Protestactie tegen ontruiming van krakers

Foto van auteur

Zwolle – Maandagmiddag heeft de Zwolse Kraakgroep voor het hoofdbureau van de politie aan de Koggelaan een actie gehouden tegen de recente ontruiming van het kraakpand aan de Diezerstraat. De krakers wilden hiermee de politie een “Lulkoek van eigen deeg” geven.

De krakers waren erg ontevreden over de wijze waarop de ontruiming verliep. “Na binnenkomst begon de politie vloekend en tierend en zonder vordering om het pand te verlaten mensen op gewelddadige wijze het pand uit te dwingen. Bij de ontruiming heeft de politie met harde hand 6 mensen uit de bovenwoning getrokken nadat de officier van justitie twee dagen eerder de kraak had goedgekeurd.” In totaal zijn 7 Krakers gearresteerd. Zes van de Zeven krakers zijn 24 uur vastgehouden. Zeker twee van de krakers hebben tijdens hun verblijf in de cel niets te eten gekregen, zegt de kraakgroep.

“Later die avond heeft de politie, eveneens zonder vordering maar wel bewust met geweld een einde gemaakt aan een geluidsdemonstratie die plaatsvond voor het politiebureau waar de krakers op dat moment in verzekering waren gesteld.”

Het is overigens niet de eerste keer dat er sprake was van machtsvertoon door justitie. Zo heeft de politie maandag 27 November 2006 ook al eens met geweld een einde gemaakt aan een kraakactie van het pand aan de assendorperstraat 117.  

Omdat de krakers vinden dat de politie lulkoek gebruikt om de ontruiming goed te praten boden ze een koek aan in de vorm van een mannelijk geslachtsdeel. De politie adviseert de krakers een officiële klacht in te dienen zodat een onafhankelijke commissie de politieactie kan beoordelen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

103 gedachten over “Protestactie tegen ontruiming van krakers”

 1. oh ja?
  Waar zijn dan al die GSM filmpjes van dat exterme politiegeweld die normaal gelijk op youtube etc staan?
  Het zal wel een beetje meevallen lijkt mij, het is meer een schreeuw om aandacht 😉
  Toch maar een woning huren?

 2. De politie adviseert de krakers een officiële klacht in te dienen zodat een onafhankelijke commissie de politieactie kan beoordelen.

  Wordt vervolgd… 😉 ;D 😀

 3. “Na binnenkomst begon de politie vloekend en tierend en zonder vordering om het pand te verlaten…”

  Alsof dit stelletje ongeregeld (lees: krakers) wel toestemming had van de rechthebbende eigenaar van het pand aan de Diezerstraat om dit pand te kraken en te bezetten! Hoe bedoel je hypocriet?

  Trouwens, wat ik me afvraag…. vanuit welke idealen wordt er eigenlijk in Zwolle gekraakt? Van de idealen van weleer verneem je vandaag de dag weinig meer, zijn die er nog? Of zijn de Zwolse krakers schorem dat door het confisqueren van andermans eigendommen gratis denkt te kunnen wonen? Luide donders zijn het, hup, ga eens aan het werk!

 4. Je gelooft het misschien niet, maar zelfs in Zwolle zijn er nog steeds mensen die moeite hebben met het vinden van woonruimte. Er zijn nog steeds wachtlijsten voor betaalbare woningen. Mensen met weinig geld (niet noodzakelijkerwijs werkloze mensen) die tegelijk een gezin moeten onderhouden hebben soms moeite om fatsoenlijke woonruimte te vinden. Dat gebeurt zelfs in 2008 nog in ons mooie stadje.

  Tegelijkertijd staan er ruimtes in Zwolle leeg. Als een ruimte langer dan een jaar leeg staat en de eigenaar van de ruimte heeft geen aantoonbare plannen met de ruimte, dan is het volgens de Nederlandse wet mogelijk om deze ruimte te kraken. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar dit aan moet voldoen.

  Krakers vragen door middel van hun kraakacties aandacht voor het woningprobleem en laten door hun acties zien dat er nog veel ruimtes in Zwolle en elders in het land doelloos leegstaan. Ze doen de maatschappij dus een gunst. Als we alle leegstaande ruimtes eens efficient zouden gebruiken, dan hoeft de gemeente bijvoorbeeld ook dijklanden niet te gaan verbouwen.

  Ik ken de situatie in het pand aan de Diezerstraat niet, maar volgens mij kan het geen kwaad om eens in Zwolle te laten zien waar overal nog ruimtes nutteloos leeg staan. Overigens zijn er een aantal panden in Zwolle ooit begonnen als kraakpand en zijn dat nu bloeiende culturele broedplaatsen waar een groot deel van de Zwollenaren trots op is.

  Krakers zijn volgens mij ook niet per definitie werkloos. Kunnen we dat soort vooroordelen in de comments misschien ook eens achterwege laten. Het ene heeft niet per definitie met het andere te maken.

 5. natuurlijk zijn er wachtlisjten voor woningruimtes… Wat is dat toch met die mensen die zo goedkoop mogelijk, goed willen wonen. Voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten heet dat toch? Of je kan het betalen om een huis te kopen, of je komt in de sociale sector terecht en dat is maar wat goed geregeld hier… (binnen een jaar a 2 kan je in een mooi flatje aan de palestrinalaan wonen)

  En dan nog het is niet de juiste manier om dit “probleem” door middel van kraken in de media te brengen. Zoals ik al in de vorige topic zei ik steel mijn brood ook niet omdat de prijzen te hoog worden. Dus deze jongeren met misplaatste principes zouden best wel wat harder aangepakt mogen worden (niet in de zin van lichamelijk, maar een werkstrafje zou hun werkethiek wellicht wat omhoog helpen)

 6. “binnen 1 á 2 jaar een kan je in een mooi flatje aan de palestrinalaan wonen”.

