Het weer in het weekend: Beide dagen nat, zaterdag veel wind

Foto van auteur

Holtenbroek
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zaterdagochtend zijn sommige Zwollenaren nog niet op gang gekomen, maar de buiigheid is dat al wel. En ook de zuidwestenwind is ‘s morgens al bezig in de stad met een wakkere kracht 4 tot 5. Plus windvlagen tot ongeveer 60 kilometer per uur.

De meeste wind wordt aan het eind van ochtend berekend. Wind en regen worden veroorzaakt door de overblijfselen van lagedrukgebied Evert, die in de ochtend ten noorden van de Waddeneilanden naar Denemarken onderweg zijn. In de middag ruimt de wind wat naar het westen en neemt heel geleidelijk een beetje af. Kans op wat lichte regen of een bui blijft er ook zaterdagmiddag. Het is de vraag of de zon zaterdag door de wolkenmassa heen breekt. Hopelijk lukt dat in de loop van de middag en avond.

De temperatuur is zaterdagochtend zo’n 16 graden, aan het eind van de middag is daar niet veel bij gekomen: een maximum van ongeveer 19 graden. In de avond en nacht neemt de wind sterk af en verschijnen opklaringen, waaronder het afkoelt naar een graad of 14.

Zondag begint met weinig wind en in alle vroegte mogelijk een mistbank. In de loop van de dag neemt de wind toe vanuit het zuidwesten, later op de dag uit het noordwesten. Maar het blijft bij windkracht 2 à 3. Een stuk minder wind dan op zaterdag.

Dat is allemaal mooi en aardig, maar de domper is dat een zone met actieve buien nadert vanuit het noordwesten. De voorzijde wordt in het begin van zondagmiddag boven de regio Zwolle verwacht. Dit kunnen felle buien zijn met een bak regen, onweer en windvlagen.

Ondanks dat de kans op een bui zondagmiddag hoog blijft, doet de zon pogingen om gaten tussen de wolken te vinden. Af en toe met succes. In de avond verdwijnt de buiigheid. De maximumtemperatuur is ongeveer 19 graden en dat is enkele graden onder de maat voor de eerste dag van augustus.

Maandag en dinsdag profiteren we van stijgende luchtdruk. Daar houden wolken en buien niet van. Dit levert een paar tamelijk zonnige en overwegend droge dagen op. Er staat ook vrij weinig wind. De middagtemperatuur in Zwolle valt een beetje tegen: rond 20 graden.