Bruto prijs: ?? 170,-
  en daarboven plenty huurwoningen hoezo NOOD?
  ๐Ÿ˜‰

 28. als een pand geen woonbestemming heeft kan het gewoon gekraakt worden.

  Tuurlijk kan het gekraakt worden. Maar de vraag was of het ook onder de kraakwet valt. Het is in mijn ogen nooit bestemd geweest als woning, dus kun je ook niet stellen dat de eigenaar er niet mee doet wat hij/zij er mee zou moeten doen. En het dus kraken. Maar nogmaals: ik weet niet wat de wet daarover zegt.

  verder schandalig dat winkeleigenaren deze monumentale panden laten verkrotten omdat zei alleen de financiele draagkracht hebben om deze A locaties te huren.

  Ik denk dat zoiets zaak van de gemeente is. Als ik mijn tuin tot een rotzooi laat worden zal ik ook wel commentaar krijgen. Dat houdt niet in, dat mensen er dan maar hun tentje neer mogen zetten of er bloemetjes mogen gaan poten…alleen omdat ik het zelf niet doe.

  Gister langs geweest en vanaf het dak zie je pas hoe mooi deze panden zijn(oud zwolle), veel mooier dan de patserige glimmende voor-puien in de winkelstraat.

  Ben ik 100% met je eens! ๐Ÿ˜€

  helaas word er totaal niet aan onderhoud gedaan op wat voor manier dan ook binnen in het pand. De krakers zullen dit wel doen en dat is alleen maar goed voor een pand, zei willen het namelijk wel leefbaar maken.

  Wederom laat ik me graag op dit front aangenaam verrassen! (Dit heb ik al eens vaker gezegd als er iets gekraakt was.) Alleen de tijd zal hier aan kunnen tonen hoe het werkelijk gaat lopen.

  verder aan alle “hardwerkende mensen” die hier lopen te verkondigen dat er geen woningnood in het kleine zwolle is. die is er wel klaar..ik kan het weten, ik ben jong, student geweest, en er is geen plek voor mij..klaar.

  Ik vind dat je hier erg stellig bent. Enkel zeggen “die is er wel klaar..” is voor mij niet per definitie reden om dat te geloven. Ik denk dat ik daar niet de enige in ben.

  verder zei iemand iets over steigende voedselprijzen? steel dat brood dan ook, supermarkten, grote ketens en merken stelen al langer en op een veel ergere manier onze portomonees leeg.

  Wat een ontzettende bullshit! Het is niet van jou! Blijf er vanaf! Ik vind het te absurd voor woorden, dat ik ergens netjes voor zou betalen en dat een ander (om zo’n idiote reden) vindt dat ie al zo lang belazerd is dat ie het zomaar mag nemen.

  en ja als een fiets een half jaar staat te verkrotten neem ik hem ook mee.

  Dan moet je de juiste persoon tegenkomen. ๐Ÿ™‚

  en kom eens achter je computer vandaan met je vooroordelen en ga eens een gesprek aan met en kraker, je zult zien dat het gewoon aardige mensen zijn met inderdaad een mening en een ideaal.

  Fair enough… Ik heb te weinig krakers zelf gesproken om een oordeel over de personen te vormen. Het gaat mij in prinicipe alleen om het principe “kraken” en de theorie er om heen.

  o en als er spelfouten in zitten, ga die dan niet opsommen, u get the point..

  Got the point… en ik zal me inhouden ๐Ÿ˜€ (Feit blijft inderdaad, dat in ieder geval wel nog te begrijpen is wat je wil zeggen…)

 29. hoezo nood? —> wachtlijsten?

  Omdat je zelfs voor die รฉรฉnkamer woningen al meer dan een jaar ingeschreven moet staan bij de woningcorporaties en punten moet sparen.

 30. Wil ik ff weten
  Een serieuze vraag dan: Wat zijn dit dan voor lui?

  Direct Wonen heeft een uitgebreid woningaanbod in elke prijsklasse: van studentenkamers tot gemeubileerde verhuur
  En zijn daarbij ook continu op zoek naar nieuwe huurwoningen voor u! Doordat wij GEEN WACHTLIJSTEN kennen kunt u zeer snel resultaat boeken. U kunt tevens onbeperkt bezichtigen totdat u uw ideale woning gevonden heeft.

