Het weer: Rustig, vrij koud en bewolkt, in de avond regen

Foto van auteur

Oldhuisstraat
Foto: Nienke Mondria

Zwolle – Maandag ziet het er voor de zon boven Zwolle ongunstig uit. Een knipoog tussen de wolken door is in de ochtend mogelijk, met veel geluk. Overdag kan een verdwaald spatje regen neerdalen. Maar het is overwegend droog onder het wolkenpakket.

In de ochtend begin je met een temperatuur van slechts een paar graden boven het vriespunt. Waarschijnlijk is er ‘s morgens vroeg net geen vorst aan de grond. De kans op autoruiten krabben is dus ook minder groot dan in het weekend. In de loop van de dag stijgt het kwik in Zwolle naar een pover niveau rond 6 graden. De wind stelt een groot deel van dag weinig voor. De temperatuur wordt daardoor voor het gevoel niet extra gedrukt. Laten we het er maar op houden dat het rustig weer is. Lekker weer kunnen we dit met de beste wil van de wereld niet noemen.

In de middag komt er geleidelijk meer bewolking opzetten. Vanuit het noordwesten nadert een kleine storing. Hij heeft regen bij zich en trekt richting zuidoost. Zwolle ligt precies op de trekroute. Dit betekent dat vanaf het eind van de middag de kans op regen in de stad toeneemt. Maandagavond zijn er perioden met lichte regen en in de nacht naar dinsdag gaat het harder regenen. De storing trekt dan met de kern over de regio Zwolle en maakt er een natte boel van.

De wind draait tijdens de passage naar het noordwesten, maar is niet sterk. Wie midden in de nacht tussen de regendruppels tevens flatsen natte sneeuw ziet neerkomen, heeft dat goed gezien. Een aantal weermodellen signaleert deze mogelijkheid namelijk.

Dinsdagochtend druppelt het nog wat na. Er vallen gaten in het wolkendek, maar overtuigende opklaringen zijn te veel gevraagd. De bewolking houdt dinsdag de overhand. De wind is zwak, meest uit het noordwesten.

In de loop van woensdag komt een activerende Atlantische depressie met het centrum bij IJsland aan. Die stuurt regengebieden over onze omgeving. En ook zwengelt hij de wind behoorlijk aan. Vanaf woensdagavond een stevige zuidwestenwind, donderdag aanwakkerend naar windkracht 6. Mogelijk komt het dan tot zeer zware windstoten van boven de 100 kilometer per uur in onze regio. Hoe zich dit precies gaat ontwikkelen, volgen we op de voet, hier op Weblog Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)