  En tot die tijd hebben we voldoende bruggen om onder te liggen met je gezin?

 7. linkse rakkers
  Overal je kop tegen in gooien niet werken maar wel je hand op houden bij de socialedienst

  Zo werkt dat niet!

  Ga soliciteren en maak je nuttig in deze maatschappij en anders hoepel je maar op!

 8. Veel mensen lezen hier niet echt goed volgens mij.
  Iemand er ooit aan gedacht dat die krakers gewoon mensen kunnen zijn met werk? Niet iedereen met veel geld kan gelijk aan een woning komen. Sta je eerst op de wachtlijst… dat kan ook een heletijd duren. Als ik iemand zou zijn met werk en zonder woning dan zou ik ook best een woning willen kraken… zodat ik na een dagje werken gewoon lekker op de bank kan bijkomen i.p.v. onder een bruggetje.

 9. Begrijp ik het goed dat er nu gesuggereerd wordt dat deze krakers modelburgers zijn die er alles, maar dan ook alles aan doen om een baantje te vinden, wat voor baan dan ook? En het telkens maar niet lukt om een (gratis) woonruimte te krijgen? Kortom: moeten we nu ineens medelijden hebben met deze ‘keurige’ burgers? Dacht het niet! Stelletje lapzwansen!

 10. ps. het kraken van weleer had een enigzins idealisme, het kraken van vandaag de dag heeft dat niet en kan daarom dus op heel weinig steun rekenen vanuit de bevolking…. denk daar maar eens over na.

 11. links/rechts
  Dennis, zo werkt dat inderdaad niet, daarom werken veel krakers gewoon….

  Ik vind het enorm ok dat huurbazen in Zwolle op de vingers getikt/op hun verantwoordelijkheden gewezen worden, daar maken ze het ook een beetje naar. Daar waar de regering dat niet doet, moet het volk dat maar doen, zij doen het….

  en dat ‘linkse rakkers gedoe’……alsjeblieft zeg, de enigen die het woord links telkens in de mond nemen zijn (kennelijk) rechts….iets om over na te denken misschien.

 12. Ik kraak én ik werk. Ik ken eigenlijk de meeste krakers in Zwolle wel en weet daarom dat zo’n beetje iedereen daarvan werkt of een opleiding doet. En voor de moralistische modelburgers hier; Al heb je een baan je kan nog steeds een luilak zijn. Bovendien, veel bedrijven deugen niet en mensen zouden zich moeten schamen dat ze ervoor werken. Niks goeds aan werken voor bedrijven die schade toebrengen aan milieu, mensen en/of dier.

 13. Zijn jullie dezelfde krakers van van de watertoren Bart? Hoe is het nu met de watertoren en klopte dat “wietplantage” verhaal?

 14. Of het kraken van weleer meer idealisme had dan het kraken van nu, daar ben ik nog niet zo van overtuigd. Kraken werd en wordt in de meeste gevallen gezien als een leuke en spannende manier van leven. (een ander soort idealisme dus).

  Door deze actie is wel de leegstand en verpaupering van de panden in de Diezerstraat nog eens in het nieuws gebracht. Ik ben benieuwd of iemand iets met deze ‘winst’ zal gaan doen.

 15. Dat is zeker de winst Bernard! Volgens mij hebben ze het er toen is in de gemeenteraad over gehad. Maar eventuele plannen heb ik nooit gelezen :'(

 16. Wat ik weet van de watertoren is dat er nu kunstenaars gebruik van maken. Wietplantage weet ik niks van, weet niet wat dat voor roddel is. Als je werkt kan je je wiet wel in de koffieshop halen lijkt me ;). Maargoed ik blow niet dus heb vrij weinig verstand ervan.
  Dat het nu weer eens in de aandacht staat is één van de doelen van kraken. Kraken is actie voeren. Met actie voeren probeer je aandacht op een misstand te vestigen. Da’s geen winst, da’s je doel bereikt hebben!!

 17. @ Bart:

  Wietplantage weet ik niks van, weet niet wat dat voor roddel is. Als je werkt kan je je wiet wel in de koffieshop halen lijkt me

  Er stond hier op het weblog, in die periode dat jullie uit de toren gingen een verhaal over een opgerolde wietplantage bij de watertoren. Toen namen sommigen al gelijk aan dat dat door de krakers werd gerunt. Die krakers in Amsterdam pakten het anders wel helemaal verkeerd aan door hun eigen glazen in te gooien. En de publieke opinie tegen zich.

 18. Die krakers in Amsterdam pakten het anders wel helemaal verkeerd aan door hun eigen glazen in te gooien. En de publieke opinie tegen zich.

  Helemaal mee eens Dick, zonde dat die lui er daar zo’n zooitje van hebben gemaakt….

 19. God wat een onzinnige discussie hier.
  Ik heb gekraakt en daarbij gewerkt nu huur en werk ik. Kraken was voor mij actie voeren tegen leegstand en tegen de afbraak van sociale huur en tegen krapte op de woningmarkt, die kunstmatig in stand wordt gehouden door zowel de woningbouwvereniging die sociale huur slopen en huisjesmelkers die bewust panden leeg laten staan.

