Het weer: Zeer warm onder een blakerende zon

Foto van auteur

Celestraat

Zwolle – Woensdag is het zeer warm in Zwolle. Onder een blakerende zon gaat het kwik omhoog van ongeveer 15 graden in de voege ochtend, naar ruim 30 graden in de middag. De lucht is blauw, er is minder sluierbewolking dan op dinsdag. In de middag ontstaan enkele stapelwolken.

De wind komt uit het zuidoosten maar is slechts zwak. Voorverwarmde lucht uit Midden-Europa wordt aangevoerd. Het RIVM verwacht woensdag en donderdag in de namiddag en avond een slechte luchtkwaliteit. Er is kans op smog door ozon. Dit ontstaat door luchtvervuiling tijdens zonnig weer. Vervuilende stoffen zoals stikstofverbindingen worden door krachtig zonlicht omgezet in ozon. Wie wil sporten kan dit het beste ‘s ochtends doen. Mensen die gevoelig zijn voor smog wordt geadviseerd om zware lichamelijke inspanning te beperken.

In de (vroege) ochtend is de luchtkwaliteit waarschijnlijk beter. Woensdag blijft het kurkdroog. In de avond is het nog lang warm in Zwolle. De temperatuur is rond middernacht nog ruim 20 graden. Op veel plaatsen in de stad koelt het ’s nachts nauwelijks verder af. Er is weinig tot geen wind.

Ook donderdag spuit het kwik in de Zwolse thermometers omhoog. We krijgen een temperatuur boven de 30 graden, misschien ruim daarboven. Er komen stapelwolken, die je tropische zomergevoelens alleen maar versterken. In de middag is er een kleine kans op een bui. Grootschalig onweer weet de regio Zwolle op donderdag nog niet te bereiken.

Serieus onweer nadert volgens de huidige inschattingen in de loop van de nacht naar vrijdag. Mogelijk pakt dit fors uit. Met name vrijdagochtend en –avond lijkt het westen van het land in de vuurlinie van het onweer te komen. Maar ook in de regio Zwolle bestaat dan kans op gedonder. In het volgende weerbericht op Weblog Zwolle meer over onweer.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)