Bewegingsprogramma Abbot succesvol

Foto van auteur

Afgelopen week is op feestelijke en informatieve wijze het Abbott Fit Programma (AFP) afgesloten. Het AFP is een initiatief van Abbott B.V. waarbij eigen medewerkers de mogelijkheid kregen om onder professionele begeleiding gewicht te verliezen. Dit omdat de organisatie is begaan met de gezondheid van haar medewerkers.  Het programma liep in 2005-2006 bij twee lokaties van Abbott in Nederland (waaronder Zwolle) en de resultaten zijn uitstekend te noemen: het vetpercentage van de deelnemers nam af met 15,6% en de buikomvang met 11,2%. 

De opzet van het AFP bestond uit drie fasen: er werd gestart met een energiebeperkt dieet en bewegingsprogramma van zes weken met als doelstelling een fors gewichtsverlies. Na deze weken volgde het aanleren van een gezond eet- en bewegingspatroon, eventueel met medicamenteuze ondersteuning. Deze periode duurde 12 weken.

Kwaliteitsfunctionaris van Abbott en deelnemer AFP Peter Preenen vertelt: “Mijn buikomvang was na deze tweede fase aanzienlijk minder geworden en ik moest nieuwe kleding kopen. Mijn vetpercentage nam van 54% af naar 28%. Dit stimuleerde enorm.” Om het resultaat vast te houden, heeft het programma een derde fase die als doel heeft om het gezonde leefpatroon te optimaliseren en gewicht en fitheid vast te houden. Het AFP werd begeleid door internist Joop Stork, diëtiste Saskia Kamp en bewegingsdeskundige Mark Kettenis. Doordat de maaltijden in de kantine en tijdens nachtdiensten werden aangepast, werd het voor medewerkers makkelijker zich aan de gezonde voedingsadviezen te houden.

 
Resultaten
Alle deelnemers verloren gewicht. Zowel de mannen als de vrouwen hebben een lager vetpercentage (resp. 21,5% en 7,8%) en een minder grote buikomvang in centimeters. De mannen hebben 11,6% minder buikomvang dan bij start van het programma. Bij vrouwen was dit 7,8%. De buikomvang is gecorreleerd aan risicofactoren zoals hart- en vaatziekten en diabetes mellitis en daarom van belang bij een goede gezondheid.
 
Het enthousiasme van de deelnemers werkte aanstekelijk op collega’s die niet aan het AFP deelnamen. Vanuit de medewerkers kwam de vraag om gezondere maaltijden aan te bieden bij overwerk. Ook intensiveerde de deelname aan bedrijfsfitness. Sinds het begin van het AFP worden Pilates-workouts aangeboden op het bedrijf, die intensief worden bezocht.
 
Vervolg
Naast het energiebeperkte dieet en bewegingsprogramma dat als doel had gewicht te verliezen en vast te houden, koos 27% van de deelnemers voor medicamenteuze ondersteuning tijdens het programma. Peter Preenen gebruikte geen medicatie. Hij koos voor gezond eten met veel groente en fruit, aangevuld met beweging en een speciale drinkvoeding die Abbott zelf produceert in Zwolle. Hij is tevreden over het programma: “Meer medewerkers zijn gaan bewegen en zitten beter in hun vel. Ik hoop dat mijn werkgever nog lang doorgaat met het stimuleren hiervan!”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)