Het weer: In de tweede helft van de dag kans op onweer

Foto van auteur

Westenholte
Foto: Arjan van der Scheer

Zwolle – Maandag is Zwolle nog niet van de buien af. In de ochtend valt het reuze mee. Het blijft overwegend droog onder een wisselende bewolking met geregeld zon. Koud is het niet, we beginnen rond acht uur met ongeveer 18 graden op de thermometer.

In de middag komen daar nog enkele graden bij: een maximum van ongeveer 24 graden. Dat klinkt prachtig, maar niet te vroeg gejuicht, warmte helpt de ontwikkeling van buien. Vanaf het middaguur kunnen ze ontstaan en ze zijn energiek genoeg om onweer te produceren. Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege de kans op onweer en veel neerslag. Niet alleen voor Overijssel, ook voor de meeste andere provincies. De grootste buienactiviteit wordt in de regio Zwolle aan het eind van de middag en begin van de avond verwacht.

Kenmerkend voor buien is dat ze plaatselijk van karakter zijn, dus heb je even goed kans dat het meeste langs Zwolle heen gaat.

De wind is maandag gedraaid en komt uit het zuiden tot zuidwesten. Hij is zwak tot matig. In of nabij een bui kunnen windvlagen voorkomen.

Een groot lagedrukgebied bij Schotland houdt de wisselvalligheid in de nieuwe week in stand, met name in de eerste helft. De kans op een bui is ook dinsdag en woensdag groot. De buien komen ’s middags het best tot wasdom, ’s morgens is het meestal droog. De middagtemperatuur is ongeveer 23 graden.