Agenten controleren cafés Zwolle op jeugd

Foto van auteur

De politie in Zwolle speurt elke vrijdagmiddag bij cafés in de binnenstad naar jongeren onder de 16 jaar die alcohol nuttigen.

De politie reageert hiermee op signalen dat veel jonge scholieren laveloos in kroegen zijn aangetroffen. Vrijdagmiddag na schooltijd duiken veel scholieren de kroeg in om het weekend in te luiden. Met controles door agenten in uniform en in burger moet overmatig drankgebruik onder jongeren worden teruggedrongen.

„Als we overtredingen constateren, worden ook de ouders van de jongeren in kennis gesteld”, aldus een politiewoordvoerder.

De politie controleert niet alleen het drankgebruik in cafés, maar gaat ook na of jongeren voor het kroegbezoek alcohol kopen in supermarkten en zich alvast indrinken.

Een aantal horecabedrijven in Zwolle controleert al iedere vrijdagmiddag elke bezoeker op leeftijd, aan de hand van zijn of haar identiteitsbewijs, aldus Mark Corporaal, caféhouder en bestuurslid van de afdeling Zwolle van Koninklijk Horeca Nederland. Jongeren onder de zestien wordt de toegang geweigerd.

Bang dat de controles tot extra boetes voor kroegbazen leidt, is hij niet. „Jongeren onder de 16 mogen de kroeg in, maar op vrijdagmiddagen weigeren we hun de toegang.” Ook schenkt Corporaal die middag geen sterke drank en zet hij de gokkasten uit.

Als de extra rondgang van de politie wel tot extra boetes zou leiden, is dat volgens de caféhouder „de omgekeerde wereld. Niet de kroegbaas, maar de jeugd moet een boete krijgen.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)