 31. Prins Mauritsstraat Bruto prijs: ? 170,-

  Arjan, kun je misschien ook klikbare verwijzingen naar je bronnen bij plaatsen? ๐Ÿ™‚
  Want volgens mij betreft het in de Mauritsstraat een kamertje van 3 bij 4 meter.
  Zijn de huurprijzen wel redelijk ten opzichte van de woonruimte?

 32. Oervatstraat = idd Botervatstraat, kan niet blind typen merk ik
  ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€ was trouwens al verhuurd zag ik, werkt dus wel zo’n tekening ๐Ÿ˜‰

 33. een pand zonder woonbestemming mag gekraakt worden. en valt ook gewoon onder de kraakwet. het is daarna verder een juridische zaak die de eigenaar kan aanspannen maar met aanpassingen van de nieuwe bewoners kan je een pand wel een woonbestemming “geven”

  nog even over dat brood.
  je zegt het is niet van jouw!van wie is het dan???van de jumbo???eten is voor iedereen en natuurlijk kan je er “netjes” voor betalen maar ik geef mijn geld liever uit aan kleine particulieren winkels dan aan een mega bedrijf…dus als ik daar om onontkomende redenen iets moet halen mag de jumbo zelf betalen.

  maar genoeg over supermarkten, zo boeiend is dat ook weer nie.

  x

 34. nog even over dat brood.
  je zegt het is niet van jouw!van wie is het dan???van de jumbo???eten is voor iedereen en natuurlijk kan je er “netjes” voor betalen maar ik geef mijn geld liever uit aan kleine particulieren winkels dan aan een mega bedrijf…dus als ik daar om onontkomende redenen iets moet halen mag de jumbo zelf betalen.

  Haal dan een brood bij de lokale bakker en betaal er dan voor ipv proletarisch op te treden. Eten is van een ieder? Ja, en Lenin was ook een aardige marxist……get real >:(

 35. een pand zonder woonbestemming mag gekraakt worden. en valt ook gewoon onder de kraakwet. het is daarna verder een juridische zaak die de eigenaar kan aanspannen maar met aanpassingen van de nieuwe bewoners kan je een pand wel een woonbestemming “geven”

  Prima, dat is dan duidelijk. Ik vertrouw erop, dat jij meer kaas gegeten hebt van de kraakwet dan ik ๐Ÿ™‚

  je zegt het is niet van jouw!van wie is het dan???van de jumbo???eten is voor iedereen en natuurlijk kan je er “netjes” voor betalen maar ik geef mijn geld liever uit aan kleine particulieren winkels dan aan een mega bedrijf…dus als ik daar om onontkomende redenen iets moet halen mag de jumbo zelf betalen.
  maar genoeg over supermarkten, zo boeiend is dat ook weer nie.

  Tuurlijk is het van de Jumbo! Zij hebben het geproduceerd/ingekocht. Ik geef mijn geld natuurlijk ook liever uit aan andere dingen. Maar een feit blijft, dat als je dat brood bij de Jumbo wil hebben je er maar voor te betalen hebt.
  Het is natuurlijk dikke vette onzin, dat je de Jumbo kunt beschouwen als iets waar je dingen gewoon kunt meenemen ten opzichte van een particuliere winkel.

  En op zich is het wel boeiend. Ik vind dat het wat vertelt van hoe jij in het leven staat. En (maar dit is zeker mijn mening) ik vind dat fout.

 36. Bjorn Hassing heeft ten dele gelijk, want voedsel en dergelijke zijn schreeuwend duur. Te duur zelfs.
  Er wordt door de schakels in de voedselindustrie verschrikkelijk veel verdiend, terwijl de boeren minimale verdiensten hebben en de burgertjes maximale uitgaven.

  Maar als je slim je boodschappen doet bij de Jumbo dan kun je zelfs op legale wijze daar je spulletjes gratis krijgen.
  Gewoon wachten met je karretje totdat er 3 mensen voor de kassa staan en dan gauw aansluiten, want de vierde in de rij krijgt z’n boodschappen gratis. ๐Ÿ˜‰

 37. Excuusjongen
  Dan doe ik, als aanvulling op Plantje, mijn zegje op een directere wijze:
  Excuustrut is een scheldwoord dat in het verleden regelmatig gebruikt werd. Ik geef een voorbeeld: ik heb een saai leven en mis spanning en wil geprikkeld worden, dan kan ik aan buitensport oid gaan doen maar dat kost geld en is vermoeiend. Ik kan echter ook spulletjes gaan stelen of gelegenheidskraker worden met als excuus de mondialisering / schaalvergroting etc etc. Heb ik de spanning terug in mijn leven en heeft het, voor mijn geweten, ook nog zin!!!
  Zo zie ik jou dus ๐Ÿ™
  Arjan

 38. Ah, ben jij dat Larry? ๐Ÿ˜‰

  Maar precies: groot gelijk! Ze doen het erom goedkoop te zijn, dat lukt dan wel.
  Ik vind eten ook erg duur, maar ik vind wel, dat we dat nu eenmaal maar op moeten hoesten. En anders zijn er andere manieren om dat probleem op te lossen denk ik.

