‘KNVB toont geen respect voor Jol’

Foto van auteur

Zwolle – De voetbalbond schittert door afwezigheid bij afscheidsduel Jol “Geen handdruk, geen bloemetje. Er was niemand van de KNVB. Ik heb zelfs geen belletje, mailtje of brief ontvangen. En dat vind ik respectloos.” Dat zijn afscheid in de schaduw zou staan van het feest dat Jaap Stam in Zwolle ten deel viel, wist scheidsrechter Dick Jol (52) van tevoren. Maar dat zijn werkgever, de voetbalbond, in het Oosterenk-stadion zou schitteren door afwezigheid, deed pijn. “Eigenlijk ben ik niet eens verbaasd. Dat was ik nooit. Ik wist dat er in Zeist werkelijk alles kon gebeuren. Maar teleurgesteld ben ik wel, ja.”

”In 1990 ben ik op de C-lijst terechtgekomen. Ik heb op het WK voor militairen gefloten, leidde de finale van het WK voor clubteams in Brazilië, was drie duels actief op EURO 2000 inclusief de kwartfinale, kreeg als kroon op mijn werk de Champions Leaguefinale in 2001 en floot achttien duels in de Japanse J-league. Altijd – meer dan 500 wedstrijden in het betaalde voetbal – heb ik de bond met verve vertegenwoordigd. Maar tot dusver heb ik niks vernomen uit Zeist. Het is jammer dat ze op deze manier met hun mensen omgaan.”

Bron: De Telegraaf

De Hagenaar haalde zijn voldoening uit het respect dat de vele – door Stam uitgenodigde – internationale sterren voor hem toonden. “Team Jaap Stam-Ajax was voor mij natuurlijk een prachtig afscheidsduel. En als jongens als Clarence Seedorf en andere oud-internationals zeggen dat ze het onbegrijpelijk vinden dat ik stop, doet dat me wel wat. Carlo Ancelotti zei in zijn beste Engels: ‘Doodzonde, weer een topscheidsrechter weg’. Prachtig toch?”

Ook de clubs lieten zich niet onbetuigd. “Uit Amsterdam kreeg ik een schaal met daarin ‘Klasse, karakter en kunde. Respectvol adieu van AFC Ajax’. Sparta gaf eveneens een schaal en Kortrijk – net als Jaap Stam – een schitterend shirt. Daarnaast ontving ik stapels brieven en mails en boden diverse trainers uit het betaalde voetbal aan eens een dagje mee te lopen. Ik ben sinds kort immers coach van Blauw-Zwart in Wassenaar.”

Daarnaast zal Jol zijn wedstrijdjes blijven fluiten. “Op amateurniveau. Ik meld me aan bij het district West II.” Het liefst was hij op het hoogste platform actief gebleven, maar een verschil van inzicht met de KNVB vervroegde zijn afscheid. “Het vooruitzicht was dat ik het merendeel van de wedstrijden in de eerste divisie zou fluiten en daar paste ik voor. Wat me het meest stoorde, was dat in Zeist de vrijheid van meningsuiting in gevaar kwam. En ik denk niet, dat dit kan in Nederland.”

Jol: “De bond zegt openheid en transparantie na te streven. Maar daar is geen enkele sprake van. Zo werd ons door de beleidsbepalers ‘geadviseerd’ om niet mee te werken aan tv-programma’s, die volgens hen geen toegevoegde waarde hadden. Ik ben juist van mening dat de tv-kijkers juist zo veel mogelijk moeten zien dat er een méns achter een scheidsrechter zit. Als we tegen de zin van Zeist toch te gast waren in die uitzendingen of een kritisch interview gaven, dan merkten we dat gelijk in onze aanstellingen. Ik heb een mening, verkondig die en beschadig daar niemand mee.” De toparbiter kijkt vol spanning uit naar 1 september als hij tijdens het Voetballer van het Jaar gala in Studio 21 in Hilversum als beste scheidsrechter de Gouden Kaart ontvangt. “Ik ben écht benieuwd wie daar van de KNVB zal komen.”

“Het verbaast de KNVB dat Dick Jol ontstemd lijkt te zijn over de gang van zaken van afgelopen weekend. Jol heeft ons expliciet verzocht geen aandacht aan zijn afscheid te besteden en daaraan heeft de KNVB gehoor gegeven”, laat een woordvoerder van de voetbalbond in een reactie weten.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

14 gedachten over “‘KNVB toont geen respect voor Jol’”

 1. Ze hadden toch ook niks hoeven doen? Er alleen zijn zegt toch al heel wat? Beetje vreemd verhaal van beide kanten, lijkt me.

 2. Idd…vieze machtsspelletjes binnen de hoge regionen van de KNVB…
  Beetje matig hoe afscheid wordt genomen van (nog steeds) de beste scheidsrechter van Nederland…

 3. Toen voor tijden geleden dhr KESSLER van de KNVB in de fout ging was er veel kritiek op hem ,maar dat is lekker in de doofpot gestopt .En een scheidsrechter als Jol die altijd goed floot laten ze in de kou staan de KNVB een beetje een smerig bestuurtje daar onder Kessler een eigen zakkenvuller is dat .

 4. Misschien is het de KNVB tegen gaan staan dat Dick J. teveel een showmannetje werd. Bij Ter land ter zee etc waar Sjek van Gelder ook zat. Of speelt die ouwe illigale gokzaak nog mee; al is hij volgens mij niet veroordeeld en er in geluisd door zijn ex. Misschien was Dick gewoon te populair onder de voetballers? Kon hij té goed met de pers en De Televaag? Maar als er een reden denkbaar is dat geen fatsoenlijk afscheid werd genomen, hebben wij als KNVB-leden ook recht om het te horen. Al komen ze met een lullig “hij heeft expliciet verzoch om geen afscheid te nemen……”, wat je maar moet geloven. Dan laat je 1 van die ex-spelers of zo toch op zijn minst een bloemetje geven……. Waar een grote bond enorm klein in kan zijn. Want een goede aanvoelende scheids was hij!

 5. ja Dick je hebt het allemaal goed verwoord en denk ook dat ze bij de KNVB nu wel op hun hoofd zitten te krabben waar ze straks als er vragen over worden gesteld moeten antwoorden zal wel een of andere smoes zijn .

 6. Tja, maar welke hoernalist stelt tegenwoordig nog kritische vragen :'(
  Vrees dat de meesten allemaal lijntjes voor info hebben lopen, die laten het hierbij. VI misschien?

 7. Vrees dat de h*oernalistiek teveel lijntjes heeft lopen om objectief en kritisch te zijn Pieter. Dus dit soort kritische vragen zullen niet snel aan Kessler en zijn maten worden gesteld. Ook vreemd trouwens: De reden dat Foppe zijn contract eerst niet wilde verlengen……
  Misschien wil VI er nog eens een item voor vrijmaken? Of dat leuke voetbalblad “Voetbalmotief”? Jol is immers de link met Zwolle.

 8. Tja, was wel een lullig gok-verhaal destijds. Ik hou het erop dat zijn ex wraak wilde nemen. Dick blonk uit in zijn “cohesie” met de spelers vond ik. “TROS Ter land….wegschieten” en “glij em er eens in” etc had ie niet moeten doen.

Reacties zijn gesloten.