Thuis praten over levensvragen voor vijftigplussers

Foto van auteur

Zwolle – Juist in deze coronatijd kunnen mensen extra behoefte hebben aan een goed gesprek over de dingen die hen belasten. Voor iedereen van boven de 50 jaar zijn geestelijk verzorgers beschikbaar: geen kosten, geen verwijzing nodig.

Dit kan in de regio Zwolle via Geestelijke Verzorging Thuis Overijssel. Veel mensen kennen deze mogelijkheid niet. Ze denken dat geestelijk verzorgers alleen in ziekenhuizen en zorginstellingen werken en alleen over het geloof praten. Dat is zeker niet zo, alles op het gebied van levensvragen kan onderwerp van gesprek zijn en Geestelijke Verzorging Thuis Overijssel werkt tevens in de eerstelijn. Gesprekken kunnen vaak ook online plaatsvinden, als je nu liever niemand over de vloer wilt hebben.

Niemand hoeft met levensvragen te blijven zitten. Tot nu toe werd geestelijke verzorging vooral binnen instellingen gegeven, zoals in een ziekenhuis of een verpleeghuis. Doordat steeds meer mensen thuis blijven wonen als ze ziek zijn, of wanneer ze ouder worden, is er meer behoefte aan begeleiding van een geestelijk verzorger in de thuissituatie.

Daarom is er nu subsidie beschikbaar voor geestelijke verzorging thuis. Dit is bedoeld voor iedereen van 50 jaar en ouder die worstelt met levensvragen en voor mensen in de palliatieve fase en de mensen om hen heen. Inwoners van Zwolle en omstreken kunnen gebruikmaken van dit aanbod.

Wat zijn levensvragen of zingeving? Levensvragen raken de betekenis van het bestaan, de zin van het leven. Het zijn vragen die sterk kunnen opspelen wanneer iemand te maken krijgt met een ingrijpende gebeurtenis, ongeneeslijke ziekte of een beperkte tijd van leven. Ook bij verlies van werk, partner of verlies van mogelijkheden door ziek zijn. Of wanneer iemand heel kwetsbaar is. Het kan gaan over een ingrijpende gebeurtenis in het leven maar ook over geloof en spiritualiteit. Levensvragen zijn heel persoonlijk. Een gesprek met een geestelijk verzorger kan u helpen er beter zicht op te krijgen en te onderzoeken in welke richting u ermee verder kunt.

Voorbeelden van vragen zijn:

  • Wat voor zin heeft mijn leven (gehad)?
  • Welke onverwerkte zaken maken mij onrustig?
  • Wie ben ik nog nu ik niet meer werk, alleen ben?
  • Hoe moet het verder met mijn naasten? Ben ik mij naasten niet tot last?
  • Wat is er na dit leven?
  • Wat geeft mij kracht om voort te leven?
  • Waarom ik? Waar heb ik dit aan verdiend?
  • Waarom moet ik zo lijden? Heeft het leven nu nog zin?
  • Mag ik uit het leven stappen?

Op www.gvthuisoverijssel.nl staat informatie over het team in de regio Zwolle en over de contactmogelijkheden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)