Hedon Productiehuis en Travers Welzijn komen met nieuwe ontwikkelplek voor moderne jongerencultuur

Foto van auteur

Foto: Stefan Lucassen

Zwolle – De komende periode legt het Hedon Productiehuis in samenwerking met partners Hedon en Travers Welzijn de laatste hand aan een grondige verbouwing tot een nieuwe culturele en sociale ontwikkellocatie in Zwolle.

De plek wordt een laboratorium en ontwikkelplek voor talenten op het gebied van songwriting, performance en muziekproductie. Zwolle is al vele jaren landelijk een smaakmaker op het gebied van jongerencultuur en wil met de realisatie van deze nieuwe plek het klimaat voor makers en talenten uit heel Oost-Nederland blijven stimuleren.

Diverse bestaande activiteiten als jongerenbroedplaats Fakkelteit, een initiatief vanuit Travers Welzijn en Raw Essence, de plek voor rauwe dansstijlen, gaan op deze nieuwe plek aan de Gasthuisdijk in Zwolle onderdak vinden. Maar ook tal van nieuwe initiatieven. Dit alles is gelinkt aan een landelijk programma van OCW genaamd Hybride Productiehuis.

Sinds het begin van deze eeuw is Zwolle een smaakmaker op het gebied van moderne jongerencultuur. In deze periode is er door artiesten als Rico & Sticks, Typhoon en Kubus en tal van andere muzikanten veel waardevolle kennis opgedaan. Met het realiseren van deze nieuwe ontwikkelplek wil Hedon in samenwerking met een groot aantal artiesten en andere specialisten op het gebied van jongerencultuur deze opgedane kennis overzetten op een nieuwe generatie. Dit om het culturele klimaat van de regio te versterken.

In de ontwikkelplaats waarvan de naam op een later moment onthuld zal worden, komen naast meerdere professionele oefenruimtes ook een opnamestudio, een liveruimte waar voorstellingen kunnen worden gerepeteerd, speciale ruimtes voor (moderne) dans en een keuken waar gekookt kan worden, zodat er organisch een community zal ontstaan waar de diverse makers met elkaar kunnen samenwerken en kennis overbrengen.

Op deze ontwikkelplek gaan makers van elk niveau onderdak vinden: van jonge starters uit de regio Zwolle en talenten uit de provincies Overijssel, Drenthe en Gelderland tot Nederlands toptalent die gebruik willen maken van de specifieke kennis van straatcultuur die deze community heeft.

Door het creëren van een community willen de betrokken partijen lokaal en regionaal talent de ruimte bieden om zichzelf uit te dagen en zich te ontwikkelen tot zelfstandig maker. Door de persoonlijke begeleiding van professionals uit de top van Nederland moeten de regio Zwolle en de provincie Overijssel nog aantrekkelijker worden voor cultureel (top)talent.

Om de makers nog meer ruimte te geven zijn er diverse talentenbeurzen beschikbaar voor zowel rappers, producers, zang en dans(crews). Er worden regelmatig (netwerk)activiteiten georganiseerd als writerscamps, masterclasses, Raw Essence Academy en specifieke bijeenkomsten voor producers, dansers en artiesten.

Anne Riemersma, directeur van Hedon en Travers Welzijn is enthousiast over het resultaat. “Zwolle heeft behoefte aan mooie plekken waar op een vernieuwende wijze cultuur wordt gemaakt en waar mensen samenkomen. Mede dankzij het programma Hybride Productiehuis in samenwerking met gemeente Zwolle, de Provincie Overijssel, de Zwolse Theaters en OCW zien we al mooie crossovers ontstaan. Het realiseren van een eigen plek voor Urban kunsten is een langgekoesterde wens van Hedon voor Zwolle.”