Het weer: Mini-lente met veel zon en warmte

Foto van auteur

Almelose Kanaal
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Maandag is het begin van een week met twee gezichten. Eerst een warm gezicht en later een koud gezicht. Maandag krijgen we het warme gezicht, met een flink oplopende temperatuur. En vele uren zonneschijn. Het wordt ‘s middags 18 graden in Zwolle en wellicht stijgt het kwik daar midden in de stad wel overheen.

Een groot hogedrukgebied boven Midden-Europa zorgt bij ons voor wind uit het zuiden tot zuidwesten. Warme en droge lucht komt hierheen. Boven de stad zijn weinig wolken te zien. Misschien ’s morgens nog de laatste lage wolkenresten. Verder witte sluierbewolking hoog in de verder blauwe lucht. Die heeft ook de neiging om weg te drijven, zodat het hemeldecor geheel blauw kleurt. De zon heeft vrij spel boven Zwolle. Is er nog wat af te dingen op de eerste dag van deze mini-lente? Ja, de wind is aan de straffe kant, windkracht 4 uit het zuidwesten.

In de nacht naar dinsdag staat de volle maan aan een heldere sterrenhemel. De wind gaat liggen en het kwik daalt naar ongeveer 8 graden.

Dinsdag schijnt de zon van zonsopkomst tot zonsondergang ongehinderd. Goed, er drijven vermoedelijk plukken sluierbewolking over, maar dat is dan ook het enige op wolkengebied. De wind stelt weinig voor. Als je wat voelt, komt dat uit het zuiden tot zuidwesten. Zwolle scoort 20 graden op de thermometer, mogelijk nog iets meer. Ook dankzij weinig wind is het aangenaam buiten.

Woensdag is de laatste dag van de mini-lente. De zon schijnt van vroeg tot laat. Het blijft droog en het kwik stijgt boven de 20 graden.

In de nacht van woensdag op donderdag draait de wind 180 graden. Hij komt nu vanuit het noorden en dat is andere koek. De temperatuur zakt donderdag onder de 15 graden weg, vrijdag en zaterdag droppen we naar 10 graden of er zelfs onder. De overgang naar kouder weer verloopt waarschijnlijk zonder neerslag.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)