Tientallen vogels in beslag genomen bij vogelmarkt Zwolle

Foto van auteur

Putter
Foto: Pixabay

Zwolle – Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben 53 vogels in beslag beslag genomen voor en tijdens de vogelmarkt in Zwolle.

Dit gebeurde in samenwerking met de politie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Het gaat om tangara’s, putters en grijze roodstaartpapegaaien. Een handelaar is aangehouden.

Tijdens een controle op een parkeerterrein bij de vogelmarkt troffen inspecteurs zaterdag 27 putters aan in de auto van een Belgische handelaar. De vogels waren voorzien van pootringen, maar deze bleken vals.

Het vermoeden bestaat dat de vogels in het wild zijn gevangen. De Belg is aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Het Openbaar Ministerie beslist hoe de zaak verder gaat.

Een Oostenrijkse handelaar kon niet aantonen dat hij twee grijze roodstaartpapegaaien op een legale manier in zijn bezit had gekregen. Hij kreeg daarvoor een boete van 500 euro, die hij ter plekke heeft betaald.

Een Nederlandse vrouw probeerde op woensdag 19 februari 24 tangara’s het land in te smokkelen. Zij was op Schiphol aangekomen met een vlucht uit Suriname. De douane trof de vogels aan in haar koffer en waarschuwde de NVWA. Die nam de vogels in beslag en doet nog verder onderzoek. De dieren waren waarschijnlijk bedoeld voor de verkoop op de vogelmarkt in Zwolle.

De NVWA heeft signalen over zogeheten kofferbakverkoop op de parkeerplaatsen rondom de vogelmarkt. Daarom is een drone ingezet om de omgeving van de markt vanuit de lucht in de gaten te houden. Op basis van de drone-beelden zijn verschillende controles uitgevoerd. Daarbij zijn geen overtredingen geconstateerd.

Er is een levendige handel in vogels, die voor een deel illegaal is. Het kan dan gaan om beschermde inheemse en uitheemse vogels die in het wild zijn gevangen. Deze handel brengt risico’s met zich mee voor het voortbestaan van sommige soorten. Ook worden er vogels de Europese Unie binnengesmokkeld. Het importeren van vogels van buiten de EU is niet toegestaan om de insleep van dierziektes te voorkomen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)