  Niemand hoeft van de honger om te komen, maar de reden achter bovenstaande redenering is krom: bij Jumbo betaal je er niet voor en bij een particulier zou je je geld wel uit willen geven.

 39. @Plantje

  Ja, dat ben ik. Wie anders…? :'( ๐Ÿ˜‰
  Back home from Sweden. 8)

  Ik vind eten ook erg duur, maar ik vind wel, dat we dat nu eenmaal maar op moeten hoesten.

  Ik vind niet dat je dat allemaal maar klakkeloos hoeft te slikken.
  Er zijn er enkelen die op die wijze rijk worden over de ruggen van velen.

  Ik geef trouwens mijn geld ook liever uit bij kleine zelfstandigen dan bij de grote ketens waar al zeer veel verdiend wordt. ๐Ÿ™‚

 40. Ik geef trouwens mijn geld ook liever uit bij kleine zelfstandigen dan bij de grote ketens waar al zeer veel verdiend wordt

  Op zich kan dat natuurlijk. Maar dat moet dan vind ik ook inhouden, dat je niets meeneemt bij de grote ketens ๐Ÿ™‚

  Op zich is er wel wat voor te zeggen, dat we niet alles moeten slikken. Maar het rechtvaardigt in mijn optiek geen diefstal.

 41. @Larry, wel aardig om te lezen. Ik zie dat men ook daar niet op 1 lijn zit. zo zie je maar, we blijven allemaal mensen ๐Ÿ˜‰

 42. Als je je gaat verdiepen in de hele voedselproductieketen en er achter komt waar jouw lieve duitjes uiteindelijk aan uitgegeven worden, dan spreek je naar mijn idee รณรณk over diefstal.
  Maar dan op zeer grote schaal. ๐Ÿ˜‰

 43. Het zondag gekraakte pand aan de Diezerstraat in Zwolle is dinsdagmiddag ontruimd door de politie.

  Zeven krakers zijn opgepakt. Het betrof een 19-jarige en een 20-jarige man en een 23-jarige vrouw uit Zwolle, een 21-jarige man uit Emmeloord, een 20-jarige vrouw uit Den Haag en een man en vrouw met nog onbekende identiteit. De politie ontruimde na overleg met het Openbaar Ministerie, de afdeling toezicht/handhaving van de gemeente en de brandweer het pand, omdat er sprake was van een onveilige situatie in het pand. Er was onder andere sprake van brandgevaar, ondeugdelijke vluchtwegen en andere zaken waardoor het pand niet voldeed aan de eisen voor bewoning. De krakers spreken van een legale kraak, omdat het pand langer dan een jaar leeg stond. De woning die zich boven een winkel bevindt werd in 2006 ook al gekraakt. De krakers willen met hun actie aandacht vragen voor de grote leegstand boven winkels in de Zwolse binnenstad.

 44. mijn vraag is of de krakers ondertussen al aan de grote verbouwing van het pand begonnen waren, aangezien er telkens wordt geroepen dat ze de verloedering tegen willen gaan… Beetje sauzen, hier en daar wat behang en nieuwe glazen in de ramen

 45. Het betrof een 19-jarige en een 20-jarige man en een 23-jarige vrouw uit Zwolle, een 21-jarige man uit Emmeloord, een 20-jarige vrouw uit Den Haag en een man en vrouw met nog onbekende identiteit.

  Dat zijn geen krakers, dat is hangjeugd ๐Ÿ˜›

 46. mijn vraag is of de krakers ondertussen al aan de grote verbouwing van het pand begonnen waren, aangezien er telkens wordt geroepen dat ze de verloedering tegen willen gaan… Beetje sauzen, hier en daar wat behang en nieuwe glazen in de ramen

  Ben ik eigenlijk ook wel erg benieuwd naar…

Reacties zijn gesloten.