Het weer: Warme zomerdag met veel zon

Foto van auteur

Schumannlaan
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Donderdag is een zonnige en warme zomerdag in Zwolle. Woensdag meldden de twee stadsweerstations van Weblog Zwolle een zomerse temperatuur van 26 graden. Donderdag overtreffen we dat. We verwachten een middagwaarde van 28 graden in de stad.

In de vroege ochtend kunnen in het buitengebied enkele lage mistbanken hangen. Die verdwijnen nadat de zon is opgekomen om kwart over zes. Boven Zwolle is de lucht blauw met witte tinten door sluierwolken en vliegtuigstrepen. Later ontwikkelen zich door opwarming ook stapelwolken, maar waarschijnlijk minder dan woensdag. Er is heel weinig aan te merken op dit weer. Ook de zuidenwind speelt het zomerspel mee door zich op de vlakte te houden.

De stapelwolken zakken ’s avond in elkaar en lossen op. Overblijft vermoedelijk wat sluierbewolking op grote hoogte. In de nacht van donderdag op vrijdag vindt het hoogtepunt van de Perseïden-meteorenzwerm plaats. Goed zicht op de Perseïden zou een beetje gehinderd kunnen worden door nachtelijke wolkensluiers. Vuistregel is: als door de sluierwolken heen de sterren zichtbaar zijn, dan kun je ook meteoren zien. Voor details over de Perseïden, zie dit bericht.

Vrijdag klapt de wind om naar het westen en trekt iets aan: kracht 3 in de middag. Er wordt wat minder warme lucht aangevoerd, maar een mooie 24 graden zit er in de middag toch wel in. Niks mis mee. Er is aanvoer van enige bewolking die behoort bij een inactief front, dat van west naar oost overtrekt. De kans op regen uit dat front is in Zwolle klein. De zon kan er wel even problemen mee hebben, maar de frontale wolken zijn vlot voorbij. Vrijdag worden er nog voldoende zonuren gedraaid door de sluierwolken heen.

In het weekend bokst de zon op tegen meer bewolking. Een buitje is weer mogelijk en vooral op zondag kan het af en toe nat worden. Vanuit het westen trekt dan een storing over. In het begin van de nieuwe week is er nieuwe toevoer van buien en wordt het koeler.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)