Het weer in het weekend: Veel wind en soms buien

Foto van auteur

Gasthuisdijk
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zaterdag is het tot de middag zeer zacht: 12 graden. Eerst is het nog overwegend droog, met een beetje zon door de wolken heen. Er staat meteen al een stevige wind, kracht 4 uit het zuiden. Die trekt in de middag aan naar kracht 5 uit het zuidwesten.

Door die wind profiteer je gevoelsmatig weinig van de hoge temperatuur. En dan komt er in de middag ook nog een koufront aan, die het kwik laat dalen. Dat front neemt stevige buien mee. Vanaf ongeveer 15.00 uur wordt dat zaakje boven Zwolle verwacht. Hagel en windstoten tot ongeveer 80 kilometer per uur zitten in het arsenaal.

Rond 17.00 uur zijn het front, de buien en de zware windstoten voorbij. Tegen de avond verschijnen opklaringen. Maar de wind heeft er nog geen genoeg van. Ook in de avond en nacht naar zondag is hij fors aanwezig, met windkracht 4 à 5 uit het zuidwesten plus windvlagen.

Het is weekend en er staat veel wind; het lijkt er verdacht veel op dat er weer ergens een weekendstorm in actie is. En dat klopt. De verantwoordelijke is een lagedrukgebied dat over Schotland trekt. Het brengt in Groot-Brittannië meer wind dan bij ons en tevens veel (winterse) neerslag, waarvoor diverse waarschuwingen zijn uitgegeven.

Het lagedrukgebied draagt de Spaanse naam Jorge. Deze is gegeven door het Spaanse nationale weerinstituut AEMET, aangezien de invloed van het Schotse lagedrukgebied helemaal tot het noordwesten van Spanje reikt. Ook daar wordt in het weekend veel wind verwacht.

Zondag krijgen we in Zwolle dankzij Jorge een matige tot krachtige zuidwestenwind voor onze kiezen, windkracht 4 tot 6. Windstoten tot 70 kilometer per uur worden berekend voor de periode rond het middaguur.

Een temperatuur van 9 graden verschijnt zondagmiddag op de thermometer. Er is blauw te zien boven de stad, maar ook veel stapelwolken. Vooral zondagmiddag zitten daar buien tussen.

Zondagavond trekt een randstoring van Jorge over Noord-Frankrijk en België. Dat levert bij ons vermoedelijk regen op. Qua wind wordt het dan een heel stuk rustiger.

Na het weekend is de wind minder prominent. Kans op een buitje blijft er komende week, bij een maximumtemperatuur rond 8 graden. Af en toe prijkt een maarts zonnetje boven Zwolle.