Meelwormen uit Zwolle op het menu?

Foto van auteur

Wouter Simons: "Meelwormen zijn de toekomst."

Zwolle – Komende winter start EntoBreed in Zwolle hun eerste meelwormenkwekerij. De Zwollenaar/Assendorper Wouter Simons, oprichter van EntoBreed, ziet kansen voor het kweken van meelwormen die gebruikt kunnen worden in vleesvervangers en eiwitrijke producten. Voor de realisatie is hij een crowdfunding campagne gestart op CrowdAboutNow.

De consumptie van vleesproducten maar ook vleesvervangers is afgelopen jaar weer gestegen. Donderdag werden deze cijfers bekendgemaakt op basis van onderzoek door het bureau Wageningen Economic Research. Wouter Simons begrijpt dat er alternatieven moeten komen voor de intensieve veehouderij. Han Hazekamp van Entofarm Solutions, leverancier van een duurzaam insecten-kweeksysteem, onderschrijft dit.

“Ik wil laten zien dat het anders kan, dat meelwormen de toekomst zijn. Ik strijd voor een duurzame en circulaire voedselketen”, vertelt Simons. Met EntoBreed gaat Simons meelwormen kweken, waarvan het eiwit als vleesvervangers en alternatieve eiwitbron verwerkt wordt in levensmiddelen zoals hamburgers, gehakt en pasta. En dat met een minimale impact op milieu en leefomgeving. Niet vegetarisch, wel duurzaam.

Simons is in overleg met de gemeente Zwolle voor een geschikte locatie, waar binnenkort duizenden kilo’s duurzame eiwitten geproduceerd zullen worden. De kweekcellen die daar komen te staan, zijn slim ingericht waardoor er weinig energie verbruikt wordt. De basis van dit kweeksysteem wordt geleverd door Entofarm Solutions, EntoBreed maakt er zelf een energieneutraal systeem van.

De meelwormen zelf worden gevoerd met reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. Zo werkt EntoBreed bijvoorbeeld samen met de Zwolse brouwerij Hettinga Bier. De moutresten die als restproduct overblijven na het brouwen, worden gebruikt als voedsel voor de meelwormen.

“Door het gebruik van deze lokale reststroom, creëren we voor Hettinga Bier een waardevolleafzet van hun restproduct en werken we samen aan een circulaire voedselketen”, legt Simons
uit.

Als jonge startup timmert EntoBreed hard aan de weg. Simons is een crowdfunding gestart via CrowdAboutNow. Om de kwekerij de komende maanden in te kunnen richten met goed geïsoleerde en energiezuinige kweekcellen, een ventilatiesysteem en hypermoderne kweektechniek, investeert hij tonnen. Via crowdfunding zoekt Simons een betrokken groep investeerders die samen minimaal 100.000 euro bijeen brengen.

“Het is voor mij zeer logisch om te kiezen voor crowdfunding. Zo kan ik een deel van onze plannen financieren met een betrokken groep mensen, die samen met mij willen pionieren in het gebruik van insecten als alternatieve bron voor eiwitten in ons eten”, aldus Simons, waarna hij verder gaat: “De crowdfunding loopt al goed, maar we zijn uiteraard nog op zoek naar extra investeerders die willen bijdragen aan een duurzamere wereld.”

Insecten verwerkt in ons voedsel is al lang geen anekdote van een exotische vakantie meer. Dit bewijst ook collega insectenkwekerij Protix, die vorige week de Dutch Innovation Award 2020 won. De wereld is er klaar voor. “Over drie jaar is het eten van insecten helemaal ingeburgerd”, onderschrijft Simons de uitspraak van Han Hazekamp.