  Verder is de watertoren niet meer in gebruik door de oorspronkelijke bewoner, er is nu een groep kunstenaars die de toren gebruiken als atelier ofzo.

  En in plaats van zo een grote mond te hebben over kraken kunnen de meesten hier zich beter schamen tegenover hun makke houding. Terwijl de woningprijzen idiote hoogtes aannemen, sociale huur verdwijnt, woonrechten worden afgebroken en je historisch centrum wordt afgebroken door malafide pandeigenaren kunnen jullie je alleen druk maken over een groep mensen die tracht daar een tegengeluid tegen in te brengen. Dan zijn je prioriteiten nogal krom.

  En de kraakscene is niet veranderd, de interpretatie van de acties zijn veranderd, de boodschap die naar buiten gebracht word is nooit veranderd, de idealen zijn niet veranderd, de acties en de middelen ook niet.

  Weltrusten

 20. vk….nogal kort voor de kont. Niets veranderd dus in de kraakscene; je vindt dat die jongens en meisjes het in Amsterdam ook prima aanpakten? Kop op, nog 24 uur dan wordt het mooi weer 8)

  @ Bart, oh ik dacht dat jij daar ook zat.

 21. Het is allemaal tuig,luie mensen die niet willen werken.
  En vandaag de dag zijn ze ook een criminele weg ingeslagen.
  Gewoon hard aanpakken dit stelletje ongeregeld,op pakken en naar een werkkamp sturen.

 22. @Bart, Jij schreef:

  Da’s geen winst, da’s je doel bereikt hebben!!

  Dat ben ik niet met je eens. Je mag hopen dat iemand met invloed dit oppakt. Anders is er geen enkel doel bereikt. Voorlopig zie ik nog helemaal geen beweging, behalve dan wat media-aandacht.

 23. Reactie graag
  @ VK

  En de kraakscene is niet veranderd, de interpretatie van de acties zijn veranderd, de boodschap die naar buiten gebracht word is nooit veranderd, de idealen zijn niet veranderd, de acties en de middelen ook niet.

  In de vorige kraakberichten al over gehad en wil hem graag herhalen:

  Er was eens:
  Anders dan vaak wordt aangenomen, is het kraakrecht geen verworvenheid van de jaren zestig, maar een fenomeen uit de crisisjaren. Als in de jaren dertig gezinnen met een huurschuld uit hun huizen worden gezet, kraken bewonerscomités als alternatief leegstaande huizen elders in de stad. Met een bed, een tafel en een stoel in de woning ontstaat er een ‘huisrecht? en kunnen krakers er niet zomaar worden uitgegooid

  Recent verleden:
  Rond 1980 krijgt de kraakbeweging een ander gezicht. Maakten krakers zich tot dat moment ? met op socialistische leest geschoeide actiemethoden ? vooral hard voor jongerenhuisvesting, nu gaan ze een ongerichte tegenbeweging vormen: tegen militarisme, tegen vrouwenonderdrukking, tegen racisme en fascisme, tegen kernenergie, tegen de consumptiemaatschappij, tegen bijna alles. …Maar de bewoners van krakersbolwerken, die vaak zijn gelegaliseerd door lokale overheden, houden zich vooral bezig met ‘links activisme?. Anarchisten, communisten, anti-kapitalisten en strijders voor dierenrechten: de kraakbeweging is een schuilplaats geworden voor verloren gewaande ideologieën uit grootmoeders tijd, gelardeerd met grofgebekt verzet tegen het asielbeleid van het kabinet.

  en nu
  bhdo – 15.06.2008 15:47
  Vanmiddag werd een fel debat gevoerd over de dynamiek tussen krakers, de media, en de autoriteiten. De discussie werd ingeleid door Menno Hurenkamp (Groene Amsterdammer en onderzoeker aan de UvA) en Jan (kraker). …Er was echter wel eensgezindheid erover dat ‘kraken’ achterhaald nieuws is, en er gewerkt moet worden aan innovatieve verhalen en allianties om de woningnood en stadherstructurering als sociaal relevant thema op de agenda te zetten. …

  Hoezo de boodschap & idealen nooit veranderd?
  Een makke houding (lees: doorleren en zelf een sleutelpositie zien te verkrijgen) kan nog wel eens beter werken in deze tijd. Maar moet ik toegeven: in een pandje wonen zonder huur te betalen met alleen een soort leefpot, wil ik ook wel.

 24. In het verlengde van wat pandeigenaren (niet!) doen met hun panden:
  Pas op! Vallend gesteente bij pand Nieuwe Markt

  Enkele stukjes uit dit artikel:

  Het was een stuk steen van ettelijke kilo’s dat zondag 25 mei met een klap op de stoep voor de Nieuwe Markt 8 belandde. Spontaan afgebroken van de gevel. Inmiddels staan er al bijna twee maanden afzethekken rondom het monumentale pand waar Multicopy gevestigd is.

  Ik heb al wel tien telefoontjes gepleegd in een poging de huurbaas te pakken te krijgen, maar het lukt maar niet. Hij is hier naar het schijnt al wel eens geweest, maar hij doet er maar niets aan.” Mede-huurster Sonja Kloppers beaamt dat: ” Het is een drama. We wonen hier inmiddels een jaar of tien, maar er gebeurt helemaal niets aan onderhoud. Zonde, want het is een prachtig oud pakhuis. De eigenaar reageert niet op onze verzoeken.

  V.w.b. de aandacht voor de bewuste verwaarlozing en verpaupering van prachtige panden in onze Zwolsche binnenstad vind ik dat de krakers sympathie verdienen.

