Het weer in het weekend: Zon, veel stapelwolken en een enkele bui

Foto van auteur

Ter Pelkwijkstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zaterdag en zondag wordt het weer bepaald door een lagedrukgebiedje dat zich boven onze omgeving bevindt. Dit maakt het weer in Zwolle niet superslecht, maar wel onbetrouwbaar. Hoewel de zon van de partij is, zit hij de helft van de tijd achter stapelwolken, die talrijk zijn.

De onbetrouwbaarheid zit er vooral in dat zo’n wolk kan uitgroeien tot een bui, misschien met een donderklap. De kans daarop is het grootst in de middag, nadat het op de grond wat opgewarmd is en het temperatuurverschil met de koude bovenlucht groot wordt. Dit geldt zowel voor zaterdag als zondag. De middagtemperatuur in de stad blijft op beide dagen net onder de 21 graden. In de nachten daalt het kwik naar een frisse 12 graden.

De wind in het weekend is overdag zwak tot matig, kracht 2 à 3. Zaterdag uit het zuidwesten, in de nacht naar zondag draaiend naar richtingen rond noord.

De weekendbuien zullen minder zwaar uitpakken dan de samengeklonterde joekels die vrijdag aan het begin van de avond over Zwolle trokken. Er zat onweer in en ze stortten in korte tijd ruim 20 liter regenwater per vierkante meter op de stad.

In de nieuwe week komt hogedrukgebied Harald het weer verbeteren. Maandag, dinsdag en woensdag beloven overwegend droog te verlopen bij een temperatuur rond 19 graden. Wat iets te koel is voor de tijd van het jaar. Maar de mix van wolken, zon en weinig wind, zou wel eens prettig septemberweer kunnen opleveren. In de tweede helft van de week zit meer warmte in het weervat, maar de kans op regen stijgt dan ook.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)