Softwarebedrijf introduceert post-hbo via Hogeschool Windesheim

Foto van auteur

Windesheim Campus
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Hogeschool Windesheim en AFAS Software hebben gezamenlijk een opleiding opgezet en gaan daarmee een bijzonder traject aan. Het is voor het eerst dat het Leusdense familiebedrijf AFAS zo nadrukkelijk zijn neus aan het venster van het onderwijs steekt.

Studenten die besluiten de post-hbo opleiding te volgen, worden in twintig weken opgeleid tot AFAS hrm-specialist. Ze krijgen tijdens die periode een combinatie van theorie, soft skills en AFAS-kennis voorgeschoteld. AFAS mengt zich nu zo nadrukkelijk in het onderwijs omdat het bedrijf het belang van kennisdeling ziet toenemen.

“We worden steeds groter, hebben inmiddels 12.000 organisaties als klant. Zo ontvangen 2,5 miljoen mensen maandelijks een loonstrook via AFAS. Dat is meer dan 25 procent van alle mensen die in Nederland werken. Kortom: de kans dat je met ons in aanraking komt, wordt steeds groter,” vertelt Robbert de Ruijter, directielid van AFAS. “Natuurlijk gaat hr onder de streep over mensen, maar software is niet meer weg te denken. Die software is er wat ons betreft om werk leuker en makkelijker te maken, waardoor de volle focus op die menselijkheid en werkplezier komt te liggen.”

De opleiding die wordt gelanceerd door het softwarebedrijf en Windesheim is bedoeld voor mensen die bij willen leren op het gebied van hrm. Wie voor deze opleiding kiest, ontvangt na het slagen een geaccrediteerd post-hbo certificaat van Hogeschool Windesheim. Ook klanten van AFAS krijgen uiteraard de mogelijkheid tot deze extra scholing, maar daar ligt niet per se het zwaartepunt.

Robbert de Ruijter: “We willen, nu het belang van onze toepassingen toeneemt in de samenleving, mensen over een zo breed mogelijk spectrum opleiden. In bestaande (hbo-)opleidingen speelt software nauwelijks een rol en dat is jammer. Uiteindelijk zouden we het fantastisch vinden als mensen hierdoor enthousiast raken en we mensen verbinden met AFAS.”

Grofweg bestaat de opleiding van het Zwolse opleidingsinstituut Windesheim en AFAS uit drie disciplines. Daartoe behoren extra scholing op het gebied van human resource management en omgang met de software van AFAS. Als bindmiddel worden ‘soft skills’ gezien.

”Communicatie is alles, naast uiteraard je specifieke hr-kennis. En wij leren onze studenten hoe je jouw passie voor de organisatie en collega’s verbindt met software en dat dit enorme kansen oplevert,” vertelt De Ruijter. “Wij signaleren dat kennis van hr op menselijk vlak en kennis van software vaak niet op elkaar zijn afgestemd. Zolang sprake is van zo’n disbalans is het ontstaan van daadkracht binnen een organisatie lastiger. Wij brengen de vakkennis, het trainen op soft skills én inhoudelijke kennis van software samen. Onze post-hbo hrm is zodoende de sleutel tot daadkracht binnen een organisatie.”