GGD deelt gratis condooms uit

Foto van auteur

Zwolle – Nogal wat jongeren worden tijdens de vakantie verliefd en hebben dan seks. Een groot deel neemt echter geen voorzorgsmaatregelen om veilig te vrijen. Daar wil de GGD Regio IJssel-Vecht wat aan doen. Drie maandagochtenden in juli, delen GGD medewerkers gratis condooms uit aan jongeren die op vakantie gaan.

De locatie, waar dat allemaal gebeurt, is het NS station in Zwolle. Daar vertrekken met regelmaat bussen naar warme vakantielanden. Meerdere GGD medewerkers zijn dan aanwezig. Zowel jongeren, maar zeker ook ouders reageren positief op het GGD initiatief. “Veilig vrijen is overal en altijd van belang, zowel in Nederland als in het buitenland. In veel populaire vakantielanden komen SOA en HIV-infecties vaker voor dan in eigen land. Het is nu eenmaal een feit dat jongeren op vakantie sneller seks hebben dan onder normale omstandigheden”, legt Inge Hoeksema, SOA verpleegkundige van de GGD Regio IJssel-Vecht uit.

“Onveilige seks met iemand uit één van deze landen verhoogt dus de kans op een HIV-infectie of een SOA”, zo gaat ze verder. “Veel jongeren komen dan ook met een soa terug van vakantie of maken zich tijdens of na de vakantie zorgen dat ze misschien iets hebben opgelopen of zwanger zijn. Daarbij komt nog dat bijna de helft van de jongeren die geen relatie hebben, geen pakje condooms meeneemt. Dat is de reden dat we hier staan. We geven voorlichting over veilig vrijen en voor iedereen hebben we gratis condooms.”

Bewezen is dat jongeren die vooraf een pakje condooms in de koffer hebben gedaan, veiliger vrijen dan leeftijdgenoten die zonder condooms op zak zijn vertrokken. Wanneer iemand een condoom kan laten zien, is het namelijk makkelijker om over veilig vrijen te beginnen, wat het veilig vrijen weer bevordert. Het niet bij de hand hebben van condooms op het moment van geslachtsgemeenschap is een belangrijke oorzaak van onveilig vrijen door jongeren. Ongeveer veertig procent van de jongeren (14-35 jaar) overkomt het wel eens dat ze een condoom nodig hebben, maar er geen bij de hand hebben. De helft vrijt vervolgens onveilig.


“Om te voorkomen dat je zonder condooms zit, is het slim altijd een paar condooms mee te nemen op vakantie. Condooms zijn namelijk niet overal even goed verkrijgbaar en de kwaliteit laat in het buitenland wel eens te wensen over. Ook kan het lastig zijn in een vreemd land aan een vreemde winkelier uit te leggen dat je condooms wilt kopen”, aldus Hoeksema, die voor verdere informatie verwijst naar de site
www.goedvoorbereid.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

13 gedachten over “GGD deelt gratis condooms uit”

 1. Laat de ChristenUnie en de SGP niet over deze actie horen. We worden hier per slot van rekening omringd door religieuze bolwerken als Staphorst, Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis and de Noord Veluwe !!!

 2. Gezellig slaat ook de spijker op z’n kop met

  Laat de ChristenUnie en de SGP niet over deze actie horen. We worden hier per slot van rekening omringd door religieuze bolwerken als Staphorst, Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis and de Noord Veluwe

 3. geschreven door Chris, op 24 juli 2008 om 12:16

  Dat valt reuze mee, gezellig. Voor zover ik weet is het vooral de katholieke kerk die niet zo dol is op condooms.

  André Rouvoet van de CU ook niet gezien zijn oproep om veel meer kinderen op de wereld te zetten.

 4. Echt…welke zot er bedacht heeft, dat veel kindjes maken een oplossing tegen de vergrijzing is wil ik wel eens spreken!
  Die kindjes krijgen dan toch nog een VEEL groter vergrijzingsprobleem?

 5. Klopt, de katholieke kerk heeft het ook niet zo op rubbertjes. Naast een Katholieke kerk staat echter wel weer vaak een cafe. En da’s gezellig !!!! 😀

 6. Denk wel dat het wel of niet gebruiken invloed heeft op de gemiddelde leeftijd waarop men trouwt. In de Bijbelbelt wil men ook graag van bil, echter dat mag officeel pas nadat er enige officiele poppenkast handelingen afgerond zijn (=huwelijk).

  Omdat men ook kwablijkelijk jeuk krijgt, trouwt men maar vroeg.
  Misschien ineressant voedsel voor een wetenschappelijke studie.

  Het niet gebruiken van rubbertjes zal in ieder geval wel niet het gevolg zijn van een rubberallergie !

Reacties zijn gesloten.