Vijftig horecazaken in Zwolle zetten terrassen uit

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – De Zwolse horeca is er klaar mee. Het is volgens hen logisch dat mensen de zon opzoeken en naar buiten gaan, maar de overheid wil toch controle en beheersbaarheid? De horeca begrijpt dat er maatregelen nodig zijn om aan deze situatie een einde te maken, zij geven aan te kunnen helpen in de uitvoering en willen zorgen voor een veilige omgeving.

“We hebben expertise op het gebied van mensen veilig ontvangen , routing hanteren, mensen aanspreken op gedrag met behoud van een goede sfeer. Nu blijven we aan de zijlijn staan, willen ze ons niet horen, laat staan naar ons luisteren. We tellen niet mee. Niet de horeca is overigens de aanzuigende werking, maar het feit dat mensen bij elkaar willen komen, waar dan ook. Nu gebeurt dat in de binnensteden op de pleinen, in tuinen en parken, ongecontroleerd. Dit kan beter bij ons plaatsvinden, gecontroleerd en veilig. Maak juist gebruik van onze expertise!”

Vijftig horeca ondernemers laten aan Weblog Zwolle weten zaterdag de terrassen uit te zetten. “Niet om mensen te ontvangen, maar om duidelijk te maken dat mensen VEILIG en gecontroleerd buiten kunnen zitten, gastvrij worden ontvangen door een beroepsgroep die tijdens de vorige heropening van de horeca al heeft bewezen dat ze dit kunnen.”

De horeca wil aandacht vragen voor het feit dat zij noodgedwongen dicht blijven en zegt met klem:
“We roepen mensen niet op om massaal naar de stad te komen vanaf zaterdag, we mogen ze niet ontvangen en zullen ons vooralsnog aan deze regels houden. We willen gehoord en gezien worden als een professionele beroepsgroep, maak als overheid juist gebruik van de horeca, juist vóór de veiligheid!”

De Zwolse horeca is het zat en voor veel zaken is de wanhoop nabij: “De horeca betaalt een heel groot deel van de rekening, al veel te lang. De horeca heeft perspectief en financiële compensatie nodig, het is op.”