 25. Geen idee hoe je moet quoten hier…

  geschreven door dolf, op 22 juli 2008 om 14:05
  Het is allemaal tuig,luie mensen die niet willen werken.
  En vandaag de dag zijn ze ook een criminele weg ingeslagen.
  Gewoon hard aanpakken dit stelletje ongeregeld,op pakken en naar een werkkamp sturen.

  Het moge duidelijk zijn dat jij geen 1 van de Zwolse krakers kent.
  1. Zo’n beetje alle Zwolse krakers die ik ken hebben een (bij)baan en/of studie
  2. Het zijn stuk voor stuk vriendelijke en sociale mensen, tuig allerminst.
  3. Criminele weg ingeslagen? Alles wat ze doen is bij de wet legaal of tenminste gedoogd. Misschien dat ze een keertje zonder licht fietsen ja.

  Ga jij maar gauw een andere mening vinden die je argeloos kunt kopieren en rond blaten. Lutser. Ik heb een broertje dood aan hersenloze kudde dieren zoals jij. Als je niet weet waar je over praat, hou dan gewoon je mond.

 26. Resumé
  @ Larry
  Viel mij ook al op in de krant, lekker zo’n bloedzuigende eigenaar en nog uit Zwolle ook
  @JA!
  Uitwassen heb je in iedere groep, dus stuk voor stuk gaat niet geheel op. Voor de rest sta ik achter je bericht.

 27. Dolf, Mensen die ik het allereerst voor het stigma tuig in aanraking vind komen, zijn mensen die schelden en zonder goed besef doelgroepen allerlei maatschappelijke onwenselijkheden toekennen.

 28. Nee jullie zijn allemaal brave jongetjes en meisjes.
  En werken laat me niet lachen,de hele dag zo stoned als een aap rondlopen.
  Zelf ben ik ook eens de dupe geworden van een paar krakers,die hebben een ravage in mijn pand achter gelaten,een schande.
  Maar dat was vroeger,en toen kon je nog wat harder optreden ,tegen zulke grappenmakers.
  Het zijn gewoon gesubsideerde uitslaapmensen,die eens hoognodig naar een kapper moeten,het is ongewassen tuig.
  Afzender een vastgoed veteraan.

 29. Nee jullie zijn allemaal brave jongetjes en meisjes.

  au, een stigma op mijn voorhoofd. Heeft iemand tenminste door dat ik braaf ben.

  Zelf ben ik ook eens de dupe geworden van een paar krakers,die hebben een ravage in mijn pand achter gelaten,een schande.

  Zal toch een reden hebben gehad, niet omdat het pand een dagje leeg stond?

  Ik sta niet achter het kraken op zich, wel om de verpaupering op de agenda te krijgen. Ik zal ze echter ook weer geen tuig noemen, ze zijn zoekende. Vergelijk het maar met bv het jaren 60 ’tuig’ die nu grotendeels vastgoed veteranen zijn.
  Arjan

 30. Stempels drukken
  Over imago gesproken Dolf: dan het vastgoed-imago:
  -Harry Mens
  -LPF-debacle
  -Witte boorden criminaliteit
  -Stichting Holland Vastgoed Beheer uit het krantenartikel vanmorgen in De Stentor
  -Holleeder maatjes en slachtoffers

  Ben vast nog wat vergeten maar wil me er ook niet meer in verdiepen. Ken overigens wel een prima Zwolse vg-boy
  😉

 31. Dacht het toch niet,de jaren 60 hippie krakers zijn allemaal linkse zakkenvullers.
  Nee jongens en meisjes,die vlieger gaat niet op.

 32. Vanwege het feit dat jij, Dolf, een vastgoedveteraan bent, je loopt te schelden om je agrumenten te staven en je met de ene cliché naar de andere smijt, moet jij je wel heel erg geplaagd voelen door het leven.
  Help een oud huisjesmelker de winter van zijn psyche door en stort op giro 555….

 33. Ghehe :beste moraalridder maakt u zich maar niet druk om deze oud huisjesmelker.
  Ik hab namelijk goed voor mijzelf gezorgt,en de schaapjes op het droge.
  En mag ik zeggen het zijn een boel schaapjes.
  Schelden ,doe ik niet alleen doet het pijn voor degene ,wie niet tegen de waarheid kunnen.
  P.S gebruik liever giro 555 voor een goeie stylist voor dat schorrie morrie(lopen erbij als het huishouden van Jan Steen).
  Een schande,in mijn tijd woonde de winkelier boven zijn bedrijf.
  Ach vroeger was alles beter.

 34. Dolfje, Dolfje, Dolfje toch… Om fascistische ideen te delen kan je beter andere sites bezoeken. Mensen hard aanpakken en naar een werkkamp stuuren is zooooo 1940! Effe relaxt h?!

 35. Nee jongentjes en meisjes,zo erg ben ik niet.
  Maar is een goede kapper dan zo”n overbodige luxe voor jullie.
  Er lopen er een paar tussen waar ik me vanaf vraag of ze ooit wel eens een kapper of een douche zien.
  Wees eens eerlijk is een afgezakte broek tot half op de naad een mooi gezicht,nee toch (of ben ik nu weer een ouwe lul).
  Maar het is weer typisch links gelul over fascisme,wat van mij is ,heeft een ander niet aantekomen .
  En voor al die andere linkse rakkers en youp van het hek liefhebbers.
  Is het dan zo als jullie je vrouw geen (goeie) beurt geven,dat ik het dan maar doe,omdat anders van die tropische ruimte geen gebruik van wordt gemaakt.
  P.s oud maar nog niet versleten.

