Het weer: Bewolking en een glimp van de zon, in de middag misschien een buitje

Foto van auteur

Thorbeckegracht
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Maandag begint in Zwolle een week met wisselvallig en zacht weer. Vanaf dinsdag gaat ook de wind zich ermee bemoeien, zodat het meer herfst dan winter lijkt. Maar maandagochtend is er weinig aan de hand. Veel bewolking, een glimp van de zon en droog.

In de middag groeit de kans op een licht buitje, veel zal het niet voorstellen. Het kwik begint ‘s morgens enkele graden boven het vriespunt en ook aan de grond is er waarschijnlijk geen vorst meer. In de middag staat je thermometer net als zondagmiddag in de buurt van 6 graden. De wind neemt in de ochtend toe van kracht 3 naar kracht 4 uit het zuidwesten. Een vrij energieke bries. Het weer wordt deze week aangestuurd door lagedrukgebieden ver weg en dichtbij.

Deze zorgen vanaf dinsdag niet alleen voor regen en een stevige wind, maar ook voor de aanzuiging van aanmerkelijk zachtere lucht. Daar horen slechtweergebieden bij, het eerste arriveert in de nacht van maandag op dinsdag. Het gaat ’s nachts flink regenen en de zuidwestenwind neemt toe naar kracht 4 tot 5, een vrij krachtige wind.

Dinsdagochtend waait het stevig door en het regent nog pijpenstelen. In de middag en avond volgen droge perioden, afgewisseld met regen. De verwachte etmaalhoeveelheid neerslag wordt dinsdag in de regio Zwolle berekend op 10 tot 15 liter per vierkante meter. De zon zit kansloos te mokken achter een dik wolkenpakket. Toch een maximumtemperatuur rond 9 graden, door de aanvoer van zeer zachte lucht. Dat is ongeveer 3 graden hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar. Woensdag kan het zelfs 10 graden worden.

Donderdag trekt een lagedrukgebiedje, dat intussen boven Engeland is ontstaan, de Noordzee op richting Noorwegen. Wij krijgen waarschijnlijk met het krachtige windveld aan de zuidkant te maken: windkracht 5 tot 6, met kans op harde windstoten.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)