Het weer: Eerst matige vorst, daarna zon, wolken en weinig wind

Foto van auteur

Plattenborgstraat
Foto: Gerrit-Jan Mondria

Zwolle – Woensdagochtend rond acht uur vriest het ongeveer 8 graden in Zwolle. Het kan nevelig zijn en ook is een lage mistbank mogelijk. Eventuele mist kan aanvriezen op objecten, zoals autoruiten. Kijken we omhoog, dan zien we wolkenvelden. Maar de zon komt erbij en de temperatuur stijgt naar -1 graad.

Uit de wolken zweven soms een paar vederlichte sneeuwvlokjes naar beneden. Dinsdag meldden de beide weerstations van Weblog Zwolle een maximumtemperatuur in de middag van slechts een fractie onder nul. Minder koud dan verwacht, wat extra opviel doordat de wind nauwelijks voor afkoeling zorgde. Verrassend lekker weer. Ook woensdag is de wind geen verkleumende factor. Kracht 2 à 3, zwak tot matig, uit het noordoosten. In de avond en nacht naar donderdag kapt de wind er helemaal mee.

In de vriesnacht van woensdag op donderdag zakt het kwik naar -10 graden of nog iets kouder. Strenge vorst.

Donderdag tot en met zondag wordt Zwolle getrakteerd op zonnig en droog winterweer. Boven de zonbeschenen sneeuwvlaktes in het buitengebied van Zwolle is het licht fel. Je hebt een zonnebril nodig. Overdag staat een maximum van ongeveer -4 graden op de stadsthermometers, in combinatie met weinig wind. Beter kan winterweer in de regio Zwolle haast niet worden.

In de nacht van donderdag op vrijdag, en van vrijdag op zaterdag, komt het in Zwolle waarschijnlijk tot zeer strenge vorst: -15 graden of kouder. Het ijs op de Zwolse stadsgrachten, de uiterwaarden ander buitenwater wordt centimeters dikker.

Sommige weermodellen berekenen lichte dooi vanaf volgende week dinsdag. Maar dat nemen we nog met een korrel strooizout.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)