 36. Dolf, als je nog ergens een pandje hebt leegstaan dan moet je het maar even zeggen. Pandeigenaren met een instelling als die van jou kraak het liefst van. En, sorry maar dat jij veel schaapjes op het droge hebt maakt op mij geen indruk. Dat geld heb je verdiend over de ruggen van anderen, dus da’s helemaal niet iets om trot op te zijn. Jij noemt krakers asociaal, nou als ik jou zo hoor praten dan weet ik wel wie er het asociaalst is!!

 37. En één van de eerste dingen die ik in mijn bouwval heb aangelegd was een warme douche waar ik nu dagelijks lekker onder sta.

 38. Bart, vind ik ook!

  Weet je Dolf? Het siert je echt enorm, dat je vrouwen met bakstenen vergelijkt. Echt, daar zal je om gewaardeerd worden bij de dames! Ook zeker in de context ‘wat van mij is moeten ze afblijven’.

  Ook je extreme opvattingen over wat jij links noemt, echt typisch, zou bijna flauwe grappen over je naam gaan maken, maar zal dit maar niet doen….

 39. Ik vind de “bijdrage” van Dolf wel komisch. Hij laat zich wel heel makkelijk in de kaarten kijken. Als je toch al je schaapjes op het droge hebt, why care? Of ben je op die oude leeftijd nog steeds gefrustreerd door wat een paar krakers je vroege voor ellende hebben aangedaan. Je hebt de poet toch al binnen. Trek je lekker in je ivoren toren terug… Je komt toch niet verder dan slappe generalisaties.

 40. Hey! Hey! Hey!
  Krakers op de plee
  doorspoelen en weg ermee! 😀

  Hey! Hey! Hey!

  (komen ze iig op de plek waar ze thuishoren… :D)

 41. Ze (de krakers) verkondigen immers zelf bullshit….;)

  trouwens…. is er ook een onafhankelijke instantie waar je klachten tegen krakers kan indienen?

 42. Nou, volgens mij is er nu genoeg op de man gespeeld. Ik wist niet dat het op zich al verwerpelijk was om ‘de schaapjes op het droge’ te hebben.
  De ‘bijdrage’ van Her draagt volgens mij ook niets bij.

  Ik zou graag nog eens lezen of iemand een oplossing weet voor het op instorten staan van onze binnenstad. Moeten de eigenaren onteigend worden? Of kun je ze op een andere manier verplichten de panden op te knappen? Aan de andere kant de eigenaar maakt toch zelf uit wat er met zijn pand gebeurt. Als hij het wil laten instorten is dat toch zijn zaak zolang het geen monument is?

 43. @her; Heb je ook nog een nuttige bijdrage aan de discussie toe te voegen? Of blijft het bij schelden en roepen dat “ze” moeten gaan werken?

 44. Hallo zeg,zo oud ben ik niet.
  Alles werkt nog prima,en Bart achter een pc is het wel heel makkelijk om een grote jongen uit te hangen.
  groeten el commandante benito ciao.
  Ps gefrustreerd niet maar nog altijd vurig tegen ongewassen klaplopers.

 45. Wees eens eerlijk is een afgezakte broek tot half op de naad een mooi gezicht,nee toch (of ben ik nu weer een ouwe lul).

  Alhoewel smaken verschillen, vind ik dat ook geen mooi gezicht.
  Geen speld tussen te krijgen!
  Of toch wel? Want met zo’n grote opening naar de naad móeten er wel spelden tussen te krijgen zijn.
  Ben benieuwd naar het effect daarvan… ;D

  P.S.
  Die ‘hardwerkende’ stratenmakers hebben ook allemaal een afgezakte broek tot half op de naad. 😉

 46. Nog altijd vurig tegen té gewassen en geparfumeerde witte boorden met strop. In de volle overtuiging dat ze beter en meer zijn als een ander. Gladjes en egocentrisch banen ze zich (met hun ellebogen), slijmend en netwerkend een weg tussen het klootjesvolk. Macht, aanzien, roem en NATUURLIJK geld, bakken geld, of het nu zwart geld of bloed geld is dondert niet: geld is geld. En daarmee kun je (in hun ogen) alles en iedereen kopen.

  Zomaar een ergenis, die hierdoor nog werd aangewakkerd verenigd in een politieke partij[/url]

 47. kansen genoeg

  Ik zou graag nog eens lezen of iemand een oplossing weet voor het op instorten staan van onze binnenstad. Moeten de eigenaren onteigend worden? Of kun je ze op een andere manier verplichten de panden op te knappen? Aan de andere kant de eigenaar maakt toch zelf uit wat er met zijn pand gebeurt. Als hij het wil laten instorten is dat toch zijn zaak zolang het geen monument is?

  Ik denk dat je niet verder komt dan de veiligheid zoals dat pand van die fotozaak; dat had preventief eerder onderkend kunnen worden. een soort APK voor de binnenstad?
  maar…….even kort onderzoek:

  Het doel van de Woningwet was: bewoning van slechte woningen onmogelijk maken en de bouw van goede woningen bevorderen…Eigenaren van woningen konden worden verplicht bepaalde verbeteringen uit te voeren … Het is verboden: een bestaand gebouw in een staat te brengen, te laten komen of te houden die niet voldoet aan de op de staat van dat gebouw van toepassing zijnde voorschriften…Burgemeester en wethouders kunnen, indien dit naar hun oordeel noodzakelijk is, degene die als eigenaar van een gebouw, bouwwerk, niet zijnde een gebouw, of standplaats, dan wel uit anderen hoofde bevoegd is tot het daaraan treffen van voorzieningen, verplichten tot het binnen een door hen te bepalen termijn treffen van zodanige voorzieningen, dat de staat van dat gebouw, dat bouwwerk of die standplaats nadien komt te liggen op een niveau dat hoger is dan het niveau dat overeenkomt met de voorschriften…etc etc

  Dus kansen genoeg als het maar op de agenda komt! 😮 😮
  Arjan

 48. Klinkt positief. Maar het zal wel een grote cultuurshock voor Zwolle betekenen als dat serieus genomen wordt. Ik ben benieuwd.

