Het weer: Zon, stapelwolken en droog

Foto van auteur

Stadsgracht
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Dinsdag is qua weer de iets betere versie van maandag. Er is meer zonneschijn. Een bui zoals op maandagmiddag wordt niet verwacht. Die dumpte rond half zes in de gauwigheid ruim 11 liter regenwater per vierkante meter in Zwolle. Onweer werd ook gehoord.

Dinsdag begint ‘s morgens vroeg met mistbanken, vooral in het buitengebied. Behalve de zon verschijnen ook stapelwolken. Het blijft droog. De temperatuur stijgt van 12 graden in de vroege ochtend naar 22 graden in de middag. De wind waait zwakjes uit noordwest tot west. Wie ‘s avonds laat goed oplet, merkt dat de wind naar richtingen rond zuid is gedraaid. Geen onbelangrijk detail, want daarmee begint de aanvoer van warme lucht.

Woensdag stijgt het kwik op de Zwolse thermometers, na een nacht met wat bewolking en ongeveer 14 graden als minimum, boven de 25 graden uit. Waarschijnlijk wordt 30 graden hier nog niet gehaald, in Zuid-Limburg wel. De zon ondervindt weinig hinder van wolken, want het zijn er weinig. Veel blauwe lucht. Er waait een zuidwestenwindje, dat maximaal sterkte 3 Beaufort heeft. Warm zomerweer.

Heet zomerweer staat vanaf donderdag op het programma dankzij uitgestrekte hogedrukinvloed in Europa, die dagenlang aanhoudt. De zon brandt er ongeremd op los, want er is nauwelijks een wolkje om de instraling te temperen. De hitte stuwt het kwik boven de 30 graden uit. Elke dag wordt het een paar graden warmer, met zaterdag als heetste dag. Mogelijk krijgt Zwolle dan een snikhete en kurkdroge 35 graden te verdragen.

Of de tropische 30 gradengrens zondag ook nog overschreden wordt, is onzekerder geworden. Er zijn meerdere weermodellen die eraan twijfelen, maar ook zij gaan nog voor 25+ als middagtemperatuur.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)