Het weer: Zonnig, droog en warmer

Foto van auteur

Diezerkade
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Woensdag is het droog en zonnig in Zwolle. En het wordt wat warmer: ‘s middags 22 graden in de stad en een graadje lager in het buitengebied. De oostenwind is minder pittig dan tijdens de afgelopen dagen. Maar een matige wind, kracht 3 tot 4 wordt nog wel berekend.

De lucht is egaal blauw, want bewolking is er niet. De aangevoerde lucht is droog en komt uit het oosten. Hoewel het zicht zeer goed is, is in het onderste deel van de atmosfeer toch enige heiigheid te bespeuren. De waarnemingen van Luchtmeetnet bevestigen dat er overdag een verhoogde hoeveelheid fijnstof in de lucht zit.

De luchtkwaliteit wordt gekwalificeerd als matig. Het fijnstof bestaat waarschijnlijk uit stof dat opgegooid wordt door landbouwmachines die op kurkdroge akkers aan het werk zijn. En er zijn overdag veel pollen in de lucht van bomen en grassen. Dit alles wordt met de wind vanuit het oosten hierheen getransporteerd.

Donderdag is deze situatie niet anders, maar er is beduidend minder wind, zodat de aanvoer van stof en pollen uit het oosten geringer zal zijn. Ook dan schijnt de zon ongehinderd en de temperatuur stijgt naar een bijna zomers niveau van 23 graden.

De luchtkwaliteit verbetert vrijdag, doordat de wind naar het noorden draait. De aanvoer is dan vanaf de Noordzee. Schone lucht, met weinig fijnstof. De temperatuur doet in de noordenwind een stap terug naar ongeveer 19 graden. Er verschijnt mogelijk weer enige sluierbewolking tegen het blauwe hemeldecor boven Zwolle. Het blijft droog.