 49. Waar
  Tja, zit niet in de politiek maar je weet maar nooit wie dit allemaal lezen natuurlijk ;D als je inderdaad het eerdere bericht van mij leest met o.a.:

  bhdo – 15.06.2008 15:47
  Vanmiddag werd een fel debat gevoerd over de dynamiek tussen krakers, de media, en de autoriteiten. …Er was echter wel eensgezindheid erover dat ‘kraken’ achterhaald nieuws is, en er gewerkt moet worden aan innovatieve verhalen en allianties om de woningnood en stadherstructurering als sociaal relevant thema op de agenda te zetten.

  en dan de wetgeving erbij haalt, dan zijn er toch wel kansen om als ‘centrale stad’ / ‘samen maken we de stad’ etc het voortouw te nemen t.o.v. de andere grote steden?
  2006 groenste stad
  2008 hoofdstad van de smaak
  2010 stad van de sociale innovatie?

 50. Jullie kunnen zeggen wat je wilt,maar iedereen heeft het hier over Dolf.
  En waar de mond van vol is loopt het hart van over.
  Het gaat niet allemaal om het geld,tuurlijk was dat een van mijn drijfveren,maar er bestaat ook nog zoiets als fatsoen,waarden,netjes erbij lopen.
  Als jullie beweren dat alle krakers nette heren en dames zijn,die nooit wat doen,ga ik beweren dat alle vastgoed jongens nooit wat verkeerds doe.

 51. Da’s een beter toon Dolf. Blijf me verbazen over je “er netjes bijlopen”. Wat mij betreft trekt iedereen aan wat ie wil.

 52. Jullie horen mij niet over,dat alle vastgoed jongens heilig zijn.
  We zijn niet van die ontkennende gesubsieerde langslapers als de krakers.
  Wij houden niet ervan om onze hand op te houden,mijn vader zei altijd wees nooit afhankelijk van iemand anders.
  En kom op Dick een beetje fatsoen is toch niet verkeerd.

 53. Te fatsoenlijk is vaak saai, ben liever rebels
  Sorry Dolf maar hier reageer ik niet op, als je dit soort provocaties in je vraag inbouwt

  We zijn niet van die ontkennende gesubsieerde langslapers als de krakers.
  Wij houden niet ervan om onze hand op te houden

 54. Dolf, wie val je ermee lastig als je er niet netjes bijloopt? Ergernis is je eigen verantwoordelijkheid. Als iemand ervoor kiest er neit netjes bij te lopen is dat zijn of haar verhaal. Ik zit niet echt te wachten op een uniforme maatschappij, waarin elke vorm van uniek zijn wordt afgekapt door een stelsel van onnatuurlijke kaders. Netjes zijn is een aangeleerd gedrag, dat in principe slechts onze natuur ontkent. Het dient vrijwel nergens voor. Het wordt ook steeds extremer, de mens gaat helemaal op in zijn misgeslagen streven naar netheid en orde.

  En over dit:

  Jullie kunnen zeggen wat je wilt,maar iedereen heeft het hier over Dolf.
  En waar de mond van vol is loopt het hart van over.

  Er bestaat ook nog iets als mensen opzettelijk tegen de schenen trappen. Wanneer je dat doet, zullen ze reageren. Dat heeft niet zoveel te maken met waar de mond vol van is….

 55. Kleding
  Ghehe, misschien zit jij niet te wachten die uniforme maatschappij. Maar ik heb dan een vervelende mededeling voor jou. In die maatschappij zitten we al! Bijna iedereen kleedt zich naar de normen van de groep waar hij bij wil horen. Dat geldt zowel voor het de jeugd die mee loopt met het krakersgilde als voor carri?remannetjes. Er zijn maar weinigen zo sterk dat ze wat kleding betreft maling hebben aan de normen van hun eigen groep.

  En dus Dolf: Deze mensen kleden zich netjes volgens de norm van hun eigen clubje. Ze zouden er niet eens van af durven te wijken.

 56. Ghehe, misschien zit jij niet te wachten die uniforme maatschappij. Maar ik heb dan een vervelende mededeling voor jou. In die maatschappij zitten we al!

  Kklopt als een bus, Bernard. Nooit te laat voor verandering:)
  Dat iedereen zich kleedt zoals een groep, moet men in principe ook zelf weten. Als ze anderen, die zich anders kleden (of denken), daar ook nietr op veroordelen….Min of meer vrijwillige uniformiteit is natuurlijk prima, maar opgedrongen uniformiteit mag wat mij betreft aan de straat gezet worden. 😉

 57. In die maatschappij zitten we al! Bijna iedereen kleedt zich naar de normen van de groep waar hij bij wil horen.

  Inderdaad, de groep waar hij/zij bij wil horen.
  Maar volgens Dolf heeft men zich te kleden naar zijn maatstaven van fatsoen. 🙂

  Nog eventjes en deze discussie gaat ook weer over de burkini e.d.
  Denk dat we de aandacht beter bij de verwaarlozing van de binnenstadspanden en de overige motieven van de krakers kunnen houden. 😉

  Want anders weet ik ook nog wel wat voorbeelden te geven over verplichte kledingdracht en opgenaaide symbolen…

 58. Ik ken trouwens vastgoedboys die zich nog steeds kleden zoals ze dat 25 jaar geleden ook al deden.
  Vergelijkbaar met de Doeks uut ‘Asselt.
  Cowboylaarzen, versleten spijkerbroek, leren jack en lange haren.
  Maar wél in het bezit van een vijtigtal panden en horecazaken.

