Vernielingen drijven speeltuin in Holtenbroek tot wanhoop

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Al meer dan zeventien jaar zet Wicher van de Worp (75) zich vol passie in voor de wijk Holtenbroek. Maar de beheerder van speeltuin De Regenboog en de beweegtuin zakt de moed onderhand in de schoenen. Keer op keer is de speeltuin slachtoffer van vernielingen. De beweegtuin zit daarom al bijna vier maanden op slot.

De amicale Holtenbroeker voelt zich in de steek gelaten door de gemeente en de politie. Trouw doet hij keer op keer aangifte van vernielingen maar hij hoort er nooit iets van terug. Het contact met de gemeente heeft hij in de loop der jaren ook sterk zien verminderen.

“Ooit had ik veel contact met de gemeente, zeker in de periode dat de beweegtuin gerealiseerd moest worden. Toen dat klaar was was het vooral mijn probleem,” zegt Van de Worp. De beweegtuin ligt pal achter speeltuin De Regenboog aan de Bachlaan. Het is een openbaar terrein met fitness-toestellen. Wijkbewoners en kinderen van de nabijgelegen school maken er gebruik van. Ook kinderen met een lichamelijke beperking konden hier veilig spelen.

De sporen van vernielingen zijn goed te zien in de beweegtuin. Bordjes zijn in brand gestoken, toestellen zijn vernield en van sommige apparaten zijn complete onderdelen gestolen. Het is zo onveilig dat de beweegtuin sinds januari op slot zit. “Ik kon niet anders, als een kind met een handicap valt omdat ergens een lager van op scherp gezet is dan wil ik dat niet op mijn geweten hebben,” aldus Van de Worp. “Alle toestellen moesten van de gemeente hufter-proof zijn maar ja, Holtenbroek overleven ze jammer genoeg dus niet.”

Ook in de speeltuin wordt regelmatig vernield. De kosten lopen de spuigaten uit. “Eerder ging ik zelf de wijk in om geld in te zamelen, maar ik kan het niet meer opbrengen,” zegt Van de Worp. “Heel veel komt op mij neer. Van het beheer tot toezicht en onderhoud. Vrijwilligers die me komen helpen om dit allemaal in stand te houden zijn meer dan welkom.” De meest recente vernieling in de speeltuin vond ruim een week geleden plaats. Een complete leuning is van een wip-wap voor kinderen in rolstoelen gesloopt. Terwijl Van de Worp naar de ontbrekende leuning wijst zegt hij: “Dit toestel is nu ook onbruikbaar, kinderen die slecht ter been zijn hebben de leuning nodig.” Niet alleen de vernielingen maken hem radeloos, ook de hoge reparatiekosten. “Er is al een bedrijf geweest om te kijken naar de wip voor rolstoelen. Met voorrijkosten zit je al snel weer aan achthonderd euro schade.”

De politie is op de hoogte van de vele vernielingen. Wijkagent Berthold Snippe laat weten dat de politie geen ijzer met handen kan breken. “Bij al deze aangiftes is er iets vernield of gestolen, echter is er jammer genoeg nooit iemand die iets heeft gezien of ons in de richting van daders kan wijzen.” De wijkagenten rijden wel regelmatig langs de speeltuin en beweegtuin. Onlangs werden er nog twee jongeren op de bon geslingerd door de wijkagenten van Holterbroek. “Ik fietste met wijkagent Rosendo Grovell langs de speeltuin toen er twee jongens in de glijbaan zaten te roken,” vertelt Snippe. “We zijn er achteraan gegaan en hebben ze uiteindelijk te pakken gekregen. Beide zijn bekeurd voor het bevinden op verboden terrein.”

De gemeente Zwolle zegt het te betreuren dat er bij Van de Worp een gevoel is ontstaan dat hij in de steek wordt gelaten. “Het is absoluut niet onze bedoeling,” zegt woordvoerder Twan Timmermans van de gemeente Zwolle. De beweegtuin wordt sowieso gerepareerd door de gemeente. Hier is al overleg over geweest. Het probleem is dat de gestolen onderdelen speciaal gemaakt moet worden. “We weten daarom nog niet precies wanneer alle reparaties klaar zijn en de beweegtuin weer open kan,” zegt Timmermans.

Foto's 5
Vernielingen drijven speeltuin in Holtenbroek tot wanhoop - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Vernielingen drijven speeltuin in Holtenbroek tot wanhoop - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Vernielingen drijven speeltuin in Holtenbroek tot wanhoop - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Vernielingen drijven speeltuin in Holtenbroek tot wanhoop - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Vernielingen drijven speeltuin in Holtenbroek tot wanhoop - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)