Daling Covid-ziekenhuisopnames in Isala, maar zorgen over nieuwe virusvarianten

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – In het Isala ziekenhuis in Zwolle worden vrijdag in totaal 33 Covid-patiënten verpleegd. Van hen liggen dertien met ernstige klachten op de intensive care. Dit deelde Isala-woordvoerder Gerben Hart mee aan Weblog Zwolle.

Hij meldde tevens dat er geen Covid-patiënten van of naar een ander ziekenhuis zijn getransporteerd. Twee weken geleden behandelde Isala in totaal 39 patiënten die besmet waren met het coronavirus, van wie zeventien op de intensive care lagen. De voorzichtige dalende trend in het aantal Covid-patiënten in Isala gaat hand in hand met de lichte afname van het aantal nieuwe besmettingen in de regio IJsselland.

Het gemiddeld aantal nieuwe ziekenhuisopnames in heel Nederland is iets lager dan vorige week. Dit maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding vrijdag bekend. “Daarom verwachten we dat de dalende trend in bezetting langzaam doorzet. Wel maken we ons zorgen omdat de Britse Covid-variant veel besmettelijker is dan de huidige variant. Hierdoor kan het aantal besmettingen en de instroom op de intensive care en in de kliniek snel toenemen.”

Afgelopen periode zijn alle medewerkers van Isala gevaccineerd die in aanmerking kwamen voor de eerste vaccinatieronde. Het gaat om zorgpersoneel in de acute as: spoedeisende hulp, intensive care en personeel op de Covid-cohortafdeling van Isala. Woordvoerder Hart: ”Bijna iedereen die een uitnodiging kreeg, heeft gehoor gegeven aan de oproep. Over enkele weken krijgen zij de tweede prik. Wanneer alle zorgmedewerkers worden gevaccineerd, wordt landelijk bepaald volgens het RIVM/GGD.”

De werkdruk op de intensive care blijft hoog, aldus Gerben Hart. “De Covid-zorg is intensief. Daarnaast liggen er ook veel patiënten op de IC uit de reguliere zorg. Er worden zo veel mogelijk reguliere operaties en behandelingen uitgevoerd. Door de coronacrisis zijn de afgelopen periode achterstanden ontstaan door uitgestelde zorg. Dus de druk om iedereen de juiste zorg te kunnen bieden blijft hoog. Dat geldt ook voor andere afdelingen.”

Ondanks de licht dalende lijn in het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames is de lockdown verder aangescherpt met een avondklok vanaf zaterdag. De regering maakt zich grote zorgen om de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen.

Veiligheidsregio IJsselland: “We moeten ons nog een keer schrap zetten, nu de Britse coronavariant en andere meer besmettelijke varianten op ons af komen. We moeten het uiterste doen om een derde golf voor te blijven en zo klein mogelijk te houden. In heel Nederland geldt daarom vanaf zaterdag 23 januari een avondklok.”

De avondklok geldt tussen 21.00 uur ’s avonds en 4.30 uur ’s ochtends. “Dit zorgt ervoor dat we minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten. Daarmee helpen we om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dit gebeurt op een moment dat we coronamoe zijn. Het is zwaar en het voelt alsof het alleen maar zwaarder wordt, maar we kunnen het alleen samen. Blijf volhouden,” aldus Veiligheidsregio IJsselland.

Foto's 2
Daling Covid-ziekenhuisopnames in Isala, maar zorgen over nieuwe virusvarianten - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Daling Covid-ziekenhuisopnames in Isala, maar zorgen over nieuwe virusvarianten