Het weer: Droog vriesweer met wat zon en minder wind

Foto van auteur

Industrieweg
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Dinsdag is een ijsdag, want het kwik blijft in Zwolle de hele dag onder nul graden. In de vroege ochtend is de minimumtemperatuur afhankelijk van de hoeveelheid bewolking. Mocht het in de nanacht even opklaren, dan weet het kwik de grens van strenge vorst te bereiken: -10 graden. Mocht dat niet gebeuren, dan zakt Zwolle iets minder ver de diepvrieskou in.

De sneeuw die zondag en maandag is gevallen, blijft bij deze lage temperatuur natuurlijk liggen. Dinsdag komt er geen verse sneeuw bij. De bewolking wordt dunner en de zon gaat af en toe het sneeuwdek beschijnen. Rond het middaguur liggen de kaarten voor een winterzonnetje het best. Een maximumtemperatuur van ongeveer -3 graden en een stuk minder wind: zwak tot matig, windkracht 2 tot 3. Dat maakt voor het gevoel veel verschil, geen snijdende kou meer.

In de nacht naar woensdag en woensdagochtend kan de grens tussen matige en strenge vorst worden doorbroken. Houd rekening met een minimumtemperatuur van -10 graden of lager. Bekend is dat strooizout bij deze lage temperatuur zijn werking gaat verliezen. Gestrooide weggedeelten kunnen dus toch verraderlijk glad zijn.

Verse neerslag wordt woensdag niet verwacht. De zon krijgt ruimte om mooie wintertaferelen te veroorzaken in Zwolle en omgeving.

Dat geldt ook voor de rest van deze winterweek. Hogedruk bouwt zich op boven onze omgeving en de perspectieven voor de zon zijn goed. Er komt tot en met het weekend geen sneeuw of andere winterse neerslag bij. We mogen strenge vorst in de nachten verwachten.