 59. Inderdaad Larry, het begint een beetje offtopic te worden.

  Dolf, jij onderhoud je panden toch wel beter dan de genoemde?

 60. Jongens die cowboy laarzen versleten spijkerbroek,dat is stijl.
  Beste vrienden (stijl is niet te koop)dat heb je of dat heb je niet.
  Ik onderhoud mijn pandjes altijd zeer goed.
  Maar ik vind het ook niet zo”n probleem,dat kraken.
  Maar ze maken er zo”n troep van.
  Dat is mijn punt.

 61. Krakers update
  Twee mensen die een deel van het pand van O. de Leeuw aan de Rieteweg kraakten, kunnen er voorlopig blijven zitten. De eigenaar verloor gister een kort geding. Op voorstel van de rechter gaan beide partijen nu werken aan een gebruiksovereenkomst.

  @ Dolf: nog niet zo gek zo’n gebruiksovereenkomst, vind je niet? Gelijk afspreken, natuurlijk, dat ze er niet zo’n troep van maken.

 62. Jongens die cowboy laarzen versleten spijkerbroek,dat is stijl.

  😀 😀 😀

  Beste vrienden (stijl is niet te koop)dat heb je of dat heb je niet.

  Gelukkig begint jouw stijl van reageren nu ook te veranderen. 😉
  Maar als de krakers er nou eens geen troep van zouden maken en vooral de verpaupering en verwaarlozing willen tegen gaan of meer onder de aandacht willen brengen?
  Ik ga er hier gemakshalve vanuit dat jij daar ook belang bij zult hebben, zeker als het een pand van een buurman betreft.
  Want als het pand van de buurman verpaupert, dan daalt de waarde van jouw pand toch ook navenant mee?

 63. Gebruiksovereenkomsten zijn niks nieuws, dat gebeurt al jaren. Zo zie je maar, in overleg valt er van alles te regelen, als men er maar voor open staat. Ik weet dat er dit jaar sowieso al vier panden in Zwolle verlaten zijn na afloop van de overeenkomst en dat er een aantal op het punt staan een nieuwe overeenkomst te tekenen. Niks mis mee, zolang de eigenaar tenminste direct bezig gaat met het pand zodra het verlaten is.

 64. geschreven door Corner, op 22 juli 2008 om 18:58
  @her; Heb je ook nog een nuttige bijdrage aan de discussie toe te voegen? Of blijft het bij schelden en roepen dat “ze” moeten gaan werken?

  Gefrustreerd Corner? 😀 Lees anders even een stukje terug….

 65. Wat ik niet snap is waarom er niet een andere weg ingeslagen wordt: eigenaren van panden verplichten de panden te onderhouden (niet als woning, maar als veilig gebouw). En daarnaast kraken bij wet verbieden!

  Maar volgens mij ben je als eigenaar van een gebouw ook verplicht dit te onderhouden. Ze zouden er alleen eens op toe moeten zien.

  geschreven door bernard, op 22 juli 2008 om 18:53

  Nou, volgens mij is er nu genoeg op de man gespeeld. Ik wist niet dat het op zich al verwerpelijk was om ‘de schaapjes op het droge’ te hebben.
  De ‘bijdrage’ van Her draagt volgens mij ook niets bij.

  Ik zou graag nog eens lezen of iemand een oplossing weet voor het op instorten staan van onze binnenstad. Moeten de eigenaren onteigend worden? Of kun je ze op een andere manier verplichten de panden op te knappen? Aan de andere kant de eigenaar maakt toch zelf uit wat er met zijn pand gebeurt. Als hij het wil laten instorten is dat toch zijn zaak zolang het geen monument is?

  En uiteindelijk valt daar natuurlijk ook nog wat voor te zeggen! Als je zelf het wel prima vindt moet dat gewoon kunnen.

  Er wordt ook vaker gesteld, dat de krakers tegen het verkrotten van woningen zijn. Ook nu ben ik weer benieuwd wat de krakers in de Diezerstraat aan verbetering van het pand gedaan hebben. 😀

 66. Sorry plantje, maar toen ze er in 1996 in gingen zat er geen ruit meer in het gebouw. De krakers hebben er eigenhandig meer dan 1000(!!!) nieuwe ruiten ingezet…. En je weet niet half wat voor meer werk er nog in dat pand gestoken is….

 67. Dat weet ik inderdaad niet. Nu zijn er weer wat ramen stuk…

  Maar ik vat je punt. Is dat ook de reden, dat de gemeente er niet moeilijk over doet, dat er daar krakers zitten?

 68. De gemeente en die mensen zijn al jaren lang met elkaar in overleg. Ook daar heeft de gemeente moeilijk gedaan en zijn er protesacties geweest tot in de gemeenteraadszaal. Maar uiteindelijk heeft de gemeente ingezien dat DOAS een gat vult en dus een belangrijk maatschappelijk nut heeft. Het biedt al vele jaren tientallen kunstenaars een betaalbaar atelier en is daarom onmisbaar voor een stad met kunstacademie en dus veel jonge kunstenaars.

 69. En ja blijkbaar blijven er altijd mensen die de ruiten ingooien daar….. Eens in de zoveel tijd wordt dat weer vervangen, maarja je kan wel aan de gang blijven….

 70. Hebben de krakers er nooit een verslaggever van De Stentor bij willen halen om die ramen-vervangactie in de krant te krijgen. Fotootje erbij, er mankeert namelijk nog erg veel aan de beeldvorming over krakers.

  Die actie laatst in Amsterdam (o.a. ruiten burgemeesterswoning ingegooid) heeft ook erg aan de negatieve beeldvorming bijgedragen.

 71. Ramen vervang actie??? Volgens mij was dat gewoon pure noodzaak om het gebouw te kunnen gaan gebruiken. Overigens, als je een pand kraakt zijn er vaak al ruiten gesneuveld. Leegstand trekt nou eenmaal vandalisten aan. Om de een of andere reden vinden mensen het leuk om in leegstaande panden te gaan en daar alles te slopen wat ze tegenkomen en natuurlijk zo veel mogelijk glas laten rinkelen…. Als je dus een langdurig leegstaand pand kraakt moet je vaak aan de bak met glas zetten en puin ruimen en reparaties uitvoeren…..

 72. Ok nog een onderwerp; kraken en de media…. Daar is (toevallig) net vanuit Amsterdam een nieuwe discussie voor in het leven geroepen.
  Als ik uit eigen ervaring mag spreken dan moet ik zeggen dat ik na een aantal jaren de moed heb opgegeven om een fatsoenlijk verhaal in de krant (de stentor met name) te krijgen. Ik heb vaak de ondankbare taak van perswoordvoerder op me genomen en een interview voor de krant beantwoord. Maar om de een of andere reden staat er een dag later, wanneer ik de krant opensla, nooit wat ik gezegd heb….. Misschien ligt het wel aan mij en kan ik geen fatsoenlijk Nederlands, maar wat ik voornamelijk teruglas was de vraagstelling van de journalist, maar dan in antwoordvorm. Bijvoorbeeld: De vraag: Waarom kraken jullie eigenlijk, je kan toch ook huren, of is dat te duur voor jullie? Antwoord: Ja we kunnen wel huren, maar dan moet je op een lange wachtlijst en veel te veel huur betalen voor een kleine kamer. Wij kraken omdat we willen protesteren tegen de absurd hoge huurprijzen (bv. huisjesmelkers als Maxx vastgoed), vooral voor studerenden en veel te lange wachtlijsten. Daarnaast protesteren we tegen speculatie met leegstaande panden, tegen verpaupering van (historische) panden, tegen leegstaande kantoorpanden en ga zo maar door. Wat komt er in de krant: De krakers geven toe dat ze best kunnen huren, maar dat dat veel te duur is.
  M.a.w. er komt maar een klein deel van het antwoord in de krant te staan. Een antwoord als: ‘we kraken omdat huren te duur is’ valt natuurlijk niet goed bij krantlezers. Maarja, niemand weet dat het antwoord eigenlijk veel uitgebreider was.
  Ook persberichten sturen leidt vaak tot irritatie van onze kant. Je stuurt een persbericht met alles duidelijk op een rijtje en vervolgens komt er in de krant een ingekorte versie waar geen hout meer van klopt….. Het maakt niet uit hoe kort je je persbericht maakt, ze maken het standaard de helft korter…. Positieve uitzondering is weblog zwolle, die meestal volledige persberichten overneemt en plaatst. Vandaar dat wij deze weblog best hoog in het vaandel hebben. Ook al reageren er vaak vrij zwakzinnige mensen als dolf op de berichtgeving die geen enkel argument naar voren kunnen schuiven, maar alleen maar kunnen schelden en afgeven, maar dat moet je dan maar op de koop toenemen… Er is tenminste tamelijk onafhankelijke en kleurloze berichtgeving hier.

 73. @ Bart; Tjonge wat een slechte journalistiek van met name De Stentor! Vond dat stuk van vandaag over Joop van Ommen ook al zo éénzijdig en suggestief. En je persberichten halveren ….Vandaag toevallig ook nog een leuke discussie over objectieve journalistiek. We konden/kunnen vragen aan Pieter Broertjes en zijn redactie stellen. Ze moeten er nog erg veel beantwoorden.

  Nog één vraagje: Is er een speciale reden dat je Maxx zo expliciet noemt?

  Wij kraken omdat we willen protesteren tegen de absurd hoge huurprijzen (bv. huisjesmelkers als Maxx vastgoed), vooral voor studerenden en veel te lange wachtlijsten.

 74. @Dick, Bart: Deze manier van journalistiek is de laatste twintig jaar vrij normaal bij de Stentor. Een doorsnee journalist houd het graag veilig. Het is vragen om ellende als je de naam Maxx in je artikel noemt. Dat durven alleen de groten. Wees daar altijd op bedacht. Maar eigenlijk weet ik ook niet wat je daar tegen kunt doen. Vragen of je het artikel voor plaatsing eerst mag inzien zou een mogelijkheid zijn.

 75. Prettig, dat iedereen hier op het weblog in ieder geval het gevoel heeft lekker zijn/haar gang te kunnen gaan. De idiote reacties moet je gewoon langs je heen laten glijden! 😉

  Een krant lezen is sowieso zóóóó 2007 🙂

Reacties